Skocz do zawartości

Poczta Polska - Gdańsk 1939

Bralin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję materiałów dotyczących JANA NOWAKA (1890-1939), naczelnika-kierownika oddziału i OBROŃCY POCZTY POLSKIEJ w Gdańsku. J. Nowak ur. się w Nowej Wsi Książęcej (na pograniczu śląsko-wielkopolskim) - dziś powiat Kępno.
Wiem, że po I wojnie światowej wstąpił do służby pocztowej w Dyrekcji Poczt i Telegrafów w Poznaniu w 1928 r. pełnił obowiązki naczelnika oddziału Urzędu Pocztowego Poznań 9. Później trafił do Gdańska. Okazuje się, że w Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku, a także w Muzeum Historii Miasta Poznania i w Archiwum Państwowym w Poznaniu na temat J. Nowaka NIE MA żadnych lub prawie żadnych informacji.
MAM ZAPEWNIENIE lokalnych władz samorządowych, że w miejscu jego urodzin zostanie wmurowana okolicznościowa TABLICA PAMIĄTKOWA.
Interesują mnie PUBLIKACJE, ZDJĘCIA na temat obrony POCZTY w 1939 r. oraz samego J. Nowaka. GDZIE SZUKAĆ?
Napisano
Szanowny Panie w Tarnowie na ulicy ochronek ,żyje córka jednego z obrońców Poczty, ma dość spory zasób wiedzy na ten temat,nazywa się po mężu Kleszczyńska.
Napisano
Najlepsza chyba wydana dotad w Polsce pozycja na ten temat, to ksiazka Dietera Schenka-Poczta Polska w Gdansku. Wrzuc w google, wyjdzie.
Napisano
DTH ma rację - książka Schenka jest chyba najlepszą pozycją w tym temacie. Od siebie mogę jeszcze dorzucić garść danych bibliograficznych kilku pozycji, gdzie można poczytać o walkach o Pocztę Polską w Gdańsku:

1) artykuł Ryszarda Sochy Akt higieny. Poczta Polska w Gdańsku: niedokończony dramat" [sprawa pocztowców od strony prawnej], Polityka" 1996, nr 2 (2019) z 13 stycznia, s.30-31
2) artykuł Tomasza Ejtminowicza Druga obrona Poczty Gdańskiej", Magazyn Gazety Wyborczej" 1997, 20 czerwca [tematyka j.w. - batalia o cofnięcie wyroku sądowego skazującego pocztowców na śmierć]
3) Mirosław Azembski, Krzyże i korona" [zdjęcia ze scenami z walk o pocztę i opis walk]
4) Rudolf Gamm, Swastyka nad Gdańskiem" [opis walki o pocztę]
5) Szymon Datner brodnie Wehrmachtu na jeńcach wojennych armii regularnych w II wojnie światowej" [Opis walki i egzekucji obrońców Poczty]
6) 400 lat Poczty Polskiej" - praca zbiorowa [ciekawe zdjęcia i opis walki]
7) Apoloniusz Zawilski, Bitwy polskiego września, Warszawa 1972, tom I, s.44-47 [opis walki plus zdjęcia]

Oczywiście to tylko kilka przykładów - o PP w Gdańsku powstało kilka osobnych książek/ksiązeczek/broszur, są także artykuły i ogólne wzmianki w wielu pozycjach dotyczących września '39.

Co do życiorysu Jana Nowaka - szukałeś w Polskim Słowniku Biograficznym w tomie zawierającym różnych Nowaków"? Bodajże w odpowiednim tomie PSB" jest biogram Konrada Guderskiego, więc Jana Nowaka też może potencjalnie uwzględniony w tej pozycji.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Żyje i ma się dobrze maja droga ciocia, córka Alfons Flisykowski dowódcy obrony Poczty Polskiej.
Jeśli chcesz to skontaktuje cię, zna wielu członków rodzin Obrońców poczty.
pozdr.
Oksio
Napisano
Diękuję za wszelkie namiary. Ale o samym NOWAKU itak mam tylko kilka informacji. MOże ktoś pamięta tytuł FILMU, reżysera filmu o POCZCIE POLSKIEJ z 1939 r.?
OKSIO, z Twoją ciocią Henryką jestem w kontakcie. Dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie