dexter_k Napisano 28 Listopad 2006 Autor Share Napisano 28 Listopad 2006 Czy ktoś z kolegów dysponuje może fotką przedstawiająca kościuszkowców w białym kamo? Będe wdzięczny za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Kolego siedzę trochę w LWP i jak dotąd nie spotkałem się z fotkami ani tym bardziej oryginałem. Z całą pewnością w latach wojennych nie był taki strój maskujący używany przez zwykłych szaraków w dywizjach. Jedynie kto to oddziały zwiadowców mogły takowe posiadać. Można się domyślać, że mogli używać oni sortów sowieckich. Braki w podstawowym umundurowaniu były tak wielkie pod koniec wojny, że używano nagminnie przefarbowanych polowych mundurów niemieckich, bądź tylko odpruwano z nich patki, orła i zmieniano pagony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian76 Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Witam takrze nie spotkałem się ze zdjęciami aby LWP było w maskowaniach białych.Tak jak kolega pisze były jednostkowo no i od sowietów albo sami coś łatwili.Ale ciekawy temacik daje do myślenia.Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 28 Listopad 2006 Autor Share Napisano 28 Listopad 2006 Dzięki bardzo, jeszcze jedno pytanie ...też raczej kłopotliwe ... jak wiadomo niemcy na froncie wchodnim używali hełmów pomalowanych na biało jak i równierz białych pokrowców (kawałek materiału) czy wojska 1AWP czy ewentulanie Armia Czerwona tez stosowali taki kamo na hełmach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Źródła wspominają o takim wyposażeniu - czytałem Wojskowy Przegląd Historyczny.Na waciak tiełogrejkę wkładano maskałat biały wzoru radzieckiego. Ale to raczej tylko zwiadowcy, nie powszechne wśród żołnierzy.Szeroką praktyką jak wspominał kolega wyżej było wykorzystywanie zdobycznych elementów umundurowania niemieckiego. Widziałem zdjęcie żołnierza LWP pod Kołobrzegiem i odziany był w odwracalną parkę, i uzbrojony był w automat mp-40. Nie można wykluczyć, że był to właśnie zwiadowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Hełmy na biało wśród - Armii Czerwonej i LWP - nigdy nie widziałem na zdjęciach. Jeżeli już to na hełmy zakładano kaptury białych maskałatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 28 Listopad 2006 Autor Share Napisano 28 Listopad 2006 Takie fotki też widziałem, dzięki za szybką odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 Witam, w książce Red Army Uniforms of WW II in color" znalazlem taką fote jak wyżej i jak widac hełm jest bielony. Co wy na to? Czy ta książka jest wiarygodna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 3 Grudzień 2006 Share Napisano 3 Grudzień 2006 zobacz tutaj.http://www.rkka.ru/uniform/files/arm8.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 Widziałem, ale czy to znaczy że autorzy sobie to zmyślili? Jeszcze jedno pytanie na bardzo wielu fotkach widać że na maskołot żołnierze nic nie zakładali. Czy nosili pas i ładownice (ewentulanie mieszok) pod maskowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2006 Trafiłem na bardzo fajną fotke:D nawet pieski mają białe maskowanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 3 Grudzień 2006 Share Napisano 3 Grudzień 2006 Dexter mozna o jakis kontakt do Ciebie prosic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 7 Grudzień 2006 Share Napisano 7 Grudzień 2006 jestem właśnie w trakcie lektury Frontowych Czwartaków p. J. Margulesa- uczestnika walk 2 DP. Jest tam ustęp o zwiadowcach, którzy nosili futrzane serdaki, na nie właśnie wzmiankowane wyżej białe kombinezony, zaś broń i oporządzenie mieli pomalowane na biało. pozdr. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian76 Napisano 9 Grudzień 2006 Share Napisano 9 Grudzień 2006 Dexter prawda jest taka żyjem z książek a w zyciu jest tak że napewno urzywali nasi tego typu kamyflarzu.W wyjątkowych sytuacjach .Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 11 Grudzień 2006 Jasne, rozumiem. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Witam! Odswieże temat.Czy wojsko polskie lub armia czerwona w 2 wojnie swiatowej używała niebieskich kufajek ?? Słyszałem że tak ale pewny nie jeste.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 7 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2008 Nie spotkałem się z kufajami w takim kolorze. Oryginały które widywałem były koloru beżowego (kawa z mlekiem). Jeśli nie posiadasz ruskiej kufajki to na początek możesz spróbować sprać tę niebieską. Możesz do prania dodać trochę wybielacza i tak kilka razy. Najczęściej w takich materiałach barwniki są słabe i w miarę łatwo puszczają.Pamiętaj tylko że często cywilne kufajki mają zupełnie inny krój!Generalnie lepiej poczekać i kupić ruską kufajkę na allegro oczywiście w rozsądnej cenie. Chyba że już posiadasz niebieską to możesz po ekesperymetnować, gorzej na pewno nie będzie, chyba że wyjdzie Ci różowa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Słyszałem że w broni pancernej używali niebieskich. No ale jak by co to chba cywilnych też używali nie ?? jak to ruscy! PS:dzięki za odpowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Znalazem takie zdjecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Kiedys troche zbieraem LWP i widzialem biale kamo w kroju kurtki ze zdjecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.