Winchester Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Witam szanownych kolegów ! Znalazłem wczoraj Mp 40 i chciałbym je wyczyścic z rdzy. I mam tu mały dylemat. Otuż prawdopodobnie ma on fragment obudowy z drewna i czy elektroliza nie zniszczy go ? Macie jakiś pomysł jak mam go wyczyścic ? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barnaba Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 to nie drewno tylko bakielit. ale podobno elektroliza tez moze go uszkodzic. pzdrBarNaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winchester Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 sprawdzałem , doczyściłem to i okazuje sie ze jest to drewno ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winchester Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 i drugie foto. Czy da sie przeprowadzic elektrolize nie nieszcząc jego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 elektrolizka w solance nie powinna zniszczyc bakielitu , co do drewna to nie wiem lepiej je zdiać, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winchester Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 tylko własnie jak je zdjąc ??? hmmm trza by było tą metalowa kolbe rozłorzyc a w takim stanie jak widac jest to niemożliwe .... hmm co by z tym fantem zrobic .....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirpiotr Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Nie wsadzaj z drewnem, bo na pewno się rozleci. Mi się wydaje, że to moze być Mp38pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borszuk Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 Witam!No tak, skoro to drewno to spróbuj je podpalic:)-drewno jak wiesz się pali na popiół, a bakielit najpierw się stopi zanim zapłonie:). A tak poważnie to jest to bakielit-słoje" w drewnie układaja się zwykle w jednym kierunku-taka specyfika materiału.bakielitu nie uszkodzic elektroliza, ponieważ nie przewodzi pradu-taka specyfika materiału:)p.s.MP38, MP40 nie ma wersji z drewnianym czymkolwiek.. ;)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Upewnij sie najpierw co to za material (raczej jednak bakelit) bo co dalej bedzie zalezec wlasnie od tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M40 Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Nie MP38 a MP41. MP41 miał kolbę drewnianą - coś w deseń kolby od PPSZy. A prezentowało to się tak: http://www.geocities.jp/festering_scar/mp41.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Jak jest to drewno to mmocz w oleju lnianym. Drewno zakonsewuje a może i metal ozrusza".Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
langfuhr Napisano 26 Listopad 2006 Share Napisano 26 Listopad 2006 drewna nie moczy sie w oleju lnianym, tylko w polietylenie glikolu, w zal. od zachowania, o roznej dlugosci polimerow, mozna tez zastosowac metode freez-drying Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łazior Napisano 27 Listopad 2006 Share Napisano 27 Listopad 2006 To jest bakielit nie drewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winchester Napisano 27 Listopad 2006 Autor Share Napisano 27 Listopad 2006 czyli bez strachu moge poddac go elektrolizie ?? jaki prąd mam urzyc żeby delikatnie i powoli go oczyszczac ? aha i jeszcze jedno ... jak elektrolizowałem hełm to zaobserwowałem ze strasznie dużo sie wydziela szlamu na powierzchni , po wyciągnięciu miałem wrażenie że grubośc blachy dośc zmalała, ponadto porobiły sie większe i mniejsze wrzery ... co moze byc tego powodem ? za dużo soli w roztworze czy może za duże natężenie prądu ( ok 5 A )przy napięciu 12 V. POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2006 Share Napisano 27 Listopad 2006 Lepiej kreta zastosować jak sól, najlepiej czyste NaOH. Wrzery nie powstały pdczas elektrolizy bo były wcześniej jedynie zostały odsłonięte. To samo tyczy grubości blachy, po prostu został tylko zdrowy metal. Często wydaje się człowiekowi że znalazł niezły stan ale dopiero elektroliza prawde odsłania.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 Ja mam też pełno szlamu przy elektrolizie chełmu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzycho Napisano 28 Listopad 2006 Share Napisano 28 Listopad 2006 na przedmiot nie potrzebny daj aluminium , bedzie mniej tego syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.