Skocz do zawartości

Moneta islamska - co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
Napisano
Udało mi się na tej monetce odcyfrować imię RAHMATULLAH BIN MUHAMMAD. Może komuś coś to mówi i pozwoli zidentyfikować moniaka. Pracuję nad pozostałymi napisami. Pozdro.
  • 1 month later...
Napisano
Napis na monecie (zdjęcie z prawej) brzmi: DARAB FI AR RUMIN (RUMIZ?) AL (...?) AR RADŻA RAHMATULLAH BIN MUHAMMAD. Formuła DARAB FI... (wybita w...) wskazywałaby na tureckie pochodzenie tej monety, gdyż wszystkie niemal monety osmańskie mają taki napis. Niestety, nie wiem, co to za miejscowość RUMIN, szkoda, ze następnego wyrazu nie dało mi się odczytać (jest na krawędzi monety i przez to wytarty), bo chyba jest to dalsza część nazwy mennicy :( Z kolei tytuł RADŻA mógłby wskazywać na jakiś związek tej monety z muzułmańską częścią Indii lub krajami ościennymi. Może odezwie się ktoś, kto zna się na monetach. Kopijnik, Ty jesteś specjalistą od takich zagadek, luknij tu ino! Pozdro.
  • 1 month later...
Napisano
Na awersie (?) odszyfrowałem początek napisu AS-SULTAN AS-SA'ID ASZ-SZACH, czyli sułtan Said Szach". Mówi wam to cóś? Bo mi nie bałdzo :(
  • 1 year later...
Napisano
Jest to średniowieczna moneta indyjska o nominale anka". Wybita przez sułtana Delhi Muhammada bin Tughluqa około 730 roku Hidżry, czyli 1330 roku po Chrystusie. Ciekawostką jest, ze Muhammad bił tę monetę w imieniu swego ojca Tughluqa, co widać po napisie: AS- SULTAN AS- SA'ID ASZ- SZACH TUGHLUQ SZACH BIN .... (tu nie udało mi się odczytać).
Twoja monetka jest trochę okrojona po brzegu, jakieś 2 - 3 milimetry. Pozdrav.
Napisano
Kolego Winterdream, jeśli jeszcze pojawisz się na forum, to napisz skąd masz tę monetę, czy ją znalazłeś, czy przywiozłeś z Indii lub Londynu itp. W ogóle mam prośbę do wszystkich Użytkowników, by zawsze pisali, w jaki sposób dana moneta do nich trafiła. W wielu wypadkach mogłoby to pomóc w identyfikacji, a na pewno by ją przyspieszyło. Gdybym na przykład wiedział, że kupiłeś ją w UK, to skojarzyłbym to z Indiami i pewnie zidentyfikowałbym tę monetę już rok temu. A tak to podjąłem wątek turecki i błądziłem po bezkresnych przestrzeniach imperium tureckiego. Pozdrav :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie