Skocz do zawartości
  • 0

kawał czołgu czy transportera? - jaki?

jack18

Pytanie

Napisano

witam u znajomego w pomieszczeniach gospodarczych zalega kawał czegoś co dawno temu jego dziadek przyciagnął z .... miejsca które znam a może być tam tego więcej - znowu teren podmokły :) Pytanie - czy to czołg czy transporter - rusek, niemiec ? Na tym kawałku jest jakaś klapka i jest parę zaczepów jakby do troczenia. dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda jak tylnia blacha od czegoś z serii PAnzer IV... ale ta dziurka z zastawką!!! moze to powojenna przeróbka na jakies inne cele?...
Pozdro
Napisano
cronos - blacha ekranu? co to? nie jestem fachowcem od pancernych fantów czy czołgów. na 100% był to sprzęt z końca wojny tzn został zniszczony pod koniec wojny, blacha jest pocieta i owszem ale to raczej wygląda na burtę - ale od czego? przeróbka - kto na wsi bawił by się w cięcie kółka itp. ta klapka jest oryginalna. znajomy twierdzi że do tej blachy od tego samego czołgu było jeszcze koło z gumowym oplotem ale to chyba nic nie wnosi do tematu.
Napisano
Jaca2003 ok, ok - ale ten okwór trochę przypomina otwór strzelecki coś jak np w BWP1 - czy w czołgach było coś takiego? może to raczej transporter?
Napisano
Blacha płaska?Bez wygiec?Bez załamań?Tam widac ślady po uchwytach.Stawiam na ekran od czołgu.Raczej tylny (dostęp do zbiorników paliwa?).
Pozdrawiam
Napisano
Jaca2003 - zobacz fot.nr 2 - cała lewa strona wyglada na oryginalną natomist prawa jakby hamsko palnikem potraktowana - może jednak bok
Napisano
no dobra - powiedźcie czy niemiec czy rusek? - gdzie szukać? bo ruskiego sprzętu trochę sprawdzałem ale tagiego elementu nie widziałem -co obstawiacie - może coś w stylu jak Cronos pisał:
...od czegoś z serii PAnzer IV..." ????
Napisano
jaca2003 - ty jak zwykle swoje - ale nic to -spoko :) chodziło mi tylko że ten twój ekran może nie być wcale ekranem - czytaj to co napisałem o tych krawędziach - patzryłem też na te ekrany boczne i one zdeka inaczej wyglądają - rozumiesz o co mi chodzi - czy tak czy tak będę zmuszony pobrodzić w tym gagienku w poszukiwaniu chociaż kawałka gąski.
Napisano
Nie upieram sie.Kształt wyglada na ekran wierzy ale nie sądzę ze polski chłop tak ładnie wyprostował ze śladów nie ma.Bardziej ścinany ekran boczny.Sam piszesz że są ślady ingerencji w kształt.Poza tym ta blacha nie przypomina nawet z kształtu konturów żadnego transportera.No i grubośc ok 10 mm to raczej ekran.I te slady po uszach do jeża".W każdym razie zawsze możesz przeznaczyc to na eksport do Chin.Tam potrzebują zelajzła bo olimpiada coraz bliżej....
Pozdrawiam
Napisano
Cronos dzięki ale już coś podobnego znalazłem, chyba jaca2003 chce wykopać topór z przed 2 lat. ale odpuszczone będą grzechy jego :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie