Skocz do zawartości

Tajemniczy bunkier na lotnisku

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od czasu gdy wpuszczają ludzi na lotnisko w Krzesinach intryguje mnie pewien budynek. Podobno jest to budynek II wojennej radiostacji. Żołnierze służący na lotnisku przed laty mówią, że wchodzili do jego podziemi i widzieli tam zalane wodą ogromne hale fabryczne. A jak wiemy na Krzesinach budowano samoloty Focke-Wolf! Teraz widziałem, że budynek ten jest rozbierany lub częściowo burzony (obok widać góry gruzu). Chciałbym się dowiedzieć jakie było przeznaczenie tego budynku i czy wojsko ma pozwolenie na rozbiórkę tego (domniemanego) bunkra z pewnością zabytkowej radiostacji? Może tam pod ziemią są jakieś samolotowe skarby ukryte?

Załączone zdjęcie pociągnęłem ze strony www.radiomerkury.pl i chodzi mi o budynek za plecami zwiedzjących lotnisko

Napisano
No i co? Nikt nie wie co jest w tym bunkrze? A tylu specjalistów od F-16 na tym forum jest. Od lotniska Krzesiny nie ma żadnych fachowców?
Napisano
...słysząłem taką hipoteze ze prawdopodonie hamownia silników :)
(nie wiem na pewno bo nie widziałem z bliska-jeszcze)

Pzdr.
@ndrew
Napisano
Tak jak wyżej
hamownia montowanych na lotnisku silników
także prasa do wycinania elementów skrzydeł
w poblizu jest także betonowe kopyto skrzydła prawdopodobnie FW 152
podobny schron stał na terenie targów poznańskich
pozdro
Napisano
paracel masz może więcej informacji o tym schronie na targach poznańskich?gdzie stał no i wogóle?pozdro.
Napisano
No i co? Tylko tyle? Nic więcej nie wiecie o tym bunkrze? Główne moje pytanie dotyczy tego czy ten bunkier jest rozbierany i czy wojsko ma na to pozwolenie, jeśli tak. Trzeba patrzeć im na ręce, bo może jakieś fanty tam wyjdą? Np. sprawny Focke-Wolf, zatankowany i gotowy do lotu? ;-)
Napisano
Wiem napewno, ze wojsko chcialoby rozebrac ten bunkier ale wg oceny specjalistow-pirotechnikow potrzebaby bylo tyle ladunkow wybuchowych ze mocno ucierpialyby okoliczne budynki lotniska wiec dali sobie spokoj z wysadzaniem.
Napisano
Z tego co mi wiadomo schron nie bedzie rozbierany
w tej chwili jest tam podręczny składzik na różne duperele a dolny poziom od lat zalany jest wodą , nie wiem czy nie rozwalili kopyta a szkoda by było bo to wymiarowa gratka dla modelarzy
schron na terenie MPT stał nieopodal ul Grunwaldzkiej
mam krótki filmik z lotu ptaka na którym widać jego kontury i ogólnie zbombardowane targi
podobny filmik mam z Krzesin z tym że tam niewiele widać bo cały teren był pokryty siecia siatek maskujących a propos fantów myslę że najwięcej mozna by znależć w ruinach hal lotniskowych i ich okolicy teren niestety w zasadzie niedostępny: F-16 i cała związana z nim histeria:-)
pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Z tego co widziałem jak byłem mały to niemcy jeden z bunkrów wysadzili i na lotnisku wlatach 90 w jednym miejscu zalegała sterta gruzu żelbetowego. Prawdopodobnie miały byc to windy do hali montażowej w której niemcy zostawili coś co nie miało wpaść w ręce Rosjan. Wiem tęż ze podejmowano juz próby zpentrowania podziemnej fabryki, ale bez powodzenia. Przy lotnisku znajdował się także obóz pracy całkiem sporych rozmiarów. Teraz śą w tym miejscu ogródki działkowe. Niemcy również w pobliskich daszewicach mieli zamiar wykopac jezioro które było by pewnie przykrywką dla fabryki wieś miała byc wyludniona oczywiście. Ale do tego nie doszło. Jak macie jeszcze jakies ciekawe informacje na ten temat to piszcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie