Skocz do zawartości

amunicja 152,4 mm bofors

karlol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za bazę wyjściową posłużył mi model w skali 1:25 firmy GPM. Oprócz tego obfotografowałem Boforsa w muzeum MW w Gdyni. Dokonałem również pomiarów stanowiska nr 202 czyli przedwojennego nr 3 na cyplu helskim ale to jeszcze za mało żeby zbudować idealną makietę.
Napisano

Witam!
W załączeniu szkic z próbą rekonstrukcji wyglądu stanowiska z 1939r.
Niestety, nie był robiony dla modelarzy. Pomóc mogę o tyle, że wieloboczny parapet otaczający stanowisko działa ma 1 m szerokości, 1,5 m wysokości, a stanowi fragment 12-boku opisanego na okręgu o średnicy 9,5 m. Wymiary skrajne budowli to 13,5 x 11,5 m, płyta detonacyjna prawdopodobnie miała szerokość do 3,8 m.

Do Siego Roku

• 1 month later...
Napisano

po długim czasie ale w końcu dodaje zdjęcia związane z tematem amunicji Boforsa : na początek dwa listki prochu pochodzące z łusek od baterii Laskowskiego.

Napisano
Karol, fajne fotki, ja jestem na tropie krotkiej luski, za jakis czas powinienem miec przynajmniej fotki, jak tylko je zdobede to wstawie, oczywiscie o ile obecny wlasciciel da na to zgode, jezeli nie to podam dokladne wymiary

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie