rubin Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 CZy Wszyscy posiadacze solarisa chodza na bateriach czy na akumulatorkach?Sa przeciez teraz pojemności np:2300mAh.Niby napiecie bedzie niższe ale... A jak sie wtedy zachowuje wykrywacz (zasięg,czułośc stabilnośc pracy i wiarygodnośc wskazań porównując do pracy na bateriach) Mam zamiar niebawem nabyc ten sprzet ale wczesniej musze wszystko o nim wiedziec.
acer Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Ja używałem baterii. Akumulatorki powinny mieć wpływ moim zdaniem raczej tylko na przedłużenie czasu stabilnej pracy wykrywacza.
AndrzejBr Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Chodzę z solarisem od 1,5 roku. Mam aku energizery 2300, wykrywasz pracuje identycznie jak na bateriach. Co do kwadracików to już dawno dałem sobie z nimi spokój i praktycznie na nie nie patrzę. Te same przedmioty naprawdę są różnie interpretowane, uwierzcie mi. Pewność dają tylko skrajne wskazania. Problem z gwoździami to dla mnie już historia, choć czasem jeszcze jakiegoś szarpnę. Z czasem nabierzesz wprawy. Problemem są łuski pepeszki i kawałki pierścieni artyleryjskich. Nie bawię się też w strojenie gruntu, to strata czasu. Strojenia dokonuję tylko przez gałkę. Zaczynam standardowo od środkowego jej ustawienia. Jeśli nic nie zakłuca to zmniejszam ale tylko raz trafiłem na teren gdzie mogłem chodzić na godz.9 Jeśli popiskuje to przekęcam na godz. 14-15 i wszystko. Generalnie szukam drobnicy więc jak namierzanie pokazuje coś dużego to raczej odpuszczam. Zaśmiecony teren to koszmar, i specjalnej rady na to niestety nie ma. Doświadczenie też nie wiele daje. Jedynie wolno,wolno i cierpliwie nic nie przyśpieszysz. Trójton też mnie nie przekonuje. Trzymam się jednego i tobie też to radzę, szybciej będziesz w domu" pozdrawiam andrzej
pik12 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 solarys posiadam od 2 lat takie pierdoly jak upal nigdy nie odczuwalem nie wiem czemu o tym piszecie .a duze rublowki katarzyny zbieram na 9 ce boratynki na 6ce
Rujewit Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Ja posiadam Solariska od paru dni i poki co nie mam powodow do nazekania, mam tylko takie pytanie... Czy da sie jakos ustawic wykrywke aby odrzucala zawleczki po puszkach, zakretki po vodce ;) Czy poprostu musze jeszcze nauczyc sie odrozniac dzwieki. Narazie chodze na ustawieniach (dynamika) Czułosc miedzy 12 a 13 (do 15 max, dyskryminacja 13, 3 tony, korekcja poziom, glosnosc max, grunt wzaleznosci co mi pokaze w nastawianiu ;) Oczywiscie jeszcze caly czas sie ucze :)
Igor Grożny Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Sprzęt jest zajebi... Znalazł już 3 srebrne monety, a ile tych innych typu PRL- nie wspomne.
oleq Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 AndrzejBr mam pytanie skoro nie patrzysz na wyswietlacz i uzywasz trybu jednotonowego to jak rozróżniesz kolor od stali?Pik12 mam pytanie o czym dokladnie piszesz mowiąc na 9tce, na 6stce??? zwaz na to ze nie wszyscy sa tu tak obeznani w sprzecie?Pozdrawiam
AndrzejBr Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Oleq, stal w zależności od różnych uwarunkowań (nie chcę się tu o nich rozpisywać)pokazuje wskzania na całej skali. Kop na razie wszystko a przekonasz się. Po pewnym czasie drobne stalowe śmieci nauczysz się brać na ucho, są małodźwięczne, inne szarpane, a jeszcze inne dają sygnał tylko w jedną stronę. Gorzej z dużymi,poznasz je przy namierzaniu. Grubasy dają dźwięczny sygnał a wskazania na środkowych kwadracikach. Jak nie wykopiesz to się nie dowiesz. Ja z reguły je pomijam ale to na własne ryzyko - pewnie nigdy dużego skarbu nie znajdę. Raz coś mnie podkusiło i wykopałem nie wiem czy nie meteoryt ale z nim pojadę do szpeca dopiero jak chwyci zmarzlina. Acha, i nie przejmój się, na to chyba nie ma mądrych wykrywek, nawet te 2-3 razy droższe dają się robić w konia przez gwoździe albo raczej przez niedoświadcczenie właścicieli.pzdr andrzejps. ja niestety też doświadczyłem efektu nasłonecznienia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.