Skocz do zawartości
  • 0

rosyjska klamra - I Wojna

Gość verona

Pytanie

proszę o informację na temat klamry znalezionej przy rosyjskim żołnierzu z okresu I wojny światowej (HRU). Dla porównania dołączyłam zdjęcie typowej klamry od pasa. Nadmieniam, że obie klamry zostały wykopane w tym samym miejscu (z jednego dołka)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o informację na temat klamry znalezionej przy rosyjskim żołnierzu z okresu I wojny światowej (HRU). Dla porównania dołączyłam zdjęcie typowej klamry od pasa. Nadmieniam, że obie klamry zostały wykopane w tym samym miejscu (z jednego dołka)

Zgadzam się, to może być klamra szkolna. Było ich wiele rodzajów, również ze szkół wojskowych. Ogólnie są to cenne przedmioty, chciaż czasami na giełdach są sprzedawane za parę złotych - bo to jakiś badziew, bez orła, cienka blacha i tylko jakieś literki".
Pozdrawiam!
Daniel

Miał jeszcze niezły zapas amunicji, ale ponieważ już go nie będzie potrzebował, to wzięłam i to na pamiątkę, a on niech spoczywa w spokoju. Jeśli uda Ci się zebrać jakieś informacje na temat klamry to będę bardzo wdzięczna. Tym czasem wyjeżdżam w Bieszczady na dalsze poszukiwania. Odezwę się po niedzieli. Z góry dzięki.

Najprawdopodobniej jest to klamra jakiejś szkoły kadetów, chyba wojsk technicznych. Klamry takie, z braku innych, nosili też żołnierze na froncie. Przypuszczam, że jest z cieńszej blachy niż zwykła"? Bardzo ciekawy, żadki fant. Gratuluję i zazdroszczę!!!
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie