Skocz do zawartości

FLAK podstawy betonowe

DaSk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Szukam wymiarow podstaw pod niemieckie FLAKI. Chodzi mi glownie o rozmieszczenie bolcow mocujacych poszczegolne typy armat na podstawach.

Pozdrawiam

DaSk
Napisano
Napisz jakie wymiary ma Twój beton, a my podpowiemy Ci co mogło na nim stać. Najważniejsze są:
- liczba śrub
- średnica wieńca śrub

Zobaczymy, czy uda się na bazie tych danych wskazać jednoznacznie rodzaj armaty. Są różne niuanse, o których nie sposób pisać w kilku słowach, musimy to zobaczyć.

M.
Napisano
Nie widze problemu. jak bede mial komplet (foto + obmiar) to dam na forum. Jak ktos bedzie chcial to w lepszej rozdzielczosci wysle.

DaSk
Napisano
stała tam bateria flak 8,8cm
troche zdjeć stanowisk flak http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=86775&start=30&sid=b443c61429142171a31624801bafca3a
Napisano
troche zdjeć stanowisk flak http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=86775&start=30&sid=b443c61429142171a31624801bafca3a "

He, he, sporo zdjęć jakoś podejrzanie dziwnie znajomych ;-)

Łazior, a gasz głowę że na tym betonku w parku popowickim stał Flak 8,8 cm, a nie coś mniejszego ??

Alkali
Napisano
Moim zdaniem, jeśli betonków jest więcej niż 3, a zwłaszcza jeśli jest ich 6 (jako jedno skupisko), to mamy do czynienia z baterią cieżką (8.8 cm).
Napisano

Witam!

W zalaczeniu szkic podstawy plot. Mam nadzieje ze na podstawie wymiarow da sie okreslic co na niej stalo.

DaSk

Napisano

Hmm, wymiary w 99 % identyczne jak tej podstawy w Gdańsku. Też od dłuższego czasu główkuję co tam mogło stać. Na pewno nie Flak 8,8 cm bo ten ma podstawy zupełnie inne, przynajmniej w Gdańsku. Stawiam na coś mniejszego np. 3,7 cm Flak 36.

Alkali

Napisano
Alkali widze problem. Zastanawia mnie wlasnie ta 37. To jest troche za maly kaliber na obrone OPL. Poznan byl bombardowny w zasadzie dwa razy w 1944 roku. Naloty przeprowadzila 8 Armia Lotnicza USA (zreszta Gdansk tez od nich dostal tak przynajmniej mnie sie wydaje). Bomabrdowanie odbywalo sie z duzego pulapu wiec 37 nie dala by rady. Moze masz rozmieszczenie mocowan do cokolu 8,8 i to rozwiaze problem.

DaSk
Napisano

Nie koncentruj się tylko na nalotach dokonywanych przez klasyczne bombowce. Zapominasz o ochronie niskopułapowej. Niemal wszędzie występowała artyleria małego kalibru mająca zapewnić ochronę przeciwko samolotom szturmowym. W takiej roli Flaki 2 i 3,7 cm sprawdzały się dużo lepiej niż artyleria ciężka miedzy innymi dzięki większej sile ognia (większa szybkostrzelność).
Napisałem o 3,7 cm ale to tylko moje przypuszczenie, mogło tam stać coś innego. Mam fotkę Flaka 3,7 cm na bardzo podobnej podstawie. Niestety to tylko zdjęcie bez wymiarów śrubunku. Jak je zeskanuję to wkleję.

Podstawy pod Flak 8,8 cm na mojej ‘przydomowej’ baterii mają następujące wymiary śrubunku :
- średnica zewnętrznego pierścienia (12 szpilek) – 109 cm
- odstęp pomiędzy szpilkami - 26 cm
- średnica wewnętrznego pierścienia (8 szpilek) – 90 cm
- odstęp pomiędzy szpilkami – 34 cm

A czy na tej twojej miejscówce są jeszcze inne identyczne podstawy czy też zachowała się jedynie ta ze zdjęcia ?

Alkali

Napisano
Nie podstaw w okolicy tej z fotki sa jeszcze dwie. Oddalone sa od tej z foto okolo 400 m. Jedna z nich wystaje ponad pozim gruntu na wysokosc calego cokolu, natomiast druga bma widoczny tylko wieniec. Poza tymi podstyawmi na terenie Poznania wiem ze jedna jest w okolicy lotniska Lawica, natomiast kolejna prawdopodobnie gdzies na poludniu miast nad Warta. Sfotografowana podstawa i te kolo niej zlokalizowane sa na polnocy miasta. Nie neguje ze mogly sie tam znajdowac plotki 3,7 lub 2 cm. na terenie Zakladow Cegielskiego do obrony plot uzyto MG 151 (niestety nie wiem czy 15 czy 20 mm). W koncu malokalibrowa artlerie uzywali Niemcy do oslony baterii np na Mielinie czy w okolicy Miedzyzdrojow. Byc moze po pomierzeniu tam mocowan na malokalibrowa artylerie bedzie mozna cos wiecej powiedziec o tych podstawach.

DaSk
Napisano

No to zrobiłem skan tego flaczka 3,7 cm Flak 36 na betonowej podstawie. Zdjęcie jest dość słabej jakości - innego niestety nie znalazłem - ale betonik jest chyba wyraźnie widoczny. Moim zdaniem jest on deczko szerszy niż te popularne" podstawy, których fotki wkleił w temacie 'Flak - raz jeszcze' kolega aardvark. Szersze są także te podstawy u mnie i u Ciebie DaSk więc cholera wie, może to właśnie to ?

Alkali

Napisano
Alkali, dzieki za fotke. Musze poszperac w moich materialach to moze znajde rysunki takiego lekkiego standa pod opl. Gdzies to mam rozrysowane z wymiarami moze bedzie podobny do tego ze zdjecia. Ponadto przegladalem wczorja ksiazke o artylerii niemieckiej i znalazlem foty MG 151 na podstawie oraz ciekawa 88. Jak bede mial foty to tez dam. Sparwa zaczyna sie robic ciekawa moze w koncu dojdziemy co na tych betonkach stalo!

DaSk
Napisano

Ringstand na 2 cm Flak 30 (Bauform 262)
Wymiary
Szerokosc (Breite)- 4,52 m
Glebokosc (Tiefe)- 6,70 m
Wysokosc (Hohe)- 3,25 m

DaSk

Napisano

Ringstand (Bauform 264) dla 7,5 cm Flak 75/46 (i) oraz 7,6 cm 76/40 (i)
Wymiary
Szerokosc (Breite)- 6,40 m
Glebokosc (Tiefe)- 8,80 m
Wysokosc (Hohe)- 2,71 m
Masa 3,25 T

Masa poprzedniego ringa to 1,25 T

DaSk

Napisano
Poprawka do poprzednich postow masy podane odnosza sie do elementow metalowych (zbrojenia) a nie masy obiektow.

DaSk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie