Skocz do zawartości

Co to za bagnet ? ? ?

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie-co to za bagnet?
Ogólnie przypomina niemiecki S 84/98 ,ale ma ściete okładki. Na Allegro pisali ,że to hiszpański wz.1943 ,ale tamten chyba był inny.
To w końcu co to za bagnet?

bjar_1

Napisano
Hiszpan wz. 43.... Boże, co oni jeszcze wymyślą... :( Te bagnety wyglądały zupełnie inaczej. Szczerze mówiąc nie wiem co to za bagnet, w ciszy podejrzewam jakąś kopię lub po prostu jest to Niemiec wz. S84/98 (przydałyby się dokładne wymiary). Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Ja mam taki wyciagniety ze zrzutowiska razem z Arisaką ,jugosłowiańskim wz.1924 i kilkoma niemieckimi
S 84/98. Nie mem pojecia co to jest. W książce Tadeusza Królikiewicza Bagnety" nie me nic takiego. Głowica jest identyczna jak w S 84/98 ,bagnet nie ma żadnych oznaczeń wytwórni itp.

bjar_1
Napisano
To chyba niemiec (ten z prostą głownią) w wersji ekportowej. Był taki na allegro firmy odeon.
Pozdrawiam
Napisano
Czyli jednak hiszpański wz.1943. Więc były dwa rodzaje hiszpańskich wz.1943 ? Ten w książce Królikiewicza jest całkiem inny i dlatego wykluczyłem ,że to ten co na fotce.

pozdro

bjar_1
Napisano
Ten bagnet opisany przez Królikiewicza jako wz. 1943 występuje w innych źródłach (np. w książce Prószyńskiego Bagnet Wojskowy", także na cytowanej już stronie www) jako wz. 1941.
Pozdrawiam,
Marek
P.S.
Ja zawsze do opracowań podchodzę z pewną rezerwą, gdyż prawie zawsze zdarzają się w nich większe lub mniejsze błędy i nieścisłości.
Napisano
Dzieki za wyjaśnienie - ja tez podchodzę z rezerwą do opracowań. W tym przypadku po prostu nie spodziewałem się ,że możliwy jest tutaj tak istotny błąd...

pozdrawiam

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie