Skocz do zawartości

Prawdopodobnie jestem bezdusznym potworem - Halemba

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

No, nie mów o tych krawaciarzach :)

Górnictwo od zawsze było uzależnione od jednego - leśnictwa w tym kraju z pewnych wiadomych dla górników względów - w końcu od wojny aż po współczesne lata 90 wpompowano w kopalnie 100 milinów metrów sześciennych drewna.

Słyszeliście kiedyś o kopalniakach" ??

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
kopalnioki to sa czarne landryny :> (dla wtejemniczonych wiedza oco chodzi :> )
kopalnioki to stemple z drewna :)
O krawaciorzach - to sa ludzie z pewnego wybranago regionu ktorzy uwazaja, ze znaja sposob na uzdrowienie gornictwa a przewaznie nigdy nie byli na slasku.
Ale czas konczyc te dyskusje- naprawde.

acer i tu musze przyznac ci racje na potrzeby gornictwa pracuje wiele firm zaopatrujacych kopalnie w roznego typu materialy elektronika , stal ,obudowy kroczace ,kable,kombajny ,drewno i naprawde jeszcze wiele wiele innych firm liczonych w setki ktore zaopatruja kopalnie .firmy te pochodza z calej polski a wiec miejsca pracy maja narazie zagwarantowanie tysiace tudzi pracujacych na zecz gornictwa ale jaca 2003 jakby o tym zapomnial pozdrowienia dla wszystkich

jaca2003 nie zapomina o niczym.Te zwierze(jaca2003) si e pyta skad w was górnikach?hanysach?ślązakach?taka zajadłosc.widzicie tylko te krzywdy które was dotyczą innych nie.To ze kol Acer musi isc w las aby wam sie wkopalniach dobrze działo to jest dobrze.Ale jak kol Acer pewnego pogodnego dnia będzie Niedysponowany" i dostaniecie inne drzewno to będzie pisk na całą Polskę ze znowu że górnictwo ze nie dotuja itp.Kol Wajcha zanim kogokolwiek jak V-premier (Przystojny młody człowiek) określisz mianem i odsadzisz od czci i wiary zastanów sie czy ten ktoś nie ma racji?Czy w waszych tunelach nie zaświeca kaganka oświaty?Czy skoro dołokopy sa tak wykształcone (inzeniery magistery docenta?) to jaki problem znależc im prace?Albo swoje otworzyć?Pracowałem w pewnych firmach które w pewnym momencie poszły się kochac bo rząd chciał tak.I co?Mielismy jechac do Warszawy i robic demolkę?U nas w Gdańsku każdy zur ma swój honor i z chamstwem dyskutowac nie będzie(bo ktoś stojacy z boku nie zauwazy kto żur a kto cham).I wybacz ale w 86 r służyłem na kompanii gdzie było 92% hanysów 6 goroli i reszta błaznów nas z innych zakątków niewdzięcznego ślaskiego kraju.Im się należało i to pokazywali.Kto był Hanys to miał ok reszta bydła (gorole kaszeby i inne kundle)nie miały na co liczyc.Obierak?Przede wszysytkim bydło.Warta?tylko hanysy bo za to przepustki były.I tak jest teraz.Widziiałes w Warszawie demolujacych stoczniowców lub portowców lub pracowników Rfinerii Gdańskiej?Nie widziałes .A czemu>Bo ci ludzie zarabiają tyle ze im się w dupach poprzewracało od dobrobytu.Ale wracajac do górników.Albo wezcie się za nauke albo przestańcie pieprzyc jaka wam bieda i jak was nikt nie kocha.Kazdy wie na co sie decyduje idac na grube.Jakbym chciał uciec przed wojem też bym był górnikiem i teraz bym pieprzył jaka bieda na ślasku.Wolny wybór był.Myslisz że na stoczniach w Trójmieście nie było oryginalnych Hanysów?To jestes w błedzie.Byli są i będa.I nie płacza ze tam na ślasku to było zycie.Wiec nie pitol ze nie mieliście dziś barburki ze kolejny medal nie doszedł. ze ....
Po prostu zamilknij zanim nie pomyślisz czym się różni Górnik od reszty Obywateli Polski.
Pozdrawiam.
P.S.
W dalszym ciągu twierdzę ze tragedia w Halembie to tragedia.

.narobilem troche bledow kolego jaca ty we wszystkich postach chcesz udowodnic ze gornik ale i nietylko poprostu slazak po twojemu hanys jest nad czlowiekiem i lepsza kategoria czlowieka ze wzgledu na swoje przywileje a jakie one byly wczasach realnego socializmu Edward popieral gornictwo barborki wielkie imprezy medale i to poprzez radio tv szlo w eter ajak to wygladalo naprawde byly dwie kategorie gornika prawdziwymi gornikami byli ci co siedzieli z dupami na powieszchni i druga kategoria to tzw dolownicy biali murzyni ci pierwsi to kasa talony na samochody imprezy balangi a ci drudzy praca i jaszcze raz praca a ze pracowali miesiac na okraglo to mieli za przepracowane swieta ksiazeczki g i powiem wiecej ojciec pracujac w tym czasie w gornictwie niczego wielkiego sie niedorobil jadynie pylicy pluc niemielismy samochodu ani telewizora kolorowego poprostu zylo sie skromnie byla jeszcze jedna deska ratunku zaposac sie do PZPR ktora naprawde poprawiala lepszy start zyciowy ale ojciec jak i wiele jego kumpli razem pracujacych nigdy nie sprzeniewiezyli sie tej czerwonej zarazie .jaca ale poco ja to pisze ty napewno bedzieszwiedzial swoje jaca tylko niemoge pojac dlaczego piszesz ze ja jako chanys jestem nieukiem bez wyksztalcenia , za malo oswiecony i umiejacy pracowac tylko lopata .pozdrowienia kolego .troche jest bledow ale chyba wybaczysz bo polmos troche sie lal

Przypominam wam koledzy że górnictwo to nie tylko Górny Śląsk - Zagłębie Miedziowe lezy w gorolii czyli na Dolnym Śląsku
Górnicy zarabiaja tam średnio około 3000 ,drzewa acerowi nie psuja za duzo bo nie stosuja obudowy drewnianej - jakieś tam kołki uzywaja na stojaki sygnalizacyjne tylko
Z okazji górniczego święta chciałem życzyć wszystkim górnikom -tym z węgla i z miedzi - Szczęść Boże

ad wajcha - jesli sądzisz że zapisanie się do PZPR skutkowało natychmiastowymi awansami i podwyższeniem standartu zycia to zapytaj starszych - do tej partii niezbyt łatwo było sie dostać a niektórych wręcz nie chcieli tam widzieć i to nie wcale ze wzgledu na ich poglady czy wiarę

Jaca niestety zadnych medali ani nic nie bylo:( teraz na grobie daja medale tylko na jubilata i to jeszcze takie ze....hehe...zreszta nie kluccie sie juz!!!mam rodzine na pomorzu i maja takie same zdanie jak Ty Jaca, ale oni jeszcze mowia zeby sprowadzac wegiel z Chin a Nasze Polskie kopalnie pozalewac....a ja nie mam sily sie z Nimi klucic bo to nie ma sensu:)co region to inne zdanie. Wszystkim Gornikom Szczesc Boze! i oby cali dotrwali do ciezko zapracowanej emerytury!
pzdr.
Dawid

PAX panowie - wszyscyśmy mimo wszystko Polacy - nie dość sporów i użerania się na codzień - niech to forum będzie chociaż spokojne i rozrywkowe a nie wylewanie kwasów, żali, dokopywanie sobie i politykierstwo - dość tego co dzień.

PAX !

pozdrawiam

Wątek można zamknąć na tym.

No cóż dziś znowu smutek.Znaleziono dwoje zaginionych policjantów.I cóż?Szkoda gadac.To byli przecież krawaciaze.Więc hanysy siedza cicho bo to ich nie dotyczy.I jakoś kurnia nie widac załoby narodowej, Kaczki się też nie zjawiły....
Pozdrawiam i hanysom ku rozwadze.
P.S. Tak samo jak żal górników tak i żal tych dwojga.

Wypadek w kopalni zostal spowodowany glupota innych osob a nie tych ktorzy zgineli. Wypadek policjantow wynikal z niedostosowania predkosci do warunkow na drodze- zal mi ich bardzo tym bardziej ze wiezli jakiegos dziada ktory nachlany nie zdazyl na pociag czy autobus. Ale gdyby policjanci jechali tak jak nalezy nikomu nic by sie nie stalo-

Fatalny zbieg okoliczności - noc, przymrozek, była mgła, zrobiła się ślizgaweczka na drodze, pomykali co by do domu, przed mostkiem może nacisnął hamulec zwolnić - koniec, złapało, przyblokowało, samochód wpadł w poślizg, obróciło, na bok, spadł z nasypu, zaczął dachować i w bajoro. Ludzie po stracie przytomności utopili się.

Gdyby jakiegoś dziada nie wieźli do domu to też może by żyli - niezbadane są wyroki boskie. Losu się nie przewidzi.

W sobotę sam w nocy wracałem - i po mocniejszym naciśnieciu hamulców też ćiśnienie zamarło - posunąłem się jakieś kilkanaście metrów autem - na niby normalnej szosie była warstewka lodu - bajora nie było, najwyżej bym wjechał w jakąś chałpę w Samsonowie - godzina 2 w nocy...... Opony zimowe nic nie dały a jechałem tylko ok. 80...
[*] [*]

Wypadek w kopalni zostal spowodowany glupota innych osob a nie tych ktorzy zgineli. Wypadek policjantow wynikal z niedostosowania predkosci do warunkow na drodze
Kol Woytas zanim coś napiszesz wez trzy głębokie oddechy potem stań na głowie a na koniec pomyśl co Ty pie...
Czyżby tylko głupota mogła byc zastosowana do wypadków na śląsku?Inni się rozwalają z premedytacja?Czy moze mieli jak najszybciej wrócic na słuzbę?
Nie oitol tylko schyl głowę przed kolejną ludzką tragedia.
Pozdrawiam.
P.S.
Czekam na suchara

musisz sie bardziej postarac.
licznik w polonezie zostal celowo uszkodzony by pokazywal inna predkosc niz jechali? warunki na drodze byly super?
W kopalniach powszechne jest falszoawnie pomiarow- poprzez umieszczanie urzadzen pomiarowych obok celowo wykonanych dziur w lutniach- ,do ciezkich prac wynajmowane sa firmy ktorych pracownicy nie sa odpowiednio przeszkoleni, czyjas glupoota poraz kolejny spowodowala, ze zgineli ludzie.- znasz policjantow poruszajacych sie z predkosciami dozwolonymi ? Uzywajacych pasow bezpieczenstwa? ja znam kilku- ale znam wielu ktorzy tego nie robia- poruszaja sie brawurowo na drogach bo nic im nikt nie zrobi jak wyciagna szmate".
Czuje olbrzymi smutek z powodu smierci tych dwojga mlodych policjantow- tym bardziej, ze byli w zblizonym do mnie wieku. Czuje oburzenie z tego powodu, ze ktos urzadza sobie taxowke z radiowozu- moze ktos potrzebowal w tej chwili pomocy i sie jej nie doczekal bo nie mogli przyjechac na wezwanie.

Woytas kurnia nie pitol.Czyli znowu tylko tragedia moze byc w kopalni.A na drodze to się poruszają tylko debile którzy nie zapiunają pasów pomykają 180 gdzie obowiązuje 50. Chłopie plisss zastanów się zanim coś napiszesz.Jak w kopalni pierdyknie metan to tragedia prawda?A czy metan wybucha sam z siebie czy wybucha przez głupotę górnika?samozapłon?Nie potrzeba czegoś co zainicjuje wybuch.Czy górnicy fałszują pomiary dla zarobku?Pewnie tak bo to jedyne ich zródło utrzymania.Czy ta dwójka zapitalała za szybko?Prawdopodobnie tak ale to też ich zródło utrzymania było i pewnie musieli wrócic na czas.A ze droga do dupy?No cóz jak ja wsiadam do samochodu to nie jade 30 tylko tyle ile mogę.I mam na uwadze zemusze z tej trasy wrócic.Ale nade mną nikt nie siedzi i nie pogania ani też nie mam zamiaru pokazac jaki ze mnie zawiracha.Czy tak było w przypadku tych dwojga?prawdopodobnie nie prawdopodobnie spieszyli sie na słuzbe bo inaczej mogli wyleciec.Czy tak było w Halembie?Prawdopodobnie tak bo płacili im pewnie za robote a nie za godziny.I masz wszystko wyjaśnione kol Woytas a teraz zanim napiszesz to pomyśl.I nie pisz ze te dwa gliny nie dostosowali prędkosci do warunków jazdy bo tak samo można napisa ze górnicy robili na hama cho nie powinni wejsc w ten chodnik.
Pozdrawiam

a gdyby byla mgla to tez by lecieli 150? bo musza zdazyc? Moze poprostu komus sie wydawalo ze, potrafi szybko jechac a tego nie potrafil ? :(
Dyscyplina w kopalni jest wieksza, niz w policji- jesli sztygar powiedzial, ze mozna robic to mozna robic. To, ze sie mylil bylo widac
jakos nie przekonamy sie do swoich racji - zal tych ktorzy odeszli

PANOWIE, Panowie.....

Tam trupy i tu trupy - ludzkie tragedie bez względu na okoliczności dramatycznej śmierci - bo to były śmierci tragiczne.

Taki ślepy los - Pochylmy głowę

I DAJMY JUŻ SPOKÓJ TYM DEBATOM

tylko dlaczego nikt nie wyciaga od razu kasy dla rodzin tych policjantów? skoro dają od razu górnikom to dawajmy wszystkim!!!!!!!

Jaca ma rację, ale górnikom nikt nigdy niczego nie przetłumaczy, bo albo nie chcą zrozumieć albo sa za głupi(rózne są sposoby myślenia-jak nam nie pasuje to jedziem i wpierd.. i muszą pęknąć)

Tam trupy i tu trupy" Acer i takie powinno być myślenie a nie rozgraniczanie że trup górnika zabitego w kopalni jest ardziej wartościowy" niż zabitego policjanta

Ad Vocem -

Zapomoga pieniężna o ile pamiętam przysługuje zawsze od państwa w przypadku śmierci obywatela. Pomijam tu propozycje premiera.

I rodziny dostaną tam jakieś pogrzebowe" - ale czy pieniądze w tym momencie są najważniejsze ? - Ojciec młodej policjantki miał tylko tą córkę - I jest już sam a młoda dziewczyna pójdzie w deskach do piachu. Drugi - młody chłop też do piachu. A jego rodzina ???

I to jest tragedia. Żyje się tylko raz.

pieniadze to pomoc doraźna i życia członka rodziny nie zastąpi, ale ja pyatm dlaczego mają pieniądze być wypłacane tylko górnikom????

natomiast zapomoga to jak się nie mylę około 3tys zł(nie licząc innych płaconych z zakładów pracy czy odrębnego ubezpieczenia)

więc podsumowując życie górnika 50tys-życie pozostałych po 3tys

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie