Hindus Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Kiedyś czytałem, że opaski te były noszone dla identyfikacji, przez oddziały pełniące służbę na pierwszej linii frontu.Problem jednak w tym, że widziałem już takie opaski w kolorze czerwony i zielonym, więc nie do końca jestem pewien jakie było ich faktyczne zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VOO1 Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Identyfikacji stopnia wojskowego czerwone podoficerskie zielone oficerskie chyba o to chodzi ??pozdrawiam VOO1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 No to by miało sens - czyli na zdjęciu zamieszczonym przez Klausa mamy do czynienia z grupą oficerów/podoficerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Nie, nie o to. Opaski miały kolor dnia" i były zmieniane razem z hasłami. Guziki na rękawach (na wierzchu i pod pachą) kurtek zimowych służyły właśnie do szybkiej zmiany opasek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 tu równierz opaska, może byc dziwna tak jak dziwna jest tarcza na hełmie wojaka-dywizja WALONIA?w parkach na rękawie powyzej łokcia był guzik do przyczepiania opasekale o co biega z kolorami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 a co noszą Ci panowie?? futro na kapturze-kurtki typu charkov"? białe? a moze to tylko biala narzuta na kurtke. Na ramionach opaski czy tylko cienie?pozdrawiam KLAUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retimnon Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Klaus, właśnie Ci napisałem 3 posty wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Retimnon - czyli to co napisałem na początku zgadzało by się z Twoją informacją - identyfikacja jednostek pierwszoliniowych. A ile kolorów opasek funkcjonowało? Tylko dwa - zielony i czerwony - czy były jeszcze jakieś inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 oj retimnon wybacz ślepy ja ślepy... pytanie tylko ile kolorów było pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aslv Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Witam moze to i bajdy ale Hassel pisze tez o czarnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Nie wykluczone, że Hassel mówi prawdę, ale ja osobiście nie uznaję go jako źródła wiarygodnych informacji o wyposażeniu i nie tylko niemieckich żołnierzy. Być może czarny kolor opaski wyszedł mu stąd, że widział ją na jakimś czarnobiałym zdjęciu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 1 Luty 2007 Share Napisano 1 Luty 2007 kamo w stylu orientalnym po hindusku troche :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Luty 2007 Share Napisano 2 Luty 2007 Klaus, nie po hindusku", a racze po arabsku ;)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 2 Luty 2007 Share Napisano 2 Luty 2007 ano fakt, to po arabsku bardziej :P w każdym razie widac ten zołnierz był pod wpływem kultury wschoduz pozdrowieniami KLAUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 2 Luty 2007 Share Napisano 2 Luty 2007 Klaus, nie pod wpływem kultury wschodu" (bo tam nie ma kultury), ale napewno liskiego wschodu" :-)ech, rekonstruktorzy-historycy :-) uczyć się :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 2 Luty 2007 Share Napisano 2 Luty 2007 a propos naukiznalazłem takie coś http://www.fu-berlin.de/en/einrichtungen/zi/oei/geku.htmlw obec poprzedniego postu jestem zdruzgotany... czego oni Ci Niemcy tam uczą skoro am nie ma kultury"...Teutonic weź ich wyprostuj", niech nie żyją w niewiedzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 4 Luty 2007 Share Napisano 4 Luty 2007 Kolego Kopijnik Drugi (ciekawe czy jest i gdzie Pierwszy) czytając uważnie moją uwagę zauważyłbyś, że odniosłem się do wschodu" czyli tłumacząc łopatologicznie Rosji, Białorusi itp itd. I niejak ma się tu Twoje wyprostowywanie" niemców z niewiedzy. Szkoda dalszej tej dyskusji, proponuję dalej poszukiwanie ciekawych zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 4 Luty 2007 Share Napisano 4 Luty 2007 jeżeli kończysz Europę na Polsce, to o.k. możesz mieć takie mniemanie... które wtedy ma się nijak z Nauką i Wiedzą, a dużo ze stereotypami ksenofobo-fasci - a wtedy sprawdzi się Nomen, omen".W innym przypadku nie przeczytałeś linku, albo go nie zrozumiałeś... co wtedy ma się nijak z Twoim nawoływaniem do nauki...Znałeś Kopijnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.