Skocz do zawartości

konserwacja Mp 40

Winchester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów ! Znalazłem wczoraj Mp 40 i chciałbym je wyczyścic z rdzy. I mam tu mały dylemat. Otuż prawdopodobnie ma on fragment obudowy z drewna i czy elektroliza nie zniszczy go ? Macie jakiś pomysł jak mam go wyczyścic ?

Z góry dzięki

Witam!
No tak, skoro to drewno to spróbuj je podpalic:)-drewno jak wiesz się pali na popiół, a bakielit najpierw się stopi zanim zapłonie:). A tak poważnie to jest to bakielit-słoje" w drewnie układaja się zwykle w jednym kierunku-taka specyfika materiału.
bakielitu nie uszkodzic elektroliza, ponieważ nie przewodzi pradu-taka specyfika materiału:)
p.s.MP38, MP40 nie ma wersji z drewnianym czymkolwiek.. ;)Pozdro.

czyli bez strachu moge poddac go elektrolizie ?? jaki prąd mam urzyc żeby delikatnie i powoli go oczyszczac ? aha i jeszcze jedno ... jak elektrolizowałem hełm to zaobserwowałem ze strasznie dużo sie wydziela szlamu na powierzchni , po wyciągnięciu miałem wrażenie że grubośc blachy dośc zmalała, ponadto porobiły sie większe i mniejsze wrzery ... co moze byc tego powodem ? za dużo soli w roztworze czy może za duże natężenie prądu ( ok 5 A )przy napięciu 12 V.

POzdrawiam

Lepiej kreta zastosować jak sól, najlepiej czyste NaOH. Wrzery nie powstały pdczas elektrolizy bo były wcześniej jedynie zostały odsłonięte. To samo tyczy grubości blachy, po prostu został tylko zdrowy metal. Często wydaje się człowiekowi że znalazł niezły stan ale dopiero elektroliza prawde odsłania.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie