Skocz do zawartości

Militaria i Fakty...

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki wszystkim,którzy podzielili się skanami z tematu
.Łosie i Karasie-1939.Ale w związku z tym mam kolejną
prośbę-czy ktoś ma zeskanowane numery pismaMilitaria i
Fakty"????Chodzi mi tylko o artykuły i zdjęcia dotyczą-
cych lotnictwa(ponoć był artykuł o Pzl-44,były zdjęcia
Karasi,a w przedostatnim numerze Lublinów??????) Czy
ponownie mogę liczyć na Kolegów....
Napisano
Walę z pamięci. Jest w jednym z pierwszym numerów Militariów duży /i według mnie jedyny tak wyczerpujacy materiał/ o PZL 43 Czajka wersji eksportowej PZL 23. Jest artykuł o PZL 23 w takim już nie wydawanym czasopismie AeroTechnika numer 4 z roku 1992 /też bardzo dobry/. Wszystko bogato ilustrowane, w AeroTechnika są schematy malowania samolotu, w Militariach dość szczegółowe rysunki.
Napisano
Mhhh, no jest jeszcze PZL 42 w jednym egzemplarzu /wersja dwuosobowa PZL 23, bez kołyski bombardierskiej z podwójnym statecznikiem, przystosowana do bombardowania z lotu nurkowego/, jest wersja rozwojowa PZL 46 SUm, ale PZL 44 ??? Poszukam...
Napisano
Przepraszam.. PZL 44 to Wicher samolot pasażerski. zapatrzyłem się w Karasia". Jest w którymś z czasopism dwuczęściowy artykuł o tym jak w projektowanie i wykonanie tego samolotu utopiono spore sumy, ale gdzie nie tego wiem.
PZL 46 Sum wyczerpujący artykuł w Wirażach" /to takie czasopismo lotnicze, ktore ukazywało się w drugiej połowie lat 80. Był tam cykl artykułów /wówczas bardzo odkrywczych/ o nieznanych projektach lotniczych II Rzeczpospolitej: PZL 33, PZL 37, PZL 38 etc.
Napisano
Czy aby na pewno Wiraże"?
To było i jest pismo lotnicze, ale oficjalne - periodyk polskich wojsk lotniczych. Ukazuje się po dziś dzień, choć ostatnio redakcja coś zaspała... http://www.czasopismawlop.mil.pl/

A może chodzi Ci o Aero - technika lotnicza"? Było coś takiego zaraz po obaleniu komuny i dość szybko zniknęło z rynku.

pozdr,M
Napisano
ian dzięki za odpowiedż.Pisma Militaria" mam 4 sztuki-
wtym o PZL-43 Czajka".O PZL-44 pisano właśnie wMilitaria
i Fakty"Mówił mi o tym kumpel,który pisma te przeglądał
w jakimśmolochu"Z Wiraży" mam dwa artykuły pióra
E.Malaka o Łosiu-reszty nie znam.Czy masz skany??????
Nara.erni18@o2.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie