Skocz do zawartości
  • 0

mannlicher ?

malgolka

Pytanie

Napisano
kopnąłem ostatnio mannlichera,(chyba)nie mogę go określić,potrzebuję dokładnych danych, szkiców,zdjęć po których można zidentyfikować jaki to gatunek, a może macie ciekawą stronkę na ten temat, bo jakoś w sieci nie mogę nic konkretnego znaleźć, pozdrawiam i dzięki.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kopnąłem ostatnio mannlichera,(chyba)nie mogę go określić,potrzebuję dokładnych danych, szkiców,zdjęć po których można zidentyfikować jaki to gatunek, a może macie ciekawą stronkę na ten temat, bo jakoś w sieci nie mogę nic konkretnego znaleźć, pozdrawiam i dzięki.
Napisano
dzięki KRUSZYNA dane są ok nie miałbym problemu z określeniem wzoru M95 ale nadal mam problem z określeniem swojego znaleziska, przybliżyć mogę zasadę blokady zamka w moim, a polega ona na zapadce umiejscowionej pośrodku dolnej części zamka i po zamknięciu go zapadka obniża się blokując jego odbicie podczas strzału. a w tym opisie jest zupełnie inaczej. pozdrawiam i proszę o jeszcze.
Napisano
witam
ten zamek to tak zwany dwutakt"
i zależnie od kalibru:
jezeli kaliber 11 mm to jest to wzór 1886
jeżeli 8 mm to wzór 1888 (na nabój z prochem dymnym)
jeżeli 8 mm i nakładki (dodatkowe płytki z podziałem) na bokach celownika to wzór 1888/90 (przystosowany do amunicji z prochem bezdymnym)
lub wzór 1890 z nowym podziałem na celowniku
wszystkie te modele miały ten sam zamek i o typie decyduje kaliber i wygląd celownika. dokładniejsze dane znajdziesz po wpisaniu w wyszukiwarkę konkertnego modelu Mannlichera
pozdrawiam -j.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie