kudi Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 jaka prasa niemiecka wychodzila w czasie wojny we Wroclawiu? Chodzi mi o lata 1944-1945.Czy jest szansa by takie roczniki gdzies przejrzec w ktorejs z wroclawskich bibliotek?pozdrrobert_kudelski
past Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 jeżeli coś jest to w bibliotece uniwersyteckiej. Radzę skontaktować się telefonicznie bo na maile odpowiadają z opóźnieniemznio@oss.wroc.pl --- ossolineuminfnauk@bu.uni.wroc.pl -- uniwersytecka ul. K. Szajnochy 1050-076 Wrocławtel. (71) 346-312-20tel./fax (71) 346-31-66można spróbować poszukać na ich stroncena pewno wychodziły gazety we wspomnieniach księdzia Peikerta wspominane są jakieś ale niestety nie pamiętam a nowe wydanie tej książki tylko po niemiecku
kudi Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 dzieki pastnawet myslalem zeby Ciebie zapytac :)Mam Peikerta. Wlasnie czytam...dzieki za podpowiedz.pozdrrobert_kudelski
past Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 swoją drogą szkoda że nie wydali wznowienia po polsku , ciekawa książka
marecki. Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 witam ! najlepszą gazetą frontową jaka wychodziła we wrocłąwiu była gazeta SCHLESISCHE TAGESZEITUNG . FRONTZEITUNG DER FESTUNG BRESLAU ale wątpię by była ona dostępna w archiwach biblioteki u.w. niedaleko mnie na karłowicach podczas remontu jednego z domów znaleziono 70 numerów bardzo dobrze zachowanych tej gazetki SCHLESISCHE TAGESZEITUNG ukazywała się aż do ostatniego dnia czyli do dnia kapitulacji twierdzy pozdrawiam marecki
POLI Napisano 12 Październik 2003 Napisano 12 Październik 2003 Ponadto archiwum miejskie przy ul.Pomorskiej otwiera powoli swoje drzwi dla wszystkich ciekawych historii. Można tam znależć ciekawe rzeczy, gazety też.
marecki. Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 co prawda pozycja którą chcę polecić nie przedstawia faktów z obrony miasta ale jest rówież bardzo ważna dla tych których interesują czasy od momentu przejęcia władzy przez hitlera Dżuma w Breslau"-Waltera Tauska jest wspaniałym pamiętnikiem opisującym tamte czasy i napewno mało znana polecam !! marecki
Gość Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 do Mareckiego:gdzie sa dostepne tytuly, o ktorych piszesz ?kotka
marecki. Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 około 7 lat temu książka ta była w bibliotece publicznej na placu piłsudzkiego naprzeciwko Agory {karłowice} zrobiłem jej ksero pozatym były tam jesce inne godne polecenia tytuły min wspomniana wyżej pozycja ks peikarta,upadek festung breslau,wrocław godzina 0 , place i ulice wrocławia , wrocław z lat 1945-1952 zniszczenia i dzieło odbudowy , wrocław nowy i najnowszy , tamten wrocławski rok , bitwa o wrocław styczeń-maj 1945 , i jeszce kilka których z tytułu nie potrafie wymienić bo nie pamiętam a jeszce co do pozycji amten wrocławski rok" to nawet w tej bibliotece nagrywana była audycja dla polskiego radia z jej autorką która bardzo żywo i barwnie opowiadała o roku 1945 i 1946 jakto wyglądało życie mieszkańców miasta w tamtym okresie także polecam pozdrawiam marecki
Gość Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 pytam o gazety. Ksiazki te i inne, w tym znacznie ciekawsze, bo pisane przez niemieckich uczestnikow wydarzem, znam.
marecki. Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 co do gazet to żródła dostępu nie znam może się gdzieś uchowały lużne numery co do natomiast wrocławia 1944-45 to interesuje mnie co nieco
POLI Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 Witam.Załączone zdjęcie przedstawia nagłówek Schlesische Tageszeitung z dnia w którym Niehoff przejął dowodzenie Festung Breslau. W gazecie można znależć informacje na temat aktualnej (1945 r.) sytuacji politycznej, militarnej a ponadto listę osób odznaczonych za udział w walkach, ogłoszenia, reklamy i nekrologi.PozdrawiamPOLI
Gość Napisano 2 Styczeń 2004 Napisano 2 Styczeń 2004 http://www2.geschenkezeitungen.de/deutsch/geschenk/ostgebiete.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.