Skocz do zawartości

Czołg w bunkrze

Gość fi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Słyszy się o różnych transportach wjeżdżających do sztolni lub bunkrów. Ciekawi mnie, czy ktoś odkrył kiedyś coś takiego, chociażby panterę lub tygrysa stojącego w bunkrze (ew. pozostałość).
Napisano
ja chciałbym usłyszeć że ktoś odkrył choć ciężarówkę
Napisano
a tak na poważnie to jaki byłby sens pakowania czołgu do bunkra już nie mówiąc o częściach ? , sprzęt a szczególnie taki jak tygrys był na wagę złota i po to aby walczył , a jak już się zepsuł to naprawić ewentualnie uszkodzić i wiąc czym prędzej do swoich ,
Napisano
Nie zastanawiając się nad sensem chowania czołgu w schronie (tzw. ”bunkrze”) lub innym ukryciu, np. tunelu, pozwolę sobie przypomnieć, iż jest to specjalność niemiecka. Już latach 30-tych planowano ukrycia dla czołgów czołgów w dużych kompleksach fortyfikacji stałych – aby daleko nie szukać również w Froncie Ufortyfikowanym Łuku Odry-Warty czyli dzisiejszym MRU. Natomiast w latach 40-tych, wśród typowych budowli zaprojektowanych dla potrzeb Wału Atlantyckiego i innych pozycji umocnionych są i takie dla wozów bojowych i to do wyboru dla jednego lub dwóch, z zapleczem socjalnym dla załogi lub bez…
Dyskusję nad sensem pozostawiam otwartą.
Napisano
Wg niezrealizowanego projektu w GW Istein na Westwallu miały być schron (dwa równoległe tunele drążone w skale) na kilkaset (?!?!) czołgów. A na FFOWB - gdzie konkretnie miały być te schrony?
Napisano
No i o ile wiem takie bunkry byly na Cytadeli w Poznaniu w 1945. Samoloty ruskie se lataly, nawalnice artyleryjskie przechodzily a czolgi, te pare sztuk wyjezdzaly spod ziemi i walczyly. Jest wiec teoretycznie mozliwe ze jakas bomba zasypala taki bunkier i czolg w srodku i on se tam siedzi. Niestety Cytadela jest dosc dokladnie spenetrowana bo Ruscy na niej siedzieli piec lat i ja wysadzali w powietrze. Chociaz wielu twierdzi ze w takiej dyiurze na Cytadeli jest czolg typu PZkmpf IV. Ale o tym juz pisalem na tym forum.
Napisano
a pamietacie dzielnych czterech pancernych i psa, którzy Rudym jeżdzili po podziemnych korytażach do Berlina, przy czym ostro strzelali! może jakiś uszkodzony Tygrys jeszcze tam stoi?
Napisano
Napewno tuż po wojnie takie się trafiały. Kiedyś w sieci widziałem artefakty wyciągnięte w Berlinie i raczej to nie był zwykły wykop, tylko taki hydrauliczny ;-). Nie wiem, czy ktoś tam na poważnie prowadzi jakieś prace poszukiwawcze (chociażby w okolicy kancelarii III-ej Rzeszy). Jeszcze by Hitlera za nogi wyciągnął ;-)).
  • 1 year later...
Napisano
Czytałem książke o Wietnamie, Vietkong podprowadził USA czołg z bazy, czołg ten gdzieś zniknął.
Znaleziono go przypadkiem w jednym z systemów tuneli. W całkowicie zakopanym czołgu urządzono punkt dowodzenia.
Napisano
W miejscowości Teofilów koło Inowłodza w jednym z bunkrów stoi albo może tak, kiedyś stał FIAT 126p ".Bunkier tem był chyba rtaktrowany jako dziupla bo ponoć przewineło się przez niego kilka samochodów.Nie jest to może czołg ale jest to tez pojazd tylko że cywilny :)))).Więc jedne przykład podałem wykozystania bunkrów do maskowania pojazdów :) pozdrawiam !!!
Napisano
Past,musze cie pocieszyc! Jest takie miejsce! W podziemiach stoi ciezarowka to nie zart ale zdjecia nie moge opublikowac na forum bo zlamalbym prawa autorskie, natomiast jezeli odpowiesz to wysle ci mailem !
Oczywiscie ciezarowka nie jest zaladowana zlotem !
Bajki zostawmy dzieciom na dobranoc!

Haunebu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie