Skocz do zawartości

Biały strój maskujący w 1AWP

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego siedzę trochę w LWP i jak dotąd nie spotkałem się z fotkami ani tym bardziej oryginałem. Z całą pewnością w latach wojennych nie był taki strój maskujący używany przez zwykłych szaraków w dywizjach. Jedynie kto to oddziały zwiadowców mogły takowe posiadać. Można się domyślać, że mogli używać oni sortów sowieckich. Braki w podstawowym umundurowaniu były tak wielkie pod koniec wojny, że używano nagminnie przefarbowanych polowych mundurów niemieckich, bądź tylko odpruwano z nich patki, orła i zmieniano pagony.

Dzięki bardzo, jeszcze jedno pytanie ...też raczej kłopotliwe ... jak wiadomo niemcy na froncie wchodnim używali hełmów pomalowanych na biało jak i równierz białych pokrowców (kawałek materiału) czy wojska 1AWP czy ewentulanie Armia Czerwona tez stosowali taki kamo na hełmach?

Źródła wspominają o takim wyposażeniu - czytałem Wojskowy Przegląd Historyczny.

Na waciak tiełogrejkę wkładano maskałat biały wzoru radzieckiego. Ale to raczej tylko zwiadowcy, nie powszechne wśród żołnierzy.
Szeroką praktyką jak wspominał kolega wyżej było wykorzystywanie zdobycznych elementów umundurowania niemieckiego. Widziałem zdjęcie żołnierza LWP pod Kołobrzegiem i odziany był w odwracalną parkę, i uzbrojony był w automat mp-40. Nie można wykluczyć, że był to właśnie zwiadowca.

Widziałem, ale czy to znaczy że autorzy sobie to zmyślili? Jeszcze jedno pytanie na bardzo wielu fotkach widać że na maskołot żołnierze nic nie zakładali. Czy nosili pas i ładownice (ewentulanie mieszok) pod maskowaniem?

jestem właśnie w trakcie lektury Frontowych Czwartaków p. J. Margulesa- uczestnika walk 2 DP. Jest tam ustęp o zwiadowcach, którzy nosili futrzane serdaki, na nie właśnie wzmiankowane wyżej białe kombinezony, zaś broń i oporządzenie mieli pomalowane na biało.
pozdr.
J.

• 1 year later...
Nie spotkałem się z kufajami w takim kolorze. Oryginały które widywałem były koloru beżowego (kawa z mlekiem). Jeśli nie posiadasz ruskiej kufajki to na początek możesz spróbować sprać tę niebieską. Możesz do prania dodać trochę wybielacza i tak kilka razy. Najczęściej w takich materiałach barwniki są słabe i w miarę łatwo puszczają.

Pamiętaj tylko że często cywilne kufajki mają zupełnie inny krój!

Generalnie lepiej poczekać i kupić ruską kufajkę na allegro oczywiście w rozsądnej cenie. Chyba że już posiadasz niebieską to możesz po ekesperymetnować, gorzej na pewno nie będzie, chyba że wyjdzie Ci różowa :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie