Skocz do zawartości
  • 0

Od czego te łuski ???

Winchester

Pytanie

Napisano

Znalazłem dzisiaj takie łuski . Postawiłem dla porównania po lewej stronie łuske od mauzera. Od jakiej broni one sa . Te małe mają długośc 3,8 cm ta duża 6,5 cm

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tymi łuskami zastrzeliłeś nas wszystkich :)
chyba ta pierwsza z lewej to radziecka 12,7/107mm, ale nie jestem do końca pewny. Może gdybyś podał wymiary i średnicę wewnętrzną łuski byłoby łatwiej....
Napisano
ale zobacz mój stary post:
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=250774#250774

te Twoje trzy środkowe łuski mogą być z mausera i też mogą być obcięte. Ja też takie znalazłem.
Napisano
hmmm ale tio nie są tylko trzy ... znalazłem ich kilkanaście , ta największa to mnie też zadziwiła na spodzie ma dookoła jakiś napis którego niestety nie mogłem odczytac ... ale mam jeszcze taką drugą i sprubuje odszyfrowac ten napis. Na łuskach od mauzera były takie sygnatury na 12 - numer zależnie 17 albo 18 . potem na 3 - S67 potem na 6 - litery DM i na 9 - cyfra 4, Są jeszcze pośród nich łuski z takimi sygnaturami kolejno jak wyżej 16/S67/P/6 . Jeżeli te liczby 16, 17 ,18 oznaczają rok to moze te małe i ta największa łuska są z broni które już w II wojnie nie były używane hmm nie mam pojęcia .... Obok wyjęłem jeszcze monetke 10 pheningów z 1917 Deutsches raich"

Pozdrawiam

Ps znalazłem bicia na jednej z tych małych łusek kolejno : WRACO/ L S / 401 . Jak dla mnie to przedziwne oznaczenia
Napisano
Witam!

Ta ostatnia wygląda na mysliwską od broni kulowej. Znalazłem podobną o wymiarach 11(około)x65mm i biciach - na godzinie 3 i 9 gwiazdki, pomiedzy tymi godzinami napis GEGESTORFF (góra) i LINDEN R/H (dół).
Podobna do mojej jest tu:
http://www.municion.org/11/11_15x65R.htm

pozdrawiam
wilhelm6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie