mirek1973 Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Koledzy w srode odbedzie się pogrzeb Leona Niemczyka wybitnego aktora ja dokopałem się do informacji ze żłużył On w 444 batalionie III USA gen Pattona- i stąd pytanie czy jest mozliwe ustalenie jego drogi na szlaku wojennym z w/w batalionem ? Od kiedy służył jak się do niego dostał itp pytania ?Wydaje mi się że może to być całkiem ciekawa historiaPozdrawiam
grba Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Po klęsce Powstania znów uciekł Pan Niemcom. Prysnąłem do lasu z transportu z Pruszkowa. Znów mnie złapali, a ja po raz kolejny im zwiałem i przedostałem się do Krakowa. Tam znajomy, który zawsze powtarzał, że najbezpieczniej jest przy ogniu, załatwił mi robotę przy budowie torów pod Wrocławiem. Kiedy ruszył front wywieziono nas w głąb Rzeszy i potem z jakiejś miejscowości pod Norymbergą udało mi się uciec przez linię frontu do Amerykanów. Kiedy mój brat Wacław, który był skrzypkiem w Londynie, potwierdził moją tożsamość, odzyskałem po kilku latach prawdziwe nazwisko i stałem się żołnierzem 356 jednostki 444 batalionu 3 armii Pattona. Walczyliśmy w Czechosłowacji. Nasze jednostki wyzwalały żeński obóz, a po latach jedna z tych pań zobaczyła mnie w filmie i napisała do mnie piękny list z nadzieją, że to ja byłem tym amerykańskim żołnierzem, który ją oswobodził. Niestety, nie udało nam się spotkać, ale zachowałem ten list do dziś.http://www.gazetawyborcza.pl/1,75475,2334278.html
Boruta Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 A gdzie będzie pogrzeb i o której godzinie?Pozdrawiam
mirek1973 Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 Pogrzeb odbedzie sie na cmentarzu przy ulicy Ogrodowej w Łodzi w środe 06.12.06 o godzinie 14-30 ja ide .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.