Skocz do zawartości
  • 0

maska pgaz

Gość tg13

Pytanie

Napisano
1Po artykule i liscie zamiszczonym w odkrywcy(dotyczacych szeregowca polskiego z 1939) mam watpliwość co do sposobu noszenia maski wz.32, czy przez lewe ramię na prawy bok,czy odwrotnie.czy ktos moze mi podac lub przeslac mi na maila regulaminy dotyczace tego zagadnienia, lub chociaz rozwiac moje watpliwości???
2.na moim pochlaniaczu znajduje sie napis WSP wz.32" natomiast we wszystkich publikacjach maska ta jest okreslana
jako WSR".pochlaniacze z napisami WSP" znajdowalem w lesie w miejscu rozbrajania sie 12DP i kilka razy widzialem na bazarach.Co oznacza skrót WSR" i dlaczego na moim pochlaniaczu zamiast R" jest P"??
tg13

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, trafiła mi się maska wz. 32 ze stemplem Puszczy Mariańskiej. Czy tam było coś produkowane czy to przeznaczenie dla jakiejś jednostki??
Napisano
Maske wz.32 nosi się na prawym boku nieco z tyłu (poł na boku, poł na tyłku ...) na wysokości pasa (a pas ma być zaraz pod mostkiem).

Oznaczenia jakies sie spotyka na wz.32:
- W.S.P - Wytwórnia Sprzetu Przeciwgazowego
- W.W.S.P - Wosjkowa Wytwórnia Sprzetu Przeciwgazowego

Zazwyczaj są stemplowane (torby i maski) w taki sposob:
-------------
WZ.32 (oznaczenie wzoru)
S (rozmiar: D- duzy, M - mały, S - sredni)
W.W.S.P. (wytwórnia)
I - 35 (czas produkcji tu przykład. styczeń 1935 roku)
127 - numer maski
-------------

Co do oznaczenia WSR - to chyba coś co powstało z przyzwyczajenia - nie potrafie tego wyjasnic (podobnie jak RSC) ale w materiałach wojkowych oznaczenie maski tej to po porstu wz.32 i tyle. A maska RSC miała swojego protoplaste w masce francuskiej ARS - która była chyba identyczna z nasza RSC w kroetkiej puszce.
Napisano
Stempel auf militaerischen Masken W.W.S.P.
W- Wojskowy Militärischer
W- Wytwórnia Produktionsbetrieb
S - Sprzętu Ausrüstung
P - Przeciwgazowego Gasabwehr

Stempel auf zivilen Masken F.M.S.P.
F - Fabryka Fabrik
M - Masek Masken
S - Sprzętu Ausrüstung

Stempel auf zivilen und militaerischen Masken W.S.P.
W- Wytwórnia Produktionsbetrieb
S - Sprzętu Ausrüstung
Napisano

Panowie źle mnie zrozumieliście maska (typ) RSc (fotka) to produkowana w Polsce (1920 !!!) faktycznie na licencji francuskiej a wz 32 to wz 32.
ARS to poprzedni model też z francji występował w dwuch odmianach jedna bardzo podobna to tej na fotce tylko otwory były odwrotnie niż tu (tzn odpowietrznik na dole - wkręt do filtra u góry) ---tu polacy unowiocześnili bo filtr wkręcany u góry zasłaniał i tak ograniczone pole widzenia.
A co to znaczy RSc czy ARS to nie wiem ale to pewno jakiś skrót z francuskiego.
pozdrawiam
janek

Napisano
RSC to po francusku, ale nie wiem, co oznacza dokładnie. Maskę wz. 32 noszono zgodnie z regulaminem na prawym boku. Natomiast RSC (francuską) na lewym. Bywało też, że noszono odwrotnie chlebak z maską, często w kawalerii.
Pozdrawiam
Jazłowiak jest nieźle zorientowany w tym temacie.
Napisano
fakt regulamin regulaminem a nosili jak chcieli, przynajmniej jak przeglądałem fotki pod tym kątem to jeszcze opcja na szyi, pozatym najczęściej bywały w środku machorka, gorzałka i inne potrzebniejsze rzeczy, a jak był przegląd to wtedy szukali na szybko masek do okoła,
pozdr
janek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie