Iron Duke Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Za bazę wyjściową posłużył mi model w skali 1:25 firmy GPM. Oprócz tego obfotografowałem Boforsa w muzeum MW w Gdyni. Dokonałem również pomiarów stanowiska nr 202 czyli przedwojennego nr 3 na cyplu helskim ale to jeszcze za mało żeby zbudować idealną makietę.
jagmin Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Witam!W załączeniu szkic z próbą rekonstrukcji wyglądu stanowiska z 1939r.Niestety, nie był robiony dla modelarzy. Pomóc mogę o tyle, że wieloboczny parapet otaczający stanowisko działa ma 1 m szerokości, 1,5 m wysokości, a stanowi fragment 12-boku opisanego na okręgu o średnicy 9,5 m. Wymiary skrajne budowli to 13,5 x 11,5 m, płyta detonacyjna prawdopodobnie miała szerokość do 3,8 m.Do Siego Roku
karlol Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 po długim czasie ale w końcu dodaje zdjęcia związane z tematem amunicji Boforsa : na początek dwa listki prochu pochodzące z łusek od baterii Laskowskiego.
karlol Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 w MOW obecnie znajdują sie 4 łuski w róznym stanie ,kolejno bede dodawał foty dna każdej z nich.
karlol Napisano 14 Luty 2007 Autor Napisano 14 Luty 2007 teraz fotografie pojemnika od pocisku szkolnego kal 152,4 mm który przyjechał ze Szwecji
tadekniejadek Napisano 20 Luty 2007 Napisano 20 Luty 2007 Karol, fajne fotki, ja jestem na tropie krotkiej luski, za jakis czas powinienem miec przynajmniej fotki, jak tylko je zdobede to wstawie, oczywiscie o ile obecny wlasciciel da na to zgode, jezeli nie to podam dokladne wymiary
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.