Skocz do zawartości
  • 0

Chyba pocisk ale jaki??? prosze o identyfikacje.

jigga

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich ponieważ to mój pierwszy post.

Podczas wakacji wywoziłem złom u babci. Oprócz starych młockarni poniemieckich i innego metalowego sprzętu rolniczego natrafiłem na coś co przypominało pocisk. Zainteresowałem się nim na tyle poważnie że nie odwiozłem go do skupu. Z ciekawością zacząłem przeglądać strony ze starymi militariami, wschłuchiwać sie w opowieści starych ludzi dotyczące minionych czasów. Obecnie maży mi sie wykrywacz aby sprawdzić parę miejsc w okolicach Sącza.
Ale wracają do tematu: Przedmiot ten znalazł mój pradziadek w okolicach Nowego Sącza. Leży on na podwórku u babci co najmniej 50 lat ale dokładnie ile to nie wiem. Zastanawia mnie czy może to być pozostałość bitwy Gorlickiej. Ma on ok 57 cm wysokości, średnica u spodu to ok 14-15 cm, natomiast u góry ok 6 cm.
pozdrawiam

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak najbardziej pocisk aryleryjski.Bez zapalnika.Wewnątrz powinien znajdować się ładudek wybuchowy w postaci trotylu.Jeśli jest tam,to zakop to najgłębiej jak potrafisz.U dołu powinny być pierścienie wiodące wykonane z żelaza lub innego stopu.
Pozdrawiam.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie