suchy ss Napisano 20 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2006 Mam pytanie, czy na forum jest ktos kto zna sie na kodeksie wykroczeń?jeśli tak to niech do mnie wysle maila bo mam pytanie zwiazane z prawem jazdy.suchy17pl@wp.plpzdr.Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Grudzień 2006 Share Napisano 20 Grudzień 2006 Chcą zabrać czy już zabrali na kawałek czasu ? Coś ty zrobił Suchy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2006 :P, zabrali ale nie mi;] ja jestem dobrym kierowca:D(roweru):), nie no zabrali znajomemu a nie powinni, tak mi sie przynajmniej wydaje, nie przekroczyl dopuszczalnej normy % w wydychanym powietrzu i powinien dostac tylko mandat....:/ale oni mu dali mandat i prawko wzieli....i nie wie co robic bo sie na tych ustawach nie zna. A moze Ty Acer cos sie na tym znasz? tez chyba dajesz mandaty jak ludzie uszuja" w lesie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Wpisz sobie w google hasło: kodeks wykroczeń, kpk, prawo o ruchu drogowym i czytaj. Duzo czytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Dawid internetowe forum policyjne- wpisze skrot dodaj pl na koncu :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 21 Grudzień 2006 AKMS znalazlem juz ten art. i z tego co czytalem to nie mieli mu prawa zatrzymac prawka;/ ale moze zle to zinterpretowalem, niewiem nie znam sie. Woytas dzieki, zaraz ruszam na netowskie lowy:D, a wszystko przez jeb...babke ktora naslala znajomych policjantow....ehhh babie to tylko hulajnoge nic wiecej:)pzdr.Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauser29 Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 a to moze nas oświecisz i napiszesz ile to ta norma wynosi?bo to dla niektórych pojęcie względnePanie kierowci ile Pan wypił?nic!no niech pan lepiej powie prawdę!oj...jedno piwono bez żartów!!no dobra jedno mocneKlient miał prawie 2 promile, wypił 9!! była to recydywa i ma jeszcze pretensje ze mu niesłusznie zabrali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Ja ogolnie uwazam- piles nie jedz...nie piles wypijAle zero tolerancji dla kierowcow na promilach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2006 hehe nie nie, tu nie ma mowy o 1 czy 2 promilach:)norma jest taka---?od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3, znajomy mial 0,24mg, ale czytalem jeszcze raz te brednie prawne to chyba mieli mu prawo zakonfiskowac prawko;/ wiec chlopaki polskie normy i tak nic nie daja, bo to zalezy od Policji czy zabrac czy nie zabrac do czasu rozprawy, wtedy jedynie sad moze je oddac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Tu nie hehe" i promile tylko podpinam sie pod tym co pisal wojtas - chlales - nie jedz. Albo stan sie potencjalnym zabojca. Ale nie mi tu prawic moraly.KK mowi co nastepuje:§ 16. Stan nietrzeźwości w rozumieniu tego kodeksu zachodzi, gdy: 1) zawartość alkoholu we krwi przekracza 0,5 promila albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość lub 2) zawartość alkoholu w 1 dm3 wydychanego powietrza przekracza 0,25 mg albo prowadzi do stężenia przekraczającego tę wartość."Dmuchal czy pobrali mu krew?Dwa wycinki z netu:Przy tej ilości alkoholu popełnione zostało wykroczenie i czeka go Sąd Grodzki. Zgodnie z art. 87 § 1 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.” Zgodnie z art. 87 § 2 kodeksu wykroczeń „Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1 podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.” W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów. Zgodnie z art. 29 § 1 kodeksu wykroczeń zakaz prowadzenia pojazdów w przypadku popełnienia wykroczenia wymierza się w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat. Kara aresztu trwa najkrócej 5, najdłużej 30 dni; wymierza się ją w dniach (art. 19 k.w.). Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5.000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej (art. 24 k.w.). Zgodnie z art. 20 k.w. kara ograniczenia wolności trwa 1 miesiąc. W czasie odbywania kary ograniczenia wolności ukarany: 1) nie może bez zgody sądu zmieniać miejsca stałego pobytu, 2) jest obowiązany do wykonywania pracy wskazanej przez sąd, 3) ma obowiązek udzielania wyjaśnień dotyczących przebiegu odbywania kary. Odpowiedzialności za wykroczenie podlegać będzie tylko osoba, która jej popełniła, a nie osoba która np. użyczyła samochód."Czyn wyczerpuje znamiona wykroczenia penalizowanego w art. 87 kodeksu wykroczeń, tj. prowadzenia pojazdu po użyciu alkoholu. Czyn ten jest zagrożony kara aresztu, która może być orzeczona w wymiarze od 5 do 30 dni, albo grzywną w wymiarze od 50 zł do 5.000zł. Sąd w wypadku popełnienia tego przestępstwa orzeka także obligatoryjnie zakaz prowadzenia pojazdów, ten w wymiarze od 6 miesięcy do 3 lat. Warto w tym miejscu nadmienić, iż zakaz ten obowiązuje od uprawomocnienia się orzeczenia. Zakaz ten biegnie od chwili zatrzymania dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdów. Na poczet zakazu zalicza się ten okres zatrzymania dokumentu uprawniającego do kierowania pojazdem(art29 § 3 kodeksu wykroczeń). O wymiarze środka karnego oraz ewentualnej kary orzeknie niezawisły sąd. Trudno teraz jednoznacznie powiedzieć jaki będzie to wymiar. Sąd wymierzając środek karny będzie brał po uwagę całokształt sprawy i zgromadzonych dowodów. Stan po użyciu alkoholu jest to stan w którym stężenie alkoholu we krwi przekracza 0,2 promila ale nie przekracza jednocześnie 0,5 gdyż w tym przypadku mamy już do czynienia ze stanem nietrzeźwości i sprawca takiego czynu odpowiada na podstawie przepisów kodeksu karnego. Mając na uwadze iż prowadząc pojazd miał we krwi 0.36 promila można przypuszczać, że orzeczony środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów będzie oscylować blisko połowy ustawowego wymiaru, a więc czyli od 1 do 2 lat, taka praktyka orzekania została wypracowana przez orzecznictwo. Im stan po użyciu alkoholu jest bliższy stanu nietrzeźwości wymiar środków karnych jest wyższy. Tyczy to się również ewentualnie orzeczonej wobec Pana kary aresztu a także grzywny. Jeżeli mimo orzeczenia wobec Pana środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów będzie Pan jeździł samochodem nie mając do tego uprawnień i zostanie Pan zatrzymany przez Policję, popełni Pan tym samym przestępstwo z art. 244 kodeksu karnego, które jest zagrożone karą pozbawienia wolności do 3 lat." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2006 dect dzieki! to juz wszystko wiem:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.