wojtekA Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 Muzeum Orła Białego z dumą pokazuje na swojej stronie zakres konserwacji niektórych zbiorów, m.in IL-14Doceniam zapał ludzi z muzeum, ale oprócz niego przydałyby się umiejętności.Sposób łatania ubytków poszycia IL-14 jest tragiczny, a pięknie wymalowana szachownica nie jest w stanie zakryć fuszerki. Myślę, że należy wskazywać tego typu błędy oraz zaniedbania ( chociazby w samolotach na terenie MWP w W-wie). Kto dołoży inne przykłady ?
woytas Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 no tylko czy ktokolwiek w MWP sie tym przejmie?
wojtekA Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Ktos powinien sie tym przejac.W MWP eksponaty plenerowe marnieja od lat.MWP w porownaniu do MOB to olbrzym, ale efekty konserwatorskie podobne.W MWP sytuacja nie zmienia sie od lat.Mogliby chociaz pare ciekawszych samolotow np Jak-9 i Il-2 przekazac do Muzeum Lotnictwa w Krakowie.Na pewno znalazloby sie dla nich miejsca w hangarach. A tak kazdy trzyma lape na swoim.
Artur B. Napisano 13 Marzec 2007 Napisano 13 Marzec 2007 WitamwojtkuA Oczywiście, że przejmuję się tym wszystkim co się dzieje w muzeum i obok muzeum. Co do konserwacji Iła sam wiesz, że usterzenie powinno być wykonane ze specjalnej tkaniny. Jednak oryginalna jest praktycznie nie do załatwienia. Z uwagi na totalną destrukcję poszycia zdecydowalismy o pokryciu blachą aluminiową. Było to spowodowane dbałością o ogólny wizerunek obiektu oraz próbą powstrzymania dalszej degradacji konstrukcji tak steru pionowego jak i pozostałych rekonstruowanych powierzchni.Dodaję od siebie zdjęcie równie tendencyjne co Twoje, które pokazuje drugą stronę statecznika pionowego, a wg mnie lepiej zrobionego.Dodam na koniec, że mam nadzieję, iż przyjdzie czas na dokladniejsze konserwcje i rekonstrukcje w MOB. Wtedy podejmiemy próbę pokrycia tych powierzchni płótnem.pozdrawiamArtur B.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.