Hindus Napisano 29 Listopad 2006 Autor Share Napisano 29 Listopad 2006 Witajcie,mam do Was kolejne pytanie - nieodmiennie związane z wyposażeniem żołnierza Wehrmachtu. Tym razem chciałbym zapytać Was o koc. Jakich koców używacie w reko Wehrmachtu?I jak odczytywać" kolor pasów na kocach Wh - czerwony pas to strona głowy, a niebieski to stóp, czy odwrotnie?PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałem jakiegoś rekonstruktora niemieckiego z kocem...Dołączam się do pytania Hindusa :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Dolaczam sie do pytania jakie znaczenie mialy kolorowe paski na kocu? Ja uzwywam zwyklego koca (szary) , ktory ,gdzies tam kiedys wpadl mi w rece. Pozdrawiam Albert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 kolorystycznie odpowiada oryginalowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Kolega w troche bardziej granatowym odcieniue koca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Może coś pomoże.http://www.dererstezug.com/WHBlanket.htmNaturalnie to żadna reklama i nie mam z producentem nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 29 Listopad 2006 Share Napisano 29 Listopad 2006 Mam taki szary stary koc z tym ze bez tych pasków, o rodowodzie nic nie powiem, dostałem go od babci jak sprzątała piwnice, splotem i kolorem (jasny szary) przypomina ten z der erste zug, poza paskami ;p Poza nim (jest mimo wszystko dosc cienki) uzywam standardowego szarego koca WP, wtedy kiedy potrzebuje szczególnie ciepłego koca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 30 Listopad 2006 Autor Share Napisano 30 Listopad 2006 Koledzy, bardzo Wam dziękuję za udzielone informacje - podsumowując je: rozumiem, że nie ma jakiegoś obowiązującego standardu rekonstrukcji w przypadku koca i jedynym wyznacznikiem jest jego kolor (żeby był jak najbardziej zbliżony do oryginału). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 30 Listopad 2006 Share Napisano 30 Listopad 2006 Ja zas dodam ze na jakims zdjeciu z konca wojny (Berlin?), widzialem grupe wojakow WH, mieli koce i co ciekawe wszystkie byly spiete trokami brytyjskimi Pattern37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.