Skocz do zawartości

Niesamowity kamuflarz zimowy!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś czytałem, że opaski te były noszone dla identyfikacji, przez oddziały pełniące służbę na pierwszej linii frontu.
Problem jednak w tym, że widziałem już takie opaski w kolorze czerwony i zielonym, więc nie do końca jestem pewien jakie było ich faktyczne zastosowanie.

Retimnon - czyli to co napisałem na początku zgadzało by się z Twoją informacją - identyfikacja jednostek pierwszoliniowych. A ile kolorów opasek funkcjonowało? Tylko dwa - zielony i czerwony - czy były jeszcze jakieś inne?

Nie wykluczone, że Hassel mówi prawdę, ale ja osobiście nie uznaję go jako źródła wiarygodnych informacji o wyposażeniu i nie tylko niemieckich żołnierzy. Być może czarny kolor opaski wyszedł mu stąd, że widział ją na jakimś czarnobiałym zdjęciu ;)

a propos nauki
znalazłem takie coś http://www.fu-berlin.de/en/einrichtungen/zi/oei/geku.html
w obec poprzedniego postu jestem zdruzgotany... czego oni Ci Niemcy tam uczą skoro am nie ma kultury"...
Teutonic weź ich wyprostuj", niech nie żyją w niewiedzy...

Kolego Kopijnik Drugi (ciekawe czy jest i gdzie Pierwszy) czytając uważnie moją uwagę zauważyłbyś, że odniosłem się do wschodu" czyli tłumacząc łopatologicznie Rosji, Białorusi itp itd. I niejak ma się tu Twoje wyprostowywanie" niemców z niewiedzy.
Szkoda dalszej tej dyskusji, proponuję dalej poszukiwanie ciekawych zdjęć.

jeżeli kończysz Europę na Polsce, to o.k. możesz mieć takie mniemanie... które wtedy ma się nijak z Nauką i Wiedzą, a dużo ze stereotypami ksenofobo-fasci - a wtedy sprawdzi się Nomen, omen".
W innym przypadku nie przeczytałeś linku, albo go nie zrozumiałeś... co wtedy ma się nijak z Twoim nawoływaniem do nauki...

Znałeś Kopijnika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie