Bralin Napisano 1 Styczeń 2007 Autor Napisano 1 Styczeń 2007 Poszukuję materiałów dotyczących JANA NOWAKA (1890-1939), naczelnika-kierownika oddziału i OBROŃCY POCZTY POLSKIEJ w Gdańsku. J. Nowak ur. się w Nowej Wsi Książęcej (na pograniczu śląsko-wielkopolskim) - dziś powiat Kępno.Wiem, że po I wojnie światowej wstąpił do służby pocztowej w Dyrekcji Poczt i Telegrafów w Poznaniu w 1928 r. pełnił obowiązki naczelnika oddziału Urzędu Pocztowego Poznań 9. Później trafił do Gdańska. Okazuje się, że w Muzeum Poczty Polskiej w Gdańsku, a także w Muzeum Historii Miasta Poznania i w Archiwum Państwowym w Poznaniu na temat J. Nowaka NIE MA żadnych lub prawie żadnych informacji.MAM ZAPEWNIENIE lokalnych władz samorządowych, że w miejscu jego urodzin zostanie wmurowana okolicznościowa TABLICA PAMIĄTKOWA.Interesują mnie PUBLIKACJE, ZDJĘCIA na temat obrony POCZTY w 1939 r. oraz samego J. Nowaka. GDZIE SZUKAĆ?
kossacki Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Szanowny Panie w Tarnowie na ulicy ochronek ,żyje córka jednego z obrońców Poczty, ma dość spory zasób wiedzy na ten temat,nazywa się po mężu Kleszczyńska.
DTH Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Najlepsza chyba wydana dotad w Polsce pozycja na ten temat, to ksiazka Dietera Schenka-Poczta Polska w Gdansku. Wrzuc w google, wyjdzie.
Leuthen Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 DTH ma rację - książka Schenka jest chyba najlepszą pozycją w tym temacie. Od siebie mogę jeszcze dorzucić garść danych bibliograficznych kilku pozycji, gdzie można poczytać o walkach o Pocztę Polską w Gdańsku:1) artykuł Ryszarda Sochy Akt higieny. Poczta Polska w Gdańsku: niedokończony dramat" [sprawa pocztowców od strony prawnej], Polityka" 1996, nr 2 (2019) z 13 stycznia, s.30-312) artykuł Tomasza Ejtminowicza Druga obrona Poczty Gdańskiej", Magazyn Gazety Wyborczej" 1997, 20 czerwca [tematyka j.w. - batalia o cofnięcie wyroku sądowego skazującego pocztowców na śmierć]3) Mirosław Azembski, Krzyże i korona" [zdjęcia ze scenami z walk o pocztę i opis walk]4) Rudolf Gamm, Swastyka nad Gdańskiem" [opis walki o pocztę] 5) Szymon Datner brodnie Wehrmachtu na jeńcach wojennych armii regularnych w II wojnie światowej" [Opis walki i egzekucji obrońców Poczty]6) 400 lat Poczty Polskiej" - praca zbiorowa [ciekawe zdjęcia i opis walki] 7) Apoloniusz Zawilski, Bitwy polskiego września, Warszawa 1972, tom I, s.44-47 [opis walki plus zdjęcia]Oczywiście to tylko kilka przykładów - o PP w Gdańsku powstało kilka osobnych książek/ksiązeczek/broszur, są także artykuły i ogólne wzmianki w wielu pozycjach dotyczących września '39. Co do życiorysu Jana Nowaka - szukałeś w Polskim Słowniku Biograficznym w tomie zawierającym różnych Nowaków"? Bodajże w odpowiednim tomie PSB" jest biogram Konrada Guderskiego, więc Jana Nowaka też może potencjalnie uwzględniony w tej pozycji. PozdrawiamLeuthen
oksio Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Żyje i ma się dobrze maja droga ciocia, córka Alfons Flisykowski dowódcy obrony Poczty Polskiej.Jeśli chcesz to skontaktuje cię, zna wielu członków rodzin Obrońców poczty.pozdr.Oksio
Bralin Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 Diękuję za wszelkie namiary. Ale o samym NOWAKU itak mam tylko kilka informacji. MOże ktoś pamięta tytuł FILMU, reżysera filmu o POCZCIE POLSKIEJ z 1939 r.?OKSIO, z Twoją ciocią Henryką jestem w kontakcie. Dzięki.
yorik Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Ten film to Wolne miasto" w reżyserii Stanisława Różewicza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.