Digger Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 Wczoraj trafiła mi się monetka. Wydaje się, że jest to moneta wybita w Imperium Otomańskim. Ale ponieważ jestem numizmatycznym laikiem, mam pytanie jaka to moneta i w jakim okresie wybita. (najprawdopodobniej był ona użyta jako element biżuterii) Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!!!
Digger Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 Dzięki za rozjaśnienie zdjęć. chyba faktycznie to XIX wiek. Z tego co udało mi się odszyfrować (nie wiem czy dobrze to 1242 rok Hidżry czyli 1864 p.Ch. Ale czy ktoś wie dokładnie jaki to nominał.Pozdrawiam!!!
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 istnieje domniemanie, że jest to żeton pielgrzymkowy...jeszcze sprawdzę...
kopijnik2 Napisano 12 Grudzień 2006 Napisano 12 Grudzień 2006 pokombinuj i przerysuj krzaczki z zaznaczonego obszaru...
musamman2 Napisano 24 Maj 2008 Napisano 24 Maj 2008 Jest to turecka moneta o małym nominale, może 1 nasris albo 1/2 nasris, może też być 1 mangir albo 1 para (1/40 kirsza). Nic więcej nie można z niej odczytać, bo fotka jest kiepska. Widać napis DARAB FI... (wybito w...) i dalej ciemność, nie mogę odczytać mennicy. Podobne monety bito w Tunisie i Egipcie, ale Egipt odrzucam, bo to krótki wyrazik w arabskim (MISR, ale zapisane po arabsku wygląda jak plemnik), a tutaj majaczy jakieś dłuższe, może być TUNIS, ale może też być KUNSTANTINIYYA (Konstantynopol). Daty też nie widać, ale prawdopodobnie jest to moneta z pierwszej połowy 19 wieku. Ozdobnie wykaligrafowanego imienia władcy oczywiście nie odszyfruję, bo tego nie da rady zrobić nawet Arab, ale z kształtu najbardziej przypomina on monogram Abdulmecida (1839-1861), ewentualnie Abdulaziza (1861-76). Pozdro.
pablo Napisano 21 Sierpień 2008 Napisano 21 Sierpień 2008 Wcześniej na tym samym polu znaleziony ten półksiężyc , był już do ID. Pozdrawiam-Paweł
bandolero Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 Pablo, na drugi raz załóż nowy wątek, żeby było przejrzyście. Twoja moneta jest turecka, wybita przez Mustafę IV w 1222 roku Hidżry, czyli po naszemu w 1807. Co do nominału to nie mam pewności, ale zapewne 1 mangir albo harube, mennica konstantynopolitańska (DARAB FI KUNSTANTINIYYA- wybito w Konstantynopolu). Jeśli chodzi o półksiężyc, to jest to prawdopodobnie resztka emblematu szwadronu tatarskiego 13 pułku ułanów, tylko gwiazdka się urwała. Pozdrowiszcze.
pablo Napisano 22 Sierpień 2008 Napisano 22 Sierpień 2008 ok dzięki wielkie , na przyszłośc nie zamieszam w postach:)pozdro
rafxxx Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Te monetki z dziurkami są chyba np. z takiej chusty -tylko starszejhttp://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/416/89/35/416893509
emarcin Napisano 27 Wrzesień 2009 Napisano 27 Wrzesień 2009 witam .Ta moja to chyba coś podobnego ?? , jakieś tam podobieństwo jest ..Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.