Gość Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Witam,mam olbrzymią prośbę do miłośników kawalerii: czy ktoś zna dokładne losy 3p.uł.sl. we wrześniu, interesują mnie wszystkie bitwy i potyczki w których brał on udział, a także przedmioty związane z tym pułkiem bedace w Waszym posiadaniu - chodzi mi o to czy ktoś coś po trzecim pułku znalazł, a jeśli tak to co?Mój dziadek tam służył i chciałbym wiedzieć o 3p.uł.śl. coś więcej.Pozdrawiam i z góry dziekuje za info. Jadzia
Gość Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 OK. Czekam z niecerpliwością:)Pozdrawiam
Gość Napisano 16 Październik 2003 Napisano 16 Październik 2003 W dniu Pani imienin polecam lekturę książki Jana Przemszy- Zielińskiego, Księga wrześniowej chwały pułków śląskich", tom I, wydanej przez Krajową Agencję Wydawniczą w Katowicach w roku 1989, której strony 13-80 poświęcone są historii 3 pułku ułanów śląskich z Tarnowskich Gór.Ukłony!
Gość Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Polecam książkę Steblika Armia Kraków". Pułk ten wchodził w skład Krakowskiej Brygady Kawalerii i walczył na północnym skrzydle tej Armii od Częstochowy aż chyba po Tomaszów Lubelski.Pozdrawiam
Jadzia Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Jestem bardzo wdzięczny - tak wdzięczny wbrew pozorom nie jestem kobietą:) Jadzia to moja ksywa wymyślona przez moich trochę walniętych kumpli i tak już sie do niej przyzwyczaiłem, że na wszelkich stronach podaję ją jako login, a tak nawiasem mówiąc to strasznie mało jest kobiet w naszej branży, osobiście znam może ze dwie. Pozdrawiam Jan D. vel Jadzia
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Warto się również umówić na spotkanie w prywatnym muzeum INSTYTUTU TARNOGÓRSKIEGO z P. Markiem Wrońskim. Z tego co wiem zgromadził on wiele pamiątek po 3 Pułku Ułanów Śląskich i po 11 Pułku Piechoty. Obydwa stacjonowały w Tarnowskich Górach przed wojną. Tel. Instytutu:(032) 285 50 30.
drag47 Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Ja trochę kopałem w miejcu walk tego pułku.Jeśli chcesz pogadać to pisz na priv.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.