Skocz do zawartości

Rekonstrukcja powstańcza w Poznaniu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
http://www.city.poznan.pl/powstanie/
Tu jest kilka zdjęc a i na innych które znam trudno zauwazyc tak cudacznie ubranych ludzików.Ale by może się myle by moze sie wcale nieznam.
Przypomina mi się pewna aukcja na alledrogo gdzie można było sobie wynając na imieniny badz inną bibkę trzech rekonstruktorów którzy nawet moglirobi Adiego".Czy pamiętacie tamta fale krytyki?A to saperka niee taka a to fryzura itp.
Więc moze zamiast tak się unosic warto się zastanowic czy wszystko w tej inscenizacji było ok?
Pozdrawiam
P.S.
Jeśli ktoś się poczół urazony to przepraszam nie miałem zamiaru ani ochoty mieszac kogoś z błotem.Chciałem tylko zwrócic uwagę na pewne (moim zdaniem) niedociągnięcia w tej imprezie i zasugerowac organizatorom przemyslenie kolejnej imprezy(mam nadzieję ze takowe beda i ze będa coraz lepsze.
Pozdrawiam

no no no od moich szlifów podoficerskich prosze sie odstosunkować ;-) Ciężko na nie zapracowałem w Toruniu.

A tak na poważnie wiedze ze będzie trzeba rozpocząć akcje propagująca barwę i bron z okresu powstania wielkopolskiego bo wiedze ze wiara ma jakieś śmieszne i mylne pojecie i kojarzą powstanie wielkopolskie z powstaniem warszawskim lub nie daj boże z powstaniem tfu poznanskim znaczy czerwcem 1956 roku w Poznaniu.

W skrócie tylko do skautów- skauci wedle regulaminów i książki Skauting dla chłopców autorstwa Baden-Powella mieli byc mundurowani w mundury kroju angielskiego i w takich mundurach biegali skauci we wszystkich trzech zaborach a ze często była to chałupniczą robota tez rożnie te mundury wyglądały. rogatywki do druzyn zaboru pruskiego weszły dopiero na równi z rogatywkami dla wojska wlkp. chociaż istnieją relacje o tym ze 2DS ze Śródki juz w czerwcu 1918 roku uszyła sobie rogatywki.

Co do biegania w pełnym umundurowaniu skautowym od po dotarciu rewolucji do poznania skauting wyszedł z podziemia i normalnie członkowi drużyn ci co powrócili z frontu jak i ci co byli na miejscu zaczeli uzywać mundurów skautowych.

Na taki mundur przepisowo składały sie w porze zimowej:

trzewiki- najlepiej podkute kroju wojskowego- zdarzały sie tez saperki

owijacze zielone- zdarzały sie tez pruskie

zielone spodnie kroju angielskiego do owijaczy

kurtka kroju munduru angielskiego koloru khaki bez naramienników.

kapelusz skautowy krojem przypominający angielskie Stensony"

do tego dochodziło płaszcz - koloru zielonego jedno lub dwu rzędowy lub palto cywilne/kożuszek.

Laska skautowa o długości okło 165 czyli karabin z bagnetem- laska służyła do nauki musztry zamiast z karabinem i do ćwiczenia pchnięć.

pas skórzany jedno lub dwu bolcowy czasami juz w czasie powstania noszono przerobione pruskie gdzie usuwano z klamry godło cesarskie.

Potem już w czasie walk dochodził karabin najczęściej kb M1898 systemu mauzera i dwie lub jedna ładownica, chlebaki i inne pierdoły żołnierzowi niezbędne

Pozdrawiam

Mikołaj Schrek-Klorek

SRH „ODWACH”

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie