Skocz do zawartości

Koc Wehrmachtu - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,
mam do Was kolejne pytanie - nieodmiennie związane z wyposażeniem żołnierza Wehrmachtu.
Tym razem chciałbym zapytać Was o koc. Jakich koców używacie w reko Wehrmachtu?
I jak odczytywać" kolor pasów na kocach Wh - czerwony pas to strona głowy, a niebieski to stóp, czy odwrotnie?

Pozdrawiam
Hindus
Napisano

Dolaczam sie do pytania jakie znaczenie mialy kolorowe paski na kocu? Ja uzwywam zwyklego koca (szary) , ktory ,gdzies tam kiedys wpadl mi w rece.

Pozdrawiam
Albert

Napisano
Mam taki szary stary koc z tym ze bez tych pasków, o rodowodzie nic nie powiem, dostałem go od babci jak sprzątała piwnice, splotem i kolorem (jasny szary) przypomina ten z der erste zug, poza paskami ;p Poza nim (jest mimo wszystko dosc cienki) uzywam standardowego szarego koca WP, wtedy kiedy potrzebuje szczególnie ciepłego koca.
Napisano
Koledzy, bardzo Wam dziękuję za udzielone informacje - podsumowując je: rozumiem, że nie ma jakiegoś obowiązującego standardu rekonstrukcji w przypadku koca i jedynym wyznacznikiem jest jego kolor (żeby był jak najbardziej zbliżony do oryginału).
Napisano
Ja zas dodam ze na jakims zdjeciu z konca wojny (Berlin?), widzialem grupe wojakow WH, mieli koce i co ciekawe wszystkie byly spiete trokami brytyjskimi Pattern37.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie