Skocz do zawartości

Wojenna prasa wroclawska

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jaka prasa niemiecka wychodzila w czasie wojny we Wroclawiu? Chodzi mi o lata 1944-1945.
Czy jest szansa by takie roczniki gdzies przejrzec w ktorejs z wroclawskich bibliotek?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
jeżeli coś jest to w bibliotece uniwersyteckiej. Radzę skontaktować się telefonicznie bo na maile odpowiadają z opóźnieniem
znio@oss.wroc.pl --- ossolineum
infnauk@bu.uni.wroc.pl -- uniwersytecka
ul. K. Szajnochy 10
50-076 Wrocław
tel. (71) 346-312-20
tel./fax (71) 346-31-66
można spróbować poszukać na ich stronce

na pewno wychodziły gazety we wspomnieniach księdzia Peikerta wspominane są jakieś ale niestety nie pamiętam a nowe wydanie tej książki tylko po niemiecku
Napisano
dzieki past
nawet myslalem zeby Ciebie zapytac :)

Mam Peikerta. Wlasnie czytam...
dzieki za podpowiedz.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
witam ! najlepszą gazetą frontową jaka wychodziła we wrocłąwiu była gazeta SCHLESISCHE TAGESZEITUNG . FRONTZEITUNG DER FESTUNG BRESLAU ale wątpię by była ona dostępna w archiwach biblioteki u.w. niedaleko mnie na karłowicach podczas remontu jednego z domów znaleziono 70 numerów bardzo dobrze zachowanych tej gazetki SCHLESISCHE TAGESZEITUNG ukazywała się aż do ostatniego dnia czyli do dnia kapitulacji twierdzy pozdrawiam marecki
Napisano
Ponadto archiwum miejskie przy ul.Pomorskiej otwiera powoli swoje drzwi dla wszystkich ciekawych historii. Można tam znależć ciekawe rzeczy, gazety też.
  • 2 months later...
Napisano
co prawda pozycja którą chcę polecić nie przedstawia faktów z obrony miasta ale jest rówież bardzo ważna dla tych których interesują czasy od momentu przejęcia władzy przez hitlera
Dżuma w Breslau"-Waltera Tauska jest wspaniałym pamiętnikiem opisującym tamte czasy i napewno mało znana polecam !! marecki
Napisano
do Mareckiego:
gdzie sa dostepne tytuly, o ktorych piszesz ?
kotka
Napisano
około 7 lat temu książka ta była w bibliotece publicznej na placu piłsudzkiego naprzeciwko Agory {karłowice} zrobiłem jej ksero pozatym były tam jesce inne godne polecenia tytuły min wspomniana wyżej pozycja ks peikarta,upadek festung breslau,wrocław godzina 0 , place i ulice wrocławia , wrocław z lat 1945-1952 zniszczenia i dzieło odbudowy , wrocław nowy i najnowszy , tamten wrocławski rok , bitwa o wrocław styczeń-maj 1945 , i jeszce kilka których z tytułu nie potrafie wymienić bo nie pamiętam a jeszce co do pozycji amten wrocławski rok" to nawet w tej bibliotece nagrywana była audycja dla polskiego radia z jej autorką która bardzo żywo i barwnie opowiadała o roku 1945 i 1946 jakto wyglądało życie mieszkańców miasta w tamtym okresie także polecam
pozdrawiam marecki
Napisano
pytam o gazety. Ksiazki te i inne, w tym znacznie ciekawsze, bo pisane przez niemieckich uczestnikow wydarzem, znam.
Napisano
co do gazet to żródła dostępu nie znam może się gdzieś uchowały lużne numery co do natomiast wrocławia 1944-45 to interesuje mnie co nieco
Napisano

Witam.
Załączone zdjęcie przedstawia nagłówek Schlesische Tageszeitung z dnia w którym Niehoff przejął dowodzenie Festung Breslau. W gazecie można znależć informacje na temat aktualnej (1945 r.) sytuacji politycznej, militarnej a ponadto listę osób odznaczonych za udział w walkach, ogłoszenia, reklamy i nekrologi.
Pozdrawiam
POLI

Napisano
http://www2.geschenkezeitungen.de/deutsch/geschenk/ostgebiete.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie