Skocz do zawartości

Task force 1942

rfx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od bardzo dawna tą grę. Jest pod DOSa i po zainstalowaniu na starym kompie robiła mi różne kłopoty - sknczyło sie reinstalacja systemu. Czy ktoś grał w to, czy ktoś wie, jak odpalić spod WIN98. Tryb MS-DOS odpada - ja musiałem wchodzić do DOSa i pisać polecenia uruchomienia.
Sama gra bardzo dobra - Guadalcanal, dowodzisz flotą japońską lub amerykańską, możesz zająć się manewrami całości lub postrzelać z dział czy odpalić torpedy. Każdemu to, co lubi.
vR

Dobrze trafiłeś, miałem ten sam problem :-)
Parę tygodni z lat młodości nad TF1942 spędziłem - jest świetna! Zwłaszcza trajektoria lotu pocisków i lokalizacja uszkodzeń (tam gdzie trafia, tam uszkodzenie - sprawdzałem ostrzeliwując własne jednostki...).

Jakiś czas temu chciałem zobaczyć czy ruszy to pod Win98 i trochę się męczyłem - a w komputerach jestem raczej biegły.

Wnioski:
- pod Win98 nie ruszyło
- pod DOSem rusza spokojnie, ale trzeba namęczyć się ze stworzeniem odpowiedniej ilości wolnej pamięci RAM poniżej 640. kB i stworzyć kilka MB pamięci EMS.
- musisz stworzyć najlepiej dyskietkę startową z odpowiednim autoexec.bat i config.sys (taką dyskietkę chyba można utworzyć spod setup'u" TF-a
- w BIOSie ustawiasz Boot Sequence" jako najpierw A:, potem C:
- odpalasz kompa przytrzymując F8, aby wejść do menu startowego
- wybierasz Tylko z linią poleceń" (czy podobnie)
- po tym jesteś w DOSie, w dodatku odpalony z dyskietki, znajdź katalog TF1942, odpal grę i miłej zabawy. Mnie niestety czasami się wieszała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie