Skocz do zawartości

Prawdopodobnie jestem bezdusznym potworem - Halemba

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

jakoś o zadną grupę zawodowa tak nie dbano- bylo wyp.. i na bruk i nikogo nie obchodziło co się dalej z człowiekiem będzie działo. Tylko z górnikami każdy się pieści!! oczywiście śmierć górnika to tragedia, a śmierć innych ludzi to statystyka

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
do górników to ja żalu nie mam, mam pretensje do rządu, mediów ze sobie załatwiają rzeczy ich kosztem(w tym wypadku tragedi). i również o niesprawiedliwe traktowanie-jesli ma być równoś cto niech bedzie a nie zabieranie jednym aby dac drugim

Niestety to polski syndrom - państwo jest oficjalne za biedne i ma za mało $ żeby wszystkim było lepiej.

Za przeproszeniem gó....ne płace w sektorze państwowym, marne renty, większość przeciętnych emerytur, itd.

Wszyscy przecież w Polsce nie założymy biznesów i firm albo pójdziemy do pracy w mundurówce".

Taka Polska - zawsze będzie brakowało, pusta beczka".

Jaca - rodzice dziewczynki to marny elektorat i nie przyjadą do stolicy głośno domagać się o swoje -

Górnictwo to spora grupa zawodowa i należy się z nią liczyć... Nie żebym wymawiał.

No trudno, są zawody o sporym ryzyku.

Kol Acer a kto kurnia nie ryzykuje?Jak idziesz w las a piórko Ci sie kiwa to nie myslisz o tym ze znudzony lokalny działacz Ligi do walki z Leśnikami nie zrobi Ci PYF?Nie boisz się ze samochód prowadzony przez najeb... nie trafi Cię w okolice Lędzwiowo-krzyżowe?Nie boisz się ze spróchniałe drzewo zwali Ci się na łeb?A jednak idziesz .A jak który Leśnik zginie to słyszałeś o jakowejs żałobie?O pomocy od Państwa?O ściepie narodowej?
To niech Hanysy nie płaczą jaka im bieda.Jak się nie chciało uczy i tylko potrafi sie łopatą i kilofem operowac to ie moja wina.
PozdrawiAM.
p.s. Nadal współczóję rodzinom tragicznie zmarłych ale nie widzę powodów aby o tym jak i o śmierci Pana Niemczyka prowadzic rozchowory.Śmier jest nieunikniona i każdego czeka.A piepsenie jest dobre ale przy jajecznicy.

Jaca ile jest np. kierowcow a ile gornikow? zastanow Ty sie:/ gadasz jak... z tym sie wszyscy zgadzamy ze rzad i wladze wykorzystuja takie tragedie;(, ale nie mozesz znowu porownywac smierci gornika na dole ze smiercia np. kierowcy...i nie mam zamiaru sie z Toba klucic, nie znam Cie i nie wiem jakim jestes czlowiekiem , ale napewno dobrym i walczysz o swoje! i dobrze, ale pomieszkalbys troche przy kopalni to odrazu zmienilbys poglady. Aha i jakie pieniadze rzad wklada w gornictwo? owszem wklada ale nie w gornictwo ale w kieszenie prezesow spolek itp;/ a zwykly gornik moze sobie pomazyc o 1% takiej kasy;/ i nie pisz ze trzeba bylo sie uczyc, bo tak sie sklada ze chodze do tech. dla doroslych o zawodzie gorniczym i nieowazam ze jestem glupi, to samo np. moj ojciec i brat, takze pracuja na kopalni, brat ma srednie a ojciec zawodowe wyksztalcenie a niejednego bys sie odniego nauczyl, ale niestety u prywaciaza liczy sie papierek a nie doswiadczenie...:/
pzdr.
Dawid

Kol Suchy co ma mieszkanie przy kopalni do śmierci?Tzn jak?Jak sie mieszka przy kopalni to śmierc przychodzi we srody od 15,30 do 17,25?
I jest lepsza niz śmier kierowcy którego zabił pijak?A górni8k to już taki ktoś któremu należy sie współczuc tylko dla tego ze nie skończył szkołów, że we szkoły kamianiami napier... lub po prostu już nic innego nie potrafił?Bo jakoś nie wiezę ze na Ślasku poza górnikami innych zawodów brak.Zakaz szkolenia w innych dziedzinach?Więc jak?Wytłumacz.
Pozdrawiam

i nie pisz ze trzeba bylo sie uczyc, bo tak sie sklada ze chodze do tech. dla doroslych o zawodzie gorniczym" -bez urazy Suchy ale to nie jest szkoła i to nie jest nauka.

Jaca masz rację ale nie przetłumaczysz tego osobom którzy są związani z górnictwem

Panowie, dajcie już spokój - nie uwłaczajmy sobie o wykształceniu - wszyscy w górnictwie nie będą mieli wyższego wykształcenia i nie będą pracowali w Wyższych Urzędach Górniczych i spółkach - no ktoś fedrować kamienie musi - takie życie - a do tego mu studia nie są potrzebne, wystarczy zawód i góra matura.

Raz jeszcze powiem są zawody o większym ryzyku albo i o mniejszym - kogoś rozpierdzieli na minie w Iraku, utną mu tam łeb, kogoś przywali i zmiażdży w kopalni, ktoś się udusi i wypluje płuca w lakierni, mi w lesie drzewo na łeb spadnie i przygniecie, albo kłuser będzie do mnie celował.....

A wikaremu może dać w łeb przed wejściem na plebanię cegła, która oderwała się z muru.........

Owszem polityczno-medialne halo nie było potrzebne, bo to cierpienie rodzin i nabijanie politycznego kapitału i oglądalności TV. Ale przez wzgląd na tragedię ludzką nie wolno nie mieć szacunku dla tych, którzy zginęli.

dobrze:) kol. jaca i inni konczymy juz to, acer ma racje, ten wypadek to nie powod zeby sie klucic o to czy o tamto. Piss V:) Kazdy ma swoje racje, sa zawody z wiekszym ryzykiem, a urzednicy to......sami sobie dopiszcie.
3majcie sie
pzdr.
Dawid

racja dajmy sobie już z tym spokój bo sami siejemy medialne zamieszanie, co prawda nie na taką skalę jak politycy i media-ale zawsze to coś. a rodzinom zabitych górników przede wszystkim potrzeba spokoju. nie mniej zdania nie zmieniłem, tragedii jest mnostwo tylko nie tak opłacalnych" dla niektórych. i wszem i wobec głoszone współczucia, formy pomocy itd w wiekszosci przypadków są składane pod publikę(kamania wyborcza, ogladalnosć bo temat na topie..)

koleolego jaca twoja nienawisc do slaska przaszla wszelkie granice przyzwoitosci karmiony propaganda jestes jednym z tysiecy osob ktore zieja nienawiscia do slaska i wszystko co jest z nim zwiazane . Piszesz hanysy to tylko kilof i lopata chyba ostniatnio czytales ksiazke ''lysek z pokladu idy '' to jest ksiazka o gornictwie z poczatku 20 wieku chlopie kombajn to jedna wielka elektronika komputer ktory sie w nim znajduje bije na leb twoje pudelko ktore masz w domu a co do reszty naprawde nie mam ochoty ci tego tlumaczyc a pracownicy na kopalni to 25% hanysow a raszta to twoi ziomkowie lub inni naplywowi robotnicy z centralnej polski ktorym sie znudzila praca na roli pamietaj jedno drogi czlowieku ta krew ktora sie w ciebie zagotowala to wolyw manipulacji celowo zorganizowanej przez media

ps jaca jestes zalosny jezeli kierujesz sie tylko emociami to moge to zrozumiec ale cos czuje ta nienawisc i wyszydzanie niby z niedouczonych hanysow zostala ci wpojona z mlekiem matki I TY piszesz ze ja jestem nieukiem bo jestem GORNIKIEM CZLOWIEKU OPAMIETAJ SIE kamieniem w szkole nie zucalem to ty nim musiales dostac w glowe

Kol Wajcha no i właśnie to jest to o czym pisałem.Wy Hanysy jesteście przyzwyczajeni do tego ze wam się nalezy.Tak było za Edka mieliście własne sklepy gdzie towar był a w reszcie kraju nic nie było.W stanie wojennym tez mieliście przywileje jak na wybrzeżu był ocet to komuchy jednak wam walili do sklepów.Jak komuna padła i zaczeli wreszcie zamykac kopalnie to dostaliscie odprawy kukułki gumki pierdółki.Jak zamykali PGR to chłopom dali kopa i koniec.
Tak ze nie dziw się ze grupa Górników nie jest nalbardziej lubianą grupa zawodową w Polsce.
pozdrawiam

Jeżeli za komuny urodziłbym się i miał możliwość wyboru we wczesnych latach 60' to mocno bym się zastanawiał czy zamiast leśnictwa nie iść do resortu MSW.
Co do wsi i rolników nawet nic nie mówię - bo wszystkie wsie się rozbudowały, w cegle i pustaku na miejsce drewna.
Rolnicy oprócz gospodarki imali się zajęć w przemyśle - stądt dziwna klasa chłopo-robotników.
W moich stronach popularne była wśród chłopów praca
na kolei - przydziały węgla, kombinacje z ropą na beczki,
pieniążki, swoje się uchowało w obórce - starczyło na talonik, miejsce dla córki na studiach itp. Wielu narzeka, że nigdy już nie będzie jak wtedy.

Że górnicy jakieś tam mieli lepsze wtedy pieniądze - może i zgoda, ale towarzysz Gierek sam robił w kopalni, więc wiedział co to było. Po za tym panowie - węgiel to podstawowy środek energetyczny - czymś sie Polska grzać musiała poza drewnem i skądś prąd być musiał w elektrowniach.

Zresztą górnictwo teraz to i tak cień tego co było za Gierka - nie wymawiajmy sobie, bo każdy tam ma jakieś zasługi a i tak jest równo olewany w tym kraju.
Niestety.

ja juz wczesniej to powiedzialem- Hanysy sobie bez krawaciarzy poradza- krawaciarze bez hanysow nie
Przed wojna slask mial wlasny Skarb i radzil sobie dobrze. Za komuny dewizy to gornicy wyrabiali- moze sie to nie podobac ale tak bylo.
Panowie moze by troszke cieszej nad trumna? Za chwile posypia sie kartki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie