atego Napisano 16 Październik 2003 Autor Napisano 16 Październik 2003 CZy ktos juz moze widzial taki znaczek?Wykopalem go na wybrzezu,w duzym,starym bukowym lesie,na paru cm.Co moze oznaczac ten napis?Material to raczej cynk.Pozdrawiam.
atego Napisano 16 Październik 2003 Autor Napisano 16 Październik 2003 i drugie zdjecie od tylu.Napis:AL.SCHWEDISCH.7.JAHRHSrednica 30mm
Grzesio Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Altschwedisch, 7. Jahrhundert?Staroszwedzki, VII wiek, może być? :-)
metal73 Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 kiedyś kolega znalazł taki znaczek w okolicach warszawy w lesie na okopach niemieckicha razem ze znaczkiem z podobizną hitlerka
greg83pp Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 To niemiecki cywilny znaczek ( napewno pre1945), jakiś okolicznościowy czy coś takiego, tarcza stylizowana na chyba starogermńską, ale nie powiemdokładnie bo się za bardzo na tym nie znamPozdrawiamGrzesiek
greg83pp Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Teraz patrzę że chyba na odwrociejest odpowiedź:)pzdr
atego Napisano 17 Październik 2003 Autor Napisano 17 Październik 2003 Dzieki za zaiteresowanie moim tematem.Te na wesolo,jak te powazne.Czy kolega j" pamieta jak dawno okolo takie cos juz bylo?Na glownym,czy identyfikacji?Greg,co masz na mysli ze odp .jest chyba na odwrocie?Czytale to ze 100x i nic mi niewchodzi.Mysle ze nie jest to niemiecki(moze szwedzki)a z tym u mnie gorzej.Nawet niewiem jak doslownie to przetlumaczyc.Prosze,pomozciepozdrawiam.
greg83pp Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Cześć !:)Szukałem właśnie opisu znaczka, ale gdzieś mi się wciął:)Pamiętam że była to jakaś rocznica - na odwrocie coś pisze 7 jahr -myślałem że to będzie wyjaśnienie ( sam złabo znam niemiecki ), jednak na 100% to Niemcy 1933-45. Widziałem kilka takich odznak, chyba nie są zbyt rzadkie.Dam znać jak znajdę opis ( chyba był w którymś w zzeszłorocznych Odkrywców". Pamiętam tyle że rysunek starej tarczy był o rodowodzie nordyckim lub normandzkim.PozdrawiamGrzesiek
atego Napisano 17 Październik 2003 Autor Napisano 17 Październik 2003 Hej Greg! Sliczne dzieki za kolejna garsc info.Zawsze cos moze blizej.Bardzo mi to niedaje spokoju.Juz kombinuje gdzie tu przejze pare lat wstecz odkrywce".Musze to rozszyfrowac!Serdecznie cie pozdrawiam,hej,hej.
greg83pp Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Cześć :)Znalazłem link na forum http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=11949&id_forum=2&&sq=tarcza&wi=11972#11972- podobna odznaka (inna wersja tyłu),chociaż też bez wyjaśnienia...Pozdrawiam i powodzenia!Grzesiek
atego Napisano 17 Październik 2003 Autor Napisano 17 Październik 2003 Grzesiek,co duzo gadac.Jestes mistrzem!Swietnie to znalazles!Piekny to by byl mechanizm(forum)gdyby wszyscy tak wzajemnie sobie pomagali...Pozdrowienia z Gdanska,hej,hej!
greg83pp Napisano 18 Październik 2003 Napisano 18 Październik 2003 Cześć !:) che che:) dzięki za dobre słowo:)Pozdrawiam z BIalej PodlaskiejGrzesiek
piterb1 Napisano 18 Październik 2003 Napisano 18 Październik 2003 nic ciekawego - jak napisno w poprzednim wątku masówka dla cywili z III rzeszy. ja mam podobną (fot)symbolizuja wszystkie one germańskie tarcze- spotkalem sie z sugestia ze wreczano je za zbiorke zimowej odziezy dla ostfront ale to nie jest pewne
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.