Skocz do zawartości
  • 0

Cyrylica....

von Teuto

Pytanie

Napisano

Załączony obrazek jest częścią pewnej całości, Derżytel" trzyma w ręku księgę (ewangeliarz ?) z tekstem. Z cyrylicą nie bardzo sobie radzę, stąd moja prośba do znawców,- może ktoś mi ten tekst przetłumaczyć ? I druga,- od dłuższego czasu szukam zdjęcia oryginalnej sztaby złota z wysztancowaną (żadną wygrawerowaną, używaną w celach propagandowych) sygnaturą Reichsbank'u" czy też innej z czasów III Rzeszy. Za ewentualną pomoc byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
v.T.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Załączony obrazek jest częścią pewnej całości, Derżytel" trzyma w ręku księgę (ewangeliarz ?) z tekstem. Z cyrylicą nie bardzo sobie radzę, stąd moja prośba do znawców,- może ktoś mi ten tekst przetłumaczyć ? I druga,- od dłuższego czasu szukam zdjęcia oryginalnej sztaby złota z wysztancowaną (żadną wygrawerowaną, używaną w celach propagandowych) sygnaturą Reichsbank'u" czy też innej z czasów III Rzeszy. Za ewentualną pomoc byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
v.T.

Napisano
Świetnie.... ! I wielkie dzięki! To, iż jest to cytat św. Mateusza było jasne, ciekawy byłem tylko jaki.
____

Ponawiam ale prośbę o fotkę sztaby złota z runicznymi znakami czy inną, bo być może ktoś w swoich zbiorach taką ma, nie, nie chodzi mi o zdjęcie wybranego ze skrytek złota nazistów" w sztabach przez .... to byłoby dużym nietaktem :), tylko o taką zwyczajną którą można (ewentualnie) znaleźć w sieci.... i którą nie wytropiłem. To jest wprost niepojęte, ciągle ten temat wypływa i o nim się bezustannie mówi, sześdziesiąt lat intensywnie się szuka... a nawet (podobno) znajduje, - ale nic do cholery nie widać ? Dlaczego ? :)
Pozdrawiam
v.T.
Napisano
No i dzięki Wam, mamy ten werset :

Pójdźcie do mnie wszyscy, którzy jesteście spracowani i obciążeni, a Ja wam dam ukojenie." Mat, 11/28 N.T. Brytyjskie i zagraniczne Towarzystwo Biblijne Warszawa 1978

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie