Ptaku51 Napisano 30 Grudzień 2006 Autor Napisano 30 Grudzień 2006 Szanowni,mam pytanie: czy ktokolwiek z Was ubiegal sie o w/w pozwolenie mająć już pozwolenie na posiadanei broni sportowej lub myśliwskiej?Jesli tak, to czy fakt ten w jakikolwiek sposób ułatwia/przyspiesza procedure czy też jest on dla Stróżów Prawa zupełnie obojętny?Z góry dziekuje,pozdrawiam,MarcinBede wdzieczny za odpowiedz,
Queis Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 Napewno jak masz pozwolenie to jest to krok do przodu izawsze jest latwiej.
Cyrograf15 Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Inny cel pozwolenia nic nie daje w wypadku starania się o broń kolekcjonerską (pozwolenie E). Egzamin 1000zł tak czy siak. Może jedynie badania lekarskie ci odpuszczą. Jako wybitny sportowiec czy myśliwy (pozwolenie C i D) możesz próbować starać się o pamiątkową (pozwolenie F).Wojtek
sanoczanin Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 koszt pozwolenia na bron kolekcjonerska to: 500 zl. badania , 1000 egramin i 250 za wydanie pozwolenia.musisz znac perfekt ustawe o broni i amunicji.a na samym poczatku jak chcesz sie ubiegac o pozwolenie to musisz napisac podanie do komendanta glownego policji dla danego wojewodztwa.umotywowac dlaczego potrzebujesz i dlaczego masz takie zainteresowania,jezeli on przyjmie i zezwoli abys mogl przystapic do egzaminu wtedy badania itp.
Nowotny Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Tylko ze Komendant Główny Policji jest jeden, a w województwie jest Komendant Wojewódzki, plus w Warszawie Komendant Stołeczny.To czy masz decyzję na posiadanie innych rodzajów broni niczego nie załatwia, może tylko to ze wiesz już gdzie masz się zgłosić. Cała procedure trzeba przejść jeszcze raz bo to nowa decyzja.
Nowotny Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Tylko ze Komendant Główny Policji jest jeden, a w województwie jest Komendant Wojewódzki, plus w Warszawie Komendant Stołeczny.To czy masz decyzję na posiadanie innych rodzajów broni niczego nie załatwia, może tylko to ze wiesz już gdzie masz się zgłosić. Cała procedure trzeba przejść jeszcze raz bo to nowa decyzja.
Ptaku51 Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Witam,na wstepie dziekuje bardzo za odpowiedzi.Panowie, cała procedura o której piszecie dotyczy oczywiscie egzemplarzy sprawnych ( nie pozbawionych cech bojowych). A wiecie moze jak sytuacja ma sie egzemplarzami pozbawionymi takich cech? Zakładając oczywiście, ze jest to potwierdzone krajowymi dokumentami od rusznikarza.Z góry dziekuje za odpowiedż, i SZCZĘSLIWEGO NOWEGO ROKU!!!Marcin
dect Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Ustawa mowi wyraznie:Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:(...)9) posiadania broni palnej pozbawionej cech użytkowych"Podepne sie do watku - jaka jest roznica pomiedzy bronia pamiatkowa a kolekcjonerska?
Tomko Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Dect - o ile dobrze pamiętam, to broń pamiatkowa pojawiła się w kontekście IVRP i Powstańcy Warszawscy. Generalnie miało być że Powstańcy jak i inni uczestnicy ruchu oporu trzymając przez sentyment ViS-a czy parabelkę podpadali pod paragraf. Aby Ich uchonorować i zalegalizować to że mają trefną broń stworzono taką kategorię. Zamiast krótko zapisać że ci ludzie maja prawo do posiadania takiej broni w domu i koniec i kropka; podpięto to pod ustawę ze wszelkimi jej wymogami (no może coś tam odpuszczono) ale wyszło jak zwykle. A kolekcjonerska, to chyba jak chcesz sobie zbierać broń jak znaczki ? W końcu to hobby w RP powszechne :)) Ale tu mogę się mylić. Generalnie najlepiej się z tym zwrócić do redakcji Arsenału" - od czasu nowelizacji U.o B. i Amunicji - zajmują się jej omawianiem i interpretacją prawną. No i są tam szczęściarze ktorzy LEGALNIE mają pokaźne kolekcje :))PS. A może Redakcja Odkrywcy " - nawiązała by kontakt z bratnim Arsenałem" - na niwie interesujących nas tematów.Na początek choćby przedruk artykułów np. był artykuł o pozbawieniu broni cech użytkowych. Pozdrawiam Tomko
Tomko Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 A, wydaje mi się że także omawiali różnicę pomiędzy pamiątkowa a kolekcjonerska"
kokabaz Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 chodziłem pytałem na Policji:1.nie zabieram znalezionej broni, a zgłaszam jej znalezienie w najbliższym komisariacie - sprawdzą czy nie używali jej przestępcy; zgłaszam ze będę chciał ją mieć;2.znajduję uprawnionego rusznikarza (nie zrozumiałem jeden w Polsce, czy w naszym województwie), który przekazuje ją doInstytutu Mechaniki Precyzyjnej w celu ustalenia - co to jest;3.rusznikarz przekazuje ją do CLK w celu pozbawienia cech użytkowych.4.mogę wystąpić o prawo posiadania jej zgodnie z wymogami.Uwaga:opłacam rusznikarza, certyfikat mechaniki, pozbawienie cech w CLK, egzamin na Policji, badania lekarskie.Powiedziano mi, że muszę się liczyć z wydatkiem 3-4tys.PLN, przy kolejnej broni będzie jednak taniej (bez egzaminu i badań lekarskich). UFF!
Tomko Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Ciekawe, BADANIE LEKARSKIE i EGZAMIN na posiadanie czegoś co zgodnie Z USTAWĄ I WYMOGAMI TECHNICZNYMI JUŻ NIGDY NIE BĘDZIE MOGŁO STRZELAĆ ? Toż to paranoja, Mrożek by lepiej nie wymyślił :)) Egzamin z czego ?! Mocowania kawałka złomu, pardon broni pozbawionej TRWALE cech użytkowych, do ściany czy też kompozycji ekspozycjii" posiadanych zbiorów ? :)). Rozumiem opłaty za konkretną pracę dla rusznikarza, CLK, WITiU, nawet za wydanie papierka przez Pana Komendanta. Ale na miły Bóg, egzamin i badania jak dla W PEŁNI SPRAWNEJ BRONI ?! Nawiasem biorąc ustawa chyba mówi jedynie o REJESTRACJI czegoś takiego, a nie o uzyskiwaniu POZWOLENIA. Różnica jest kolosalna ! Może źle Cię zrozumieli ???
dect Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 @ kokobazNie wiem kto Ci to powiedzial, ale to bzdury. Mniej wiecej tak jak to opisujesz to dziala, ale w Niemczech.A 3 punkt to sciema: CLK tylko opiniuje, a nie pozabawia cech".Czy za wykopanego mausera, nawet w niezlym stanie dasz 3-4 tysie? Ja dziekuje.Pozdrawiam
Tomko Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Znalazłem. Strzał- nr6 z czerwca 2005r, ostatnia strona (okładka). Reklama firmy Hege: broń deko wg przepisów polskich30M1 - 2000; mauser jugo od 900; mosin od 800; szwajcar 1911 od 1000zł. No to płacić 3 -4 tys za wkopek - to trzeba być na dobrej bani :)).
sanoczanin Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 panowie temat jest jasny pozwolenie na broń kolekcjonerska" w temacie nie ma slowa o broni nie zdolnej do czego kolwiek,wiec jesli chodzi o pozwolenie na bron kolekcjonerska to potrzebane sa badania i egzamin z ustawy o broni i amunicji z roku 1997 i poznieszymi zmianami.dokladnych informacji dowiecie sie w komendzie.
Tomko Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Jasne że jasny :). Ale przy okazji zwekslował na pamiątkową i pozbawioną cech użutkowych - no to sie trochę zamotał :))))
Bartek102 Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 http://www.allegro.pl/item154909075_tantal_wz_88_dekoracyjny.htmlTutaj chyba jest większość odpowiedzi na wasze pytania.Idzie nowe ?
dect Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 To jest chyba tzw jedna jaskolka" co to wiadomo czego nie czyni...Nie jestem tez pewien czy to:Ustawa o broni i amunicji (Dz.U. z 1999r. Nr 53, poz. 519 z póżń. zm.) zalicza broń pozbawioną cech użytkowych (Art.11 pkt.9) do tego samego rodzaju co broń alarmowa o kalibrze do 6mm (Art. 11 pkt 5) oraz broń pneumatyczna o energii pocisku nieprzekraczającej wartości 17 J(Art.11 pkt 10), i do jako takiej stosuje sie te same procedury prawne. Prezentowany produkt jest udostepniany na Allegro w myśl ustawy o broni i ammunicji oraz zgodnie z przepisami Allegro o produktach dopuszczonych warunkowo do sprzedaży."jest tak do konca zgodne z prawda. Przeciez deko trzeba zarejestrowac, chyba ze taka usluga i cale to babranie sie w papierach jest juz w cenie"
dect Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Jeszcze raz ja: czy ktos w punktach wymieni czym sie rozni bron kolekcjnerska od pamiatkowej?Za czesciowa odpowiedz podziekowania dla Tomka", ALE:wydaje mi sie, ze tworzenie osobnej kategorii pamiatkowej" tylko dla kombatantow wszelkiej masci jest bez sensu - oni zaraz wymra, a bzdurny zapis by pozostal? Z kolei kolekcjonerska" to z tego co mi jeden z userow napisal, bron sprawna, ale nie masz prawa do kupna ammo do niej.Jak widac przepisy sa conajmniej metne, ale jak to powiedzial jeden z dr z mojego wydzialu: w metnej wodzie latwiej sie lowi"...
Cyrograf15 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Tak mniej wiecej. Kolekcjonerska to broń powstała do 1945. Tego ograniczenia nie ma dla pamiątkowej. Podstawa to inny cel posiadania. To coś jak z myśliwską i sportową. Myśliwy nie ma prawa z swjego Mośka startować w zawodach sportowych a sportowiec z takiego samego Mośka nie ma prawa polować. Podobnie jak z broni do ochrony osobistej nie wolno startować w zawodach sportowych pomimo że jest to taka sama broń jak sportowa. Art. 10.1 Właściwy organ Policji wydaje pozwolenie na broń, jeżeli OKOLICZNOŚCI na które powołuje się osoba ubiegająca się o pozwolenie uzasadniają jego wydanie. Ustawa z 21 maja 1999r. o broni i amunicji. Idzie o powody (okoliczności) dla kttórych staramy się o pozwolenie. Zainteresowanych odsyłam do owej ustawy.Wojtek
kokabaz Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 opisałem wyżej to co mi opowiedziano w WydzialePostępowań Administracyjnych KWP.Z mojego punktu widzenia nie opłaca się brać nic z wykopek,bo w przypadku wizyty - leżę.
bastus0 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 ....idzie nowe?heheheAukcja została usunięta przez pracownika Allegro (numer 154909075)moze tak tylko gdzie to idzie?
zolwiorro Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Witam,Zamin się zacznie dewagacje proponowął bym poczytać poprostu ustawę o broni i amunicji wraz z puźniejszymi do niej dodatkami.Znajdziecie to tu:http://www.mts.org.pl/prawo.htmlA tu przykładowe pytania z egzaminów:http://www.mts.org.pl/pytania.htmlCo do rodzajów broni na pozwolenie to polecam:ROZPORZˇDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 20 marca 2000 r.w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń.(Dz. U. Nr 19, poz. 240) wraz z puźnijszymi dość znaczącymi poprawkami.§ 7. Pozwolenie na broń służącą do celów kolekcjonerskich może być wydane na:1) kusze,2) broń pneumatyczną w postaci pistoletów i karabinków,3) broń palną w postaci pistoletów, rewolwerów i karabinów, z wyłączeniem broni opracowanej konstrukcyjnie po roku 1945 oraz broni automatycznej i karabinów strzelców wyborowych,4) w pełni funkcjonalne kopie zabytkowej broni palnej ładowanej odprzodowo, wytworzone po roku 1850,5) broń myśliwską, z wyłączeniem sztucerów opracowanych konstrukcyjnie po roku 1945.§ 8. Pozwolenie na broń służącą do celów pamiątkowych może być wydane na:1) broń palną w postaci pistoletów i rewolwerów,2) broń myśliwską,3) broń pneumatyczną w postaci pistoletów i karabinków.Genaralnie jest to temat rzeka:)) Co do egzaminu na broń kolekcjonerską - 1 podejście - 1000zł, poprawka 500zł (nie licząc badań). 2 poprawki juz nie ma - zdajemy od początku. Nie możemy zrobić w teście żadnego błędu. Na podpowiedz ze strony egzaminatorów bym nie liczyl. Zdają Ci co nic nie umieją a Ci naprawdę zainteresowani żadko.. ciekawe dlaczego:)) Czasami odpowiedzi w zależności od kontekstu ustawy wzajemnie się wykluczają, słyszałem też że nie ma jednego szablonu z odpowiedziami, wszystko zależy od interpretacji egzaminatorów. Egzamin obejmuje tylko cześć teoretyczną.Broń wyprodukowana po 1945 też zalicza się do kolekcjonerskiej jeżeli została opracowna konstrukcyjnie przed 1945 rokiem, w praktyce zalezy to od tego co sprzedajacy wpisze w dokumiencie sprzedaży (oczywiscie bez przegięć:) ))Nigdzie nie jest powiedziane że z broni kolekcjonerskiej nie mozna strzelać... nie można do niej nabyć amunicji...Myślę że od jakiegoś roku ta stronka co podałem nie jest już aktualizowana więć nie wiem na ile się coś nie pozmieniało od tego czasu.To tyle co na szybko mi się przypomniało....PozdrawiamZolwiorro
Bartek102 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 http://www.allegro.pl/item155011536_tantal_wz_88_z_nsp3_dekoracyjny.htmlTo jeszcze raz idzie nowe .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.