Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek do identyfikacji

israel

Pytanie

Napisano

Prośba o identyfikację orzełka do furażerki. Orzeł z bardzo cienkiej blachy , resztki srebrzenia, wym. 4 x 3 cm. Jest inny od posiadanych przeze mnie. Pełny pod skrzydłami. Tarcza 13 gwoździ i gruba górna krawędź.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też mam 3 szt. moich wykopków i są inne, a nawet wobec siebie są różne. Źródło pochodzenia tego egzemplarza raczej wyklucza kopię (chyba, że w latach 50-tych robiono kopie - tylko po co jak było multum oryginałów ). Na tym są ślady użytkowania. Jest zbliżony do orłów I Zgrupowania Kompanii Wartowniczej ale też i do orłów Strzelca". Ot zagwózdka. Osobiście jestem skłonny datować go 1939-48 ale to nie jest moja dziedzina i tylko domysł po przejrzeniu literatury. Czekam na inne sugestie. israel
Napisano
Moje przypuszczenia okazały się pudłem - jest to orzełek Polskich Sił Zbrojnych 1914-16 tzw. Polnische Wehrmach. Info pochodzi z 3-ech niezależnych źródeł i jest podparte krakowskim katalogiem akcyjnym orłów i falerów. Pozdro - israel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie