Walwuch Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Witamznalazłem łuskę od rakietnicy. Co oznacza wybite na spłonce ffb? Jaki jest jej kaliber? Co oznacza biały pasek, który otacza całą łuskę? Spłonka w połowie jest karbowana, a w połowie gładka. Co to znaczy?Pozdrawiam
jerzyk Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 witamffb - Louis Vetter, Tuben und Metallkapsel Fabrik, Nürnberg - Schnieglingbiały pasek to tzw. iały ogień" czyli typowy nabój oświetlający o jednej gwiazdcepozdrawiam -j.
Ave Danzig Napisano 28 Kwiecień 2015 Napisano 28 Kwiecień 2015 producenci są podani na mikrofocie w pierwszym moim poście ;)Co do reszty pytań, niech inni się wypowiedzą...
dv6000 Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 Nie chcę zakładać nowego tematu a ten się świetnie do tego nada więc :Szukam informacji na temat LEUCHTPATRONE 26,5 x ...Znalazłem jedynie gdzieś wzmiankę że są ... x 80 mm mierzyłem i mi wychodzi ok. 82 mm nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji na ten temat, może ktoś pomoże. Najlepiej jak byłby gdzieś jakiś wykaz jakiej długości wychodziły patrony. Szukam również informacji na temat sygnaturek ffb gdzie jerzyk" znalazłeś taką informację że ffb - Louis Vetter, Tuben und Metallkapsel Fabrik, Nürnberg - Schniegling. Oraz interesują mnie tuszowania Leuchtpatrone e c a Dez 1943. Tuszowania są logiczne co oznaczają, jedynie nie mam pojęcia co to jest e c a ?
dv6000 Napisano 5 Kwiecień 2015 Napisano 5 Kwiecień 2015 Coś tam wygrzebałem ale teraz zastanawiam się nad tym z jakiego pistoletu sygnałowego mogła być wystrzelona raca ? Chodzi mi o to że tak jak naboje z np. z Mauser-a nie były używane tylko do Kar98k ale też np. do MG42, Gew43, FG42 itd. Znalazłem taką stronkę jak poniżej i są tam chyba wszystkie niemieckie pistolety sygnałowe lecz nie wiem które były używane podczas WW2, więc moje pytanie brzmi do których pistoletów pasowała raca i z których mogła być wystrzelona ?http://leuchtpistole.free.fr/Sommaire/E ... lites.html
Nadwojciech Napisano 8 Lipiec 2013 Napisano 8 Lipiec 2013 ch"Fabrique Nationale d'Armes de Guerre,Herstal,Liege.
Walwuch Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Witamznalazłem łuskę od rakietnicy. Co oznacza wybite na spłonce ffb? Jaki jest jej kaliber? Co oznacza biały pasek, który otacza całą łuskę? Spłonka w połowie jest karbowana, a w połowie gładka. Co to znaczy?Pozdrawiam
dv6000 Napisano 29 Kwiecień 2015 Napisano 29 Kwiecień 2015 Faktycznie nie zauważyłem tej mikro foty" dzięki wielkie :) Mam nadzieję że ktoś będzie chętny do wypowiedzi bo jak na razie to nie widzę tutaj rąk w górze :(
dv6000 Napisano 29 Kwiecień 2015 Napisano 29 Kwiecień 2015 ffb - to fabryka gdzie produkowano raceeca - to producent ładunkuAve Danzig znam cie z twojej wiedzy o łuskach itd. mógłbyś podesłać jakieś info gdzie znalazłeś te dane bym w przyszłości mógł sam sobie identyfikować takie rzeczy a nie zawracać tym innym głowy :) Teraz najbardziej interesują mnie rodzaje pistoletów sygnałowych używanych podczas WW2 z których właśnie strzelano takimi racami ! Raz jeszcze dzięki :)Ave Danzig może dał byś mi swój kontakt GG albo maila warto mieć kogoś takiego w kontaktach ? :)
MK Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 ffb - kod wytwórni, niestety nie wiem jaki (jeśli rzeczywiście to ffb)biały pasek - nie jestem pewien ale chyba oznaczał kolor flary, tutaj białypół gładka i pół karbowana kryza służyła do szybkiej identyfikacji flary w nocy. Sturmpionier przejechał palcem po kryzie i mając w pamięci co która oznacza szybko wybierał interesującą go amunicję.Kaliber standardowej niemieckiej rakietnicy, 27 mm. Wystarczy zmierzyć.Pozdro
dv6000 Napisano 28 Kwiecień 2015 Napisano 28 Kwiecień 2015 Dzięki wielkie, człowiek się cały czas uczy :) Czy można stwierdzić jaki to producent (e c a) no i cały czas mnie męczy to z jakich pistoletów strzelano tymi racami podczas WW2 ?
MTC Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Witam , coś bardziej szczegółowego może się komuś przyda:27mm AMUNICJA SYGNAŁOWA1. LEUCHTPATRONENAmunicja oświetleniowaByły to wystrzeliwane , dzienne i nocne naboje oświetleniowe, widoczne z odległości kilkunastu kilometrów , podczas idealnych warunków atmosferycznych. Najwcześniejsze , które oznaczone były „Leuchtpatrone 35 posiadały :- łuska - jasnoszara- na końcu łuski biała przybitka- kryza łuski - gładka- długość naboju 83 mm„Leuchtpatrone 35” w niedługim czasie zastąpione zostały nowym typem „Leuchtpatrone 41” , które widoczne były w dzień z odległości 4 km.Osiągały : pułap 160 m i dolot na odległość 240 m przy strzale pod kątem 35*. Płonęły około 7 sek. w powietrzu a po opadnięciu jeszcze 5 sek. na ziemi.- łuska - tłoczona z papieru w kolorze jasnoszarym- na końcu łuski biała przybitka- połowa kryzy ząbkowana- na łusce biały pasek„Leuchtpatrone 41” została zastąpiona przez nową amunicję o większej sile i o nazwie „Leuchtpatrone 42”.- łuska - wykonana z aluminium - pozostałe oznaczenia pozostały takie same.A) FALLSCHIRM - LEUCHTPATRONEPowyższy napis znajdował się na aluminiowej łusce.Biała flara paliła się przez 15 sek. na wysokości 90 m i mogła oświetlić teren o średnicy 200 m.- łuska aluminiowa - na końcu łuski - znak spadochronu na białej przybitce- połowa kryzy ząbkowana- oznaczenie na łusce - Fallschirm Leuchtpatrone- długość łuski 135 mm ( nowsze typy 138 mm )- waga naboju 100 g2. SIGNALPATRONENWystępowała szeroka gama amunicji sygnałowej ( kombinacje kolorów )A) EINZELSTERN ROTNabój sygnałowy dzienno - nocny , posiadał pojedynczą czerwoną gwiazdę osiągającą pułap 100 m. Gwiazda paliła się około 7 sek. i widoczna była z odległości 2,5 km.- łuska papierowa - na końcu łuski czerwona przybitka - kryza łuski w całości ząbkowana- oznaczenia na łusce - cała łuska czerwona- długość naboju 83 mm- waga naboju 80 gB) DOPPELSTERN ROTNabój sygnałowy dzienno - nocny o dwóch czerwonych gwiazdkach oznaczony jw. , dodatkowo czarny pasek na czerwonej przybitce.C) EINZELSTERN GRUN und DOPPELSTERN GRUNNaboje sygnałowe dzienno - nocne o jednej lub dwóch gwiazdkach zielonych- łuska aluminiowa- na końcu łuski zielona przybitka- kryza łuski gładka- oznaczenia na łusce - zielony pasek- waga naboju 70 gWcześniejsze egzemplarze posiadały podłużne rowki prasowane na łusce powyżej kryzy , lecz tego typu oznaczenia zostały zaniechane. Pojedynczą gwiazdę zieloną widać było w czasie dnia z odległości 2 km.D) EINZELSTERN GELB und DOPPELSTERN GELBNaboje sygnałowe dzienno - nocne o jednej lub dwóch gwiazdkachżółtychProdukowane były w okresie do 1939 r.- łuska papierowa- na końcu łuski żółta przybitka- kryza łuski gładka- oznaczenia na łusce - cała łuska żółta- na spodzie łuski sześć radialnych , prasowanych liniiNabój sygnałowy o podwójnej żółtej gwiazdce oznaczony był dodatkowo czarnym paskiem na żółtej przybite.Pozdrawiam MTC
dv6000 Napisano 27 Kwiecień 2015 Napisano 27 Kwiecień 2015 Ktoś może coś wie na ten temat co w poście wyżej, do jakich pistoletów pasowała raca ?
Ave Danzig Napisano 27 Kwiecień 2015 Napisano 27 Kwiecień 2015 Z tym wymiarem to tak tylko się zaokrągla do 80, normalnie wszystkie mają 82-83mm, również te pierwszowojenne. eca Dez 1943 to producent ładunku, miesiąc i data jego produkcjiWcześniej podawało się 2 daty: produkcji i ważności (od 4 do 8 lat), w 1942-43 już tego zaprzestano gdyż cała produkcja szła na front i nie była gdzieś składowana.
Pytanie
Walwuch
znalazłem łuskę od rakietnicy. Co oznacza wybite na spłonce ffb? Jaki jest jej kaliber? Co oznacza biały pasek, który otacza całą łuskę? Spłonka w połowie jest karbowana, a w połowie gładka. Co to znaczy?
Pozdrawiam
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.