Skocz do zawartości

FLAK podstawy betonowe

DaSk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łazior --> Taak, masz rację, to forteczna wersja 8,8 cm. Tyle, że to egzemplarz muzealny i ten cokół postawiono już w muzeum więc niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Ponadto to Finlandia (chyba ?).
Obok jest zdjęcie z epoki. Jak widać podstawa jest dużo większa, ośmiokątna z dwoma kanałami czyli dokładnie taka jak na mojej „przydomowej” baterii.

Alkali

Napisano
Alkali mala prosba. Czy mozesz pomierzyc podstawe Flakfierlinga stojacego w Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni (jak sie nie myle tam to dzialko stoi). Byc moze jest tam cos wiecej - niestety nie pamietam co bo bylem tam dosc dawno.

DaSk
Napisano

DaSk napisał :
„W końcu małokalibrową artylerię używali Niemcy do osłony baterii np na Mielinie czy w okolicy Międzyzdrojów. Być może po pomierzeniu tam mocowań na małokalibrową artylerię będzie można cos więcej powiedzieć o tych podstawach.”

Nie doczytałem wcześniej ;-) Ta sprawa jest już wyjaśniona. Na wszystkich tamtejszych bateriach występuje jeden typ podstaw o wymiarach jak obok. Ustawiano na tym armatkę 2 cm Flak 30 in 2 cm Sockel-Laf. 30 czyli na podstawie morskiej wz. 1930.

Jak znajdę chwilkę do skoczę do Gdyni ale z pomiarami mocowań tego Flakvierlinga może być kłopot. Raczej nie zmierzę średnicy śrubunku bo nie ma jak. No ale coś wykombinuję.

Napisano

Znalazlem cos takiego. Co o tym sadzicie?
Flak 97 (f) 7.5 cm L 33 na podstawie betonowej do stałego montazu; masa 3000 kg Zasieg pionowy 6500 m. Instalowna na Wale Atlantyckim

DaSk

Napisano
Łazior, nie sądzisz, że z tym kalibrem na wrocławiskich Popowicach trochę przegiąłeś ;) Jakoś nie widze kilkutonowej 88mm na podstawie o średnicy około 130 cm.
We wspomnianym parku były dwie baterie: jedna, która już dziś kompletnie nie istnieje :(, posiadała stanowiska dział, tak jak wspomniał beaviso - 6 w zgrupowaniu, być może 88mm z racji ich wielkości; druga - to właśnie ta, która do dziś się zachowała, z tym że okrągłych fundamentów było nieco więcej, chyba o 2 czy 3 :) rozrzuconych bez żadnego układu.
pozdr. wszystkich maniaków art. plot.
Napisano

JAk napisalem wczesniej. Daje zdjecie MG 151/20 na podstawie.
Fiegerabwehr-Sockellafette mit 3 MG 151 (FlaSL 151)

DaSk

Napisano
A z nugow policzylem sobie mase narysowanej podstawy przyjalem za http://pl.wikipedia.org/wiki/Beton mase 1 m szesc betonu na 2,2 T.
Objetosc podstawy wyszla mi okolo 5,3 m szesc. Mnozac to przez mase betony wyszlo mi okolo 11,6 T.

DaSk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie