Etam Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Prosze o identyfikację tej monetki.
Etam Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Wiem że dla niektórych to mały problem,ale dla mnie to już węzeł gordyjski.
Raned Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Jest to półgrosz z końca XV w. lub początku XVI. Może to być Jan Olbracht (Alberti), Aleksander Jagiellończyk (Aleksandri), Zygmunt Stary (Sigismund) lub miasto świdnica (Swinitz). Szukaj w napisie otokowym nazw z nawiasów. Moneta powszechnie znajdowana, nie mająca większej wartości, oprócz historycznej.
Louis Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 Monetka wygląda jak półgrosz koronny Jana Olbrachta z początku XVIw. Mam podobną monetę, niestety w tej chwili nie mogę ich porównać.Pozdrawiam
Abaton Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 To jest półgrosz koronny Jana Olbrachta (1492-1501) tak jak mówi Luis. Wybjana w dwuch odmianach z gwiazdka i kółkiem pod korona. Ta pierwsza odmiana bardziej popularna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.