diabelski Posted January 5, 2007 Author Posted January 5, 2007 Witam, ostatnio ziemia mi nie skapi darów. Moneta wykopana dzis w tym samym miejscu co pierscien z geba na oczku. Przepraszam za ciemne zdjecia ale malo swiatla mialem, troche widac... zaczepilem saperka niestety u gory. Prosze o ID i ew. wycenke (choc w tym stanie to chyba zlom ;-).pozdrawiam kolegow!
marmor Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Półtorak koronny Zygmunt III Waza, rocznik 1624.Z tego co wiem dość popularne sreberko (15 - 30 zł)Pozdr.
pretorian(L) Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Witam.Jak wy to robicie?Tyle czasu chodze z wykrywką i tylko jedno sreberko wyszło reszta to miedź.
diabelski Posted January 5, 2007 Author Posted January 5, 2007 Dzieki za info, solarek go namacal na ok 20cm, sygnal byl oj cieniutki ze juz mialem go odpuscic ;-)pozdrawiam.
marmor Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 pretorian(L):Witam.Jak wy to robicie?Tyle czasu chodze z wykrywką i tylko jedno sreberko wyszło reszta to miedź."Na to nie ma rady. Czasami w tygodniu znajduję kilka sreberek a potem przez 2-3 tygodnie ani jednego.Mnie po prostu cieszy każda znaleziona monetka - byle by była stara...
pretorian(L) Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Nie,to już całkiem rozwaliłeś mi konstrukcje. 2-3 tygodnie nic.Chodze z wykrywaczem od roku tylko jedno srebro i z 5 kilo miedzi.Może moja okolica jest uboga w szlachetniejsze metale? :)
Debogora Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 pretorian na 5 kilo miedzi,tylko jedno sreberko?coś mi się wierzyć nie chce.Chyba sporo przegapiłeś,cienkie sreberka i słabej próby, często dają bardzo słabe sygnały,kolega diabelski też tak miał.pozdro.
pretorian(L) Posted January 5, 2007 Posted January 5, 2007 Przepraszam cie diabelski zmienie troche temat bo pewna sytuacja z brakiem srebrnych strzałów.Czy może to być wina mojej wykrywki tzn.Amerykańskiego Cienkiego Elementu 150?Jeżeli ktoś ma ten sprzęt proźba o wypowiedz na temat wykrywalności sreberek.Dzięki
marmor Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Na wykrywkę nie masz co narzekać - ja mam 250-tkę.
kilgore Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Pretorian,nie przejmuj sie.Ja tez myślałem ze to wina wykrywki(u mienia rutus u2),ale gdzies wyczytałem ze tymze sprzętem i rzym wyciągają.90%sukcesu to miejscówka.A ja z kolei łaże bez studiowania map starych,poknując hektary pól.Po 1,5 roku trafiłem ze srebra dwie pólgroszówki,1863Hanower)i1849,dwie groszówki1825,1831,50 fenigów 1875,2,5 grosza1864 ,1 marke1876 i ostatnio (byłem wniebowzięty)24einen thaler1783.Mimo iz popularne znaleziska to radują serce i faktycznie są promilem wsrod innych ołowiano-miedziano-cynkowychstrzałow"
Anarchista Posted January 6, 2007 Posted January 6, 2007 Ja mam ten amerykannnski sprzęt. Po dwóch sezonach statystycznie sreberka stanowią 10-15%. Za to narzekam na zasięgi tego wykrywacza i brak miejscówek (albo szczęscia) :)
SYLSTER Posted January 7, 2007 Posted January 7, 2007 PRETORIAN(L) MUSISZ INACZEJ PODREGULOWAC WYKRYWACZ,BO NA PEWNO OMIJASZ TE SREBERKA I WYKRYWKA CI ICH NIE ŁAPIE.POZDRAWIAM.
Anarchista Posted January 7, 2007 Posted January 7, 2007 W ACE150 nie bardzo jest co regulować :) Konkretnie: można sobie regulować czułość i przełączac pomiędzy trzema trybami pracy.Tylko trzeba pamiętać, żeby nie używać trybu Coins (podobno, bo w praktyce nigdy nie sprawdzałem wykrywalności w tym trybie)
Boruta Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 A to ciekawe, że szukając monet nie używasz trybu Coins czyli monety.Pozdrawiam
gerard_w Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Witajcie :)Boruta.. ty to chyba nie masz ACEa :) zgodnie ze wszelkimi prawidłościami i opiniami uzytkowników na naszych terenach tryb COIN nie za bardzo sie sprawdza (szczegoolnie do naszych monetek). tryb Javery (czy jakto sie tam pisze) sprawdza się znacznie lepiej :) no chyba że masz jakiś patent na ustawienia ACEa :) jeżeli tak to może sie podzielisz uwagami? chętnie poczytam i będę wdzięczny :)pozdroofka serdeczne:)
milorka Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Moja pierwsza monetka to 1 srebrny grosz pruski. A wysiadlem z auta koło pola zeby sprawdzic Solarisa jak dziala.
pretorian(L) Posted January 9, 2007 Posted January 9, 2007 Witam.Rada dla milorki-przeszukaj to pole w zdłuż i wszerz
rav79 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Witam A jak procentowo rokłada Wam się ilość srebra do miedzi?U mnie około 10% znalezionych monet to sreberka a około 0,1% to goldzik :) Oczywiście mówię tu tylko o luźnych znaleziskach a nie o zespołach-żadnego jeszcze nie znalazłem :( w przeciwieństwie do jednego kolegi co się pochwalił dużą ilością srebra z jednego dołka...pozdrawiamR
sopel69 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 10% jak nic ,ale to zależy od szczęściapozdrawiam
diabelski Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 A u mnie TYLKO 1-2%, chlip,chlip..... reszta miedziaki i jeden dukacik się trafił :-))
rav79 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Tak, tylko ja nie mówię o wynikach poszczególnych wyjazdów na wykopki. Poprostu licząc ostatnio moniaki wyszło procentowo właśnie że ok. 10% z całości mojego zbioru to srebro. Tak przy okazji około 30% wszystkich miniaków jakie znalazłem to boratynki a około 15% to 1/2, 1, 2, 3, i 5-ciokopiejkówki z lat 188... do 1907r. a tak pozatym sporo moniaków SAP, dienieżek i kopiejek z I poł XIX w. ale tylko trzy diengi z XVIIw. Sporo monet dla Prus południowych, sporo polskich grosików z XIXw. i litania pojedyńczych różności od końca XVw do początków XXw.Teraz mam chętkę na rzyka :)pozdrawiamR
sopel69 Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Nie chlip masz dukata a te nie co dzień się trafiają ;)
pretorian(L) Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Witam.A może trzeba na nie ponarzekać?!;)Wyszły mi w odstępie dwóch dni w ten samej wiosce tylko że lezały ok.1 km od siebie.Nie są to rarytasy,ale i tak cieszą:))Pozdr.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.