Skocz do zawartości

Wspomnienia Zbika

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale nawiozujac do tresci -chlopak strzelal na lewo i prawo.
I zero uczuc - profesional killer jakby go dzisiaj nazwali. I niewazne chlop baba- bang bang... W imieniu Rzeczypospolitej...
Napisano
Podobny przypadek znałem z opowiadań - okolice Suchedniowa i Skarżyska - kolo też w oddziale Szarego wykonywał wyroki śmierci na zdrajcach, Niemcach itp.

Po wojnie ponoć poszedł się wyspowiadać, bo chciał skończyć z tym, założyć rodzinę. Jak skończył to ksiądz z konfesjonału wyjść nie mógł z nadmiaru wrażeń grzechów - tego zastrzelił, tu, dwóch Niemców rąbnął w lesie, innego tam.....
Napisano
Tak tu sobie czytam i przypomina mi się jak znajomy opowiadał ze 2 lata temu o jakimś dziadku od strony żony który walczył w zamojskiej AK.Należał do grupy wykonującej wyroki.Z tego co mówił mi znajomy to wykonał ich kilkanaście.Opowiadał też (dziadek) o wyroku który wydano na jakiegoś oficera gestapo(bardzo lubiał młode polki).Schwytano go w końcu.Dowództwo wydało wyrok śmierci przez rozstrzelanie.odprowadzono gościa na bok i tam przygotowali mu szeregowi akowcy niespodziankę.Przywiązali go do drzewa zdjęli gacie i polali małego" mlekiem.Przyprowadzono młode cielę no tyle powiem że dłógo umierał.Chłopakom za wypaczenie rozkazu podobno się mocno dostało.pozd.
Napisano
Zeby nie być gołosłownym pchnąłem" kolegę a on żonę by dowiedzieć się jaki psełdonim nosił ten dziadzio. A tak na marginesie to ciekawe czy zgodziłby się na wywiad ,pewnie chętnie byśmy poczytali o ile jeszcze dziadek żyje pozd.
Napisano
Myślę,że nie on jeden.Widziałem kiedyś wydruk z archiwum tej fundacji od grobów niemieckich.W rubryce: przyczyna śmierci było przy nazwiskach wiele wpisów Selbstmord-samobójstwo.Wielu wolało strzelić sobie w łeb niż dostać się do niewoli polskich partzantów lub co dla nich gorsze krasnoarmiejców-ci to dopiero mogliby dać popis.Wielu z nich to byli potomkowie Tamerlana i jego wojowników mieli rozkosz zadawania śmierci w genach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie