Skocz do zawartości
  • 0

data młucki a data produkcji amunicji

janek_toruń

Pytanie

Napisano
Witam
Rozkopuję ostatni okolice toruńskiego lotniska.Sektory mało uczęszczane, znajdują się tam okopy i leje po pociskach (występują w ziemii odłamki)Sporo jest łusek od broni strzeleckiej mauser i wszystko sprzed 1938 roku produkcji.Najwięcej jest łusek niemieckiej produkcji i troszkę polskiej produkcji.I sie zastanawiam o co chodzi bo w 45 podobno nic się nie działo ewentualnie potyczki straży tylnej ale ta amunicja sprzed 38. To co we wreśniu się tu tłukli w 1939 ? Sam już nie wiem a na miejsce szkoleniowych strzelań to to nie wygląda.Cały czas penetruję i tworzę plan sytuacyjny.aaa daty polskiej amunicji też z przed 1938.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Musisz się dowiedzieć ,czy w 1945 r. nie było tam żadnej siekaniny ,bo możliwe ,że wtedy używali amunicji z 1938 i 39 roku - zdarza się to często na polach bitew z końca wojny. Ja na przykład na miejscu bitwy ze stycznia/lutego 1945 r. trafiałem łuski mauserowskie np. czeskie z 1927 ,1933 ,polskie z lat 30-tych ,jugosłowiańskie z lat 1931-33 i inne. Widocznie kończyli jeszcze stare zapasy i zdobycze wojenne.

pzdrw
bjar_1
Napisano
O to miej więcej mi chodziło. Wojska niemieckie się wycofały z Torunia chwilke przed ruskimi w kier na chełmno i pod bydgoszcze i jako takiej siekaniny wg. historyków nie było. Tylko potyczki grup zwiadowczych i strży tylnych. No a ja mam tu zryte pare hektarów. Myślałem że może nieraz dostawali chłopaki amunicej z przed kilku lat i widze tak bywało.Dzięki za odpowiedź.
Napisano
Wydawanie amunicji wyprodukowanej przed wojną było normalną praktyką. Z resztą w okolicach Torunia, w końcu miasta garnizonowego, można spotkać łuski od Mauzera jeszcze 19 wieczne.
PS Osobiście mnie trochę razi uzywanie słownictwa podwórkowo-potoczniego - młucka (z resztą młócka), siekanina. Przecież można napisać - walka, bitwa, starcie, potyczka, wymiana ognia itp...
Napisano
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

PS:Co do słownictwa.To fakt troszkę szacunku się należy bo ginęli tam ludzie. Bardzo podoba mi się poważne podejście wielu ludzi na forum i generalnie skupionych wokół Odrywcy.
Wracając do rzeczy słownictwo podwurkowe dodaje wzmacnia ładunek emocjonalny wypowiedzi niejednokrotnie kosztem wyżej wymienionej tezy.
Jeszcze raz dzięki wszystkim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie