Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 W jakim niemieckim archiwum szukać informacji o dyslokacji Wehrmachtu na ziemiach polskich podczas II wś. Wiem, że w pewnym pałacyku w czasie wojny stacjonowali Niemcy, teraz chcę wiedzieć dokładnie kto. A jeśli się dowiem kto, to chciałbym nawiązać kontakt z żołnierzami. Jak to zrobić i gdzie szukać - może ktoś wie?
beaviso Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Parodniowa wycieczka do Niemiec, w miarę sensowne pojęcie o tym języku i archiwum wojskowe we Fryburgu (Militaerarchiv Freiburg).To jest najważniejsze archiwum.A może da się łatwiej? Jakaś książka, wspomnienia? Czy tylko tam stacjonowali, czy też w okolicy? Czy przede wszystkim były jakieś walki tam? O walkach raczej łatwiej coś znaleźć niż o postojach IMHO :/pozdr,M
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Walk nie było. Mieszkańcy wspominają, że najpierw stacjonowali tam Ukraińcy, a potem Niemcy. Posiadam przyzwoitą znajomość tego języka, ale o kilkudniowej wycieczce to raczej mogę pomażyć. Sprawę raczej chciałbym załatwić listownie lub e-mailem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.