Skocz do zawartości
  • 0

czy to ładownica m-95 austrowegry ???

marek123

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety nie wiem.Nigdy takiej nie widziałem,ale będę ją miał na uwadze-może jeszcze taką gdzieś zobaczę?
Litery łacińskie wykluczją Bułgarię lub Jugosławię.A te pozostałe napisy?Nie mogę odcyfrować.
Pod lampą ultrafioletową można podobno odczytać zatarte pieczątki.Piszę podobno" bo tego nie sprawdzałem.Ciekawe czy tester do banknotów byłby dobry?
Ekwipunek KuK przejęło wiele okolicznych państw np. Czechosłowacja lub Polska.Mogły nabijać swoje stemple obok CK.Mogło być tego sprzętu tak dużo,że nikt go nie produkował tylko wojsko donaszało austriacki,aż do wprowadzenia własnych,nowych modeli.Oczywiście poza krajami,które pozostawiły na wyposażeniu karabiny Mannlichera jak np.Węgry.Ci po zużyciu starych zapasów mogli wprowadzić swoje odmiany.
Są to jednak z mojej strony rozważania czysto teoretyczne.
Po raz kolejny nasuwa mi sie wniosek,że trzeba się postarać o niezłą literaturę-to na dłuższą metę może przynieść wymierne efekty.
Napisano
Nie chciałbym Cię zasugerować lub wprowadzać w błąd, jeżeli masz jakieś plany w stosunku do niej.Tak na moje oko to wygląda na starszą i więcej używaną od tej na wcześniejszym foto.
Wydaje mi się,że KuK ładownice były ogólnie ciemnego(czarnego?) koloru.Na wielu starych fotkach widać,że zbyt jasne to one nie są.
Natomiast co do sposobów szycia czy nitowania to pewnie wiele firm je produkowało i mogą występować znaczące różnice w wyglądzie.
Wiele więcej Ci niestety nie jestem w stanie pomóc:(
Napisano
Jeżeli nie ma pieczątek w środku to trudno powiedzieć.
Mannlichery,a co za tym idzie ładownice do nich były używane w różnych krajach po I wojnie(Węgry,kraje na Bałkanach).
Różnią się szyciem,nitami,kolorem skóry.
Widziałem takie ładownice nawet brezentowe,nówki sztuki możliwe,że produkowane po II wojnie.
Przeważnie nie miewają sygnatur.To już po miejscu pochodzenia i okolicznościach ich trafienia da się prędzej stwierdzić jakiej są narodowości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie