281 Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Co więcej przed II Wojną Światową rodzina ta urządzała spotkania iemczyzny" wielkopolskiej w Owińskach, a w lasach swoich miała tajną radiostację, skąd przekazywano do III Rzeszy tajne meldunki. Stację tę wykryli żołnierze z Obrony narodowej" w 1939 r.Mam mały problem z określeniem który to las,bo w Owińskach są dwa jeden przy starym korycie warty a drugi to puszcza zielonka.Co do puszczy zielonki to są tam transzeje,mały schron bez dachu i jak to mówią miejscowi panzergrab.Ale czy to jest to?Może któryś z kolegów wie więcej?Proszę o pomoc!Pozdrawiam.
281 Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Zdjęcie może nie zbyt wyrazne ale zaznaczony został teren w miare dokładnie o który mi chodzi,jest to teren puszczy zielonki(wielkopolskie).Jest to plan inżynieryjny rozbudowy twierdzy Poznzń,a konkretnie oznaczony teren na pomarańczowo to odcinek zrealizowany częściowo,w oparciu o naturalne przeszkody terenu.Więc możę to tam stała ta radiostacja?
R23 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Puszcza zielonka ,prawdopodobnie stacja radiolokacyjna.fot.1
R23 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Tak zwany panzergrab na zaznaczonym na pomarańczowo odcinku,miedzy Owińskami a Kobylnicą.fot.1
281 Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 Teren znajomy,ale jest jeszcze jedno ale!Z opowiadań nie było tam wcześniej lasu tylko jakiś poligon,a drzewa zasadzono po wojnie.Mieszkańcom nie wolno było się zbliżać do tego terenu.Czy mieli coś do ukrycia na tym poligonie,czy też chodziło o bezpieczeństwo cywili?w co wątpie!Proszę o pomoc.Pozdr.281
bonzo74 Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 te dwa ostatnie zdjęcia to droga do przez las z Owińsk do Mielna?A może ta radiostacja stała w miejscu byłej jednostki przy trasie z Mielna do wierzonki
281 Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Właśnie droga z Owińsk do Mielna.Widze bonzo74 że teren ci znajomy,a może masz jakieś namiary odnośnie tego terenu?A co do Wierzonki to nie wiem czy te tereny należały do von Treskow,podejrzewam że może masz racje w końcu była to rodzina zamożna i mieli dużo do powiedzenia swego czasu.No i wiem że jest tam,albo raczej była jednostka wojskowa.Co do tej radiostacji to jest jeszcze las przy warcie,i niedawno wyczytałem że własnie w tym lesie mieli cmentarz i swój grobowiec.Pamiętam za dzieciaka ten cmentarz,już był zarośnięty i zaniedbany a dzisiaj to pewnie już prawie po nim nic nie ma.A więc mogli właśnie w tym lesie mieć swoją radiostacje,tym bardziej ze właśnie z pałacu von Treskow jest dużo bliżej do tego lasu niż do tego gdzie wskazują zdjęcia.Pozdrawiam 281.Ps.Jak znajdę ten cmentarz to załaduje jakieś zdjęcie.
bonzo74 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Jest w okolicy pare starych cmentarzy ale czy tam mogła być jakaś radiostacja??Nic mi otym niewiadomo
281 Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Proszę oto parę fotek z tego cmentarza,jest mocno rozgrabiony i zaniedbany.Nad starym korytem warty,o nim po prostu zapomniano odkąd wysiedlili niemców.Na dole tego krzyża widnieje data 1914 ale zmarł pózniej.fot.1
281 Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 fot.3Jest jeszcze jeden grobowiec ale mocno zasypany i widać tylkokawałek muru nad wejściem.
281 Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 http://www.niewidomi.edu.pl/o-histowi.htmlbonzo74na tej stronie jest trochę o tym co pisałem,mam na myśli historie i o tej radiostacji.Pozd.281Ps.moje gg 2035355
R23 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Ciekawa stronkahttp://www.owinska.archpoznan.org.pl/
bonzo74 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 już przejżałem te strony ale o tej radiostacji niewiele jest napisane
281 Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 Z moich danych na dzień dzisiejszy,wiem że ta radiostacja była za torami i że była to masztowa radiostacja przenośna,obsługiwał ją major von Rokt,brat Treskowej.
bonzo74 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 jak za torami to może tam przy tym rozwidleniu dróg do Annowa i na wysypisko jest tam pozostałość jakiegoś betonu
DTH Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Panowie,widze, ze tereny pomiedzy Poznaniem i Mur. Goslina nie sa Wam obce, chcialem wiec zapytac, czy nie ma ktos z Was przedwojennych fotek rynku w Murowanej lub przedwojennego kasyna w Biedrusku, a konkretnie werandy pod filarami. Bede wdzieczny za jakakolwiek informacje.Co do dzialalnosci von Treskow, to niewiele wiem na ten temat, ale swojego czasu w Rakowni kolo Murowanej w chalupach byly graty po naszym wojsku z 1939 r a w samej Murowanej, jakies 5 lat temu. przy remoncie domu znaleziono kilka bardzo ladnych mauserow, w tym dwa polskie, po przedwojennym polskim policjancie, ktory tam mieszkal.Przy okazji,gdzie sa transzeje w Puszczy Z.?
281 Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 Co do zdjęć to nie mam nic jeżeli chodzi o rynek w Murowanej a z tych terenów pochodzi mój ojciec a dokładnie z Podgórnej.W każdym bądz razie będę miał na uwadze.A transzeje są przy Owińskach.Pozdr.281
R23 Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Fragment kasyna oficerskiego 7PSK w Biedrusku .
jotes Napisano 10 Styczeń 2007 Napisano 10 Styczeń 2007 Zdjęcie werandy kasyna w dużej rozdzielczości (choć słabe technicznie) znajdziecie na Wikipedii. Poza tym to częsty temat pruskich pocztówek (także kolorowych).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.