Gość Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 proszę o informację na temat klamry znalezionej przy rosyjskim żołnierzu z okresu I wojny światowej (HRU). Dla porównania dołączyłam zdjęcie typowej klamry od pasa. Nadmieniam, że obie klamry zostały wykopane w tym samym miejscu (z jednego dołka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 proszę o informację na temat klamry znalezionej przy rosyjskim żołnierzu z okresu I wojny światowej (HRU). Dla porównania dołączyłam zdjęcie typowej klamry od pasa. Nadmieniam, że obie klamry zostały wykopane w tym samym miejscu (z jednego dołka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Październik 2003 Share Napisano 8 Październik 2003 Witam.Klamra jest z jakieś szkoły zawodowej(niekoniecznie wojskowej).Pierwsza litera oznacza nazwę szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 8 Październik 2003 Share Napisano 8 Październik 2003 Zgadzam się, to może być klamra szkolna. Było ich wiele rodzajów, również ze szkół wojskowych. Ogólnie są to cenne przedmioty, chciaż czasami na giełdach są sprzedawane za parę złotych - bo to jakiś badziew, bez orła, cienka blacha i tylko jakieś literki". Pozdrawiam!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 verona - dodaj zdjęcie, to zobaczymy tą klamerkę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verona&T Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 Sorki, ale mam problemy z wrzuceniem zdjęcia. Popracuję nad tym. Narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 OK, sam zbieram klamry, więc spróbuję pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verona&T Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 oto klamra o której mowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 Piękna rzecz... chociaż na razie jeszcze nie wiem na 100% co to jest. Ale zaraz się upewnię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kigen Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 A co z żołnierzem od tej klamry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verona&T Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 Miał jeszcze niezły zapas amunicji, ale ponieważ już go nie będzie potrzebował, to wzięłam i to na pamiątkę, a on niech spoczywa w spokoju. Jeśli uda Ci się zebrać jakieś informacje na temat klamry to będę bardzo wdzięczna. Tym czasem wyjeżdżam w Bieszczady na dalsze poszukiwania. Odezwę się po niedzieli. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 7 Październik 2003 Share Napisano 7 Październik 2003 Najprawdopodobniej jest to klamra jakiejś szkoły kadetów, chyba wojsk technicznych. Klamry takie, z braku innych, nosili też żołnierze na froncie. Przypuszczam, że jest z cieńszej blachy niż zwykła"? Bardzo ciekawy, żadki fant. Gratuluję i zazdroszczę!!!Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.