zibi4t Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Witam.Mam pytanie do użytkowników Rutusa UltraII i nie tylko,jak i czy wogóle da się wyeliminowac wykrywanie kamieni w trybie dynamicznym z dyskryminacją,w wyżej wymienionym sprzęcie.Biegajac dziś troche po lesie myślałem że mnie szlag trafi co troche słysząc wysoki ton okazywało się że to kamień były też i celne trafienia,ale żeby je zweryfikowac musiałem przełanczac na ALL METAL i jeśli byl sygnał to dopiero przełanczałem spowrotem na Dynamika.W ten sposób dało się jakoś pracowac,ale może jest inny sposób może ktoś coś wie w tym temacie.Pozdrawiam Żaba.
tosh Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Witam Uzywam Ultry II od paru miesiecy, wczesniej chodzilem z Ultra I i zawsze kamienie sygnalizowane byly takim podwojnym sygnalem. Pracuje niemal zawsze na trybie dynamicznym z dyskryminacja, jak trafie na taki podwojny sygnal, to juz wiem ze lipa, bo po przelaczeniu na statyk brak jakiegokolwiek namiaru. Niektore, tzw podwojne sygnaly weryfikuje w dynamiku przesuwajac sonde kawalek po kawalku do uzyskania jednolitego sygnalu, i wtedy w statyku namiar jest, czesto zdarza sie ze namiaru owego nie bylo, wiec kopalem z ciekawosci i wychodzily kamienie...wiec najprosciej jest pomijac te tzw. podwojne sygnaly i isc spokojnie dalej. Mozna troche pooperowac pokretlem grutu, jak radzil producent, ale dla mnie nie jest to praktyczne rozwiazanie.pozdrawiam
zibi4t Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Dzięki za rade popróbuje twojego sposobu zobaczymy jakie będą efekty i z tym gruntem będe musiał zobaczyc może to coś pomoże.Pzdr
anRO Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Ultra wykrywa kamienie w momencie dobrego dostrojenia do gruntu.Jeżeli trafisz na kamienie magnetyczne to należy pokrecić grunt troche w prawo i problem zniknie.Rozstrajając ją troche stracisz na zasiegu ale nie jest to duża różnica.
DJ MHz Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Tak. Jak na dynamiku latasz to jak masz sygnał to potem przełącz na statyka z dysc. i łap od razu pin pointa i statyk lepiej dziala i nie reaguje na kamienie. A ja mam inny problem z moim U2. W sobote tą zauważyłem jak byłem w lesie ( ok 2-3*C) to jak właczylem na statyka all metal w celu dostrojenia do gruntu i zblizalem do ziemi to mi wogole nie reagował !!! Ba ! nawet na statyku all metal na metal mi nie reagowal ! saperke zbilzam nic ! tak samo ze statykiem z dysc.. Na dynamiku jak przelaczylem to ledwo ledwo lapal saperke ladnie ale maly zasieg (dysc byla na 0 ). Dopiero wykrywacz zaczol dzialac ladnie jak pochodzilem z nim ok 5 minutek po lesie na gruncie 0 ! :) . Wtedy moglem go ustawic i chodzic na statyku i militari szukac... chwile pozniej mozdziez :] ale nie o tym mowa. Spotkaliscie się z czyms takim w waszych U2 ??
Martin Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Ultra wykrywa kamienie w momencie dobrego dostrojenia do gruntu":) Chodzi chyba o to , że Ultra wykrywa kamienie do momentu dobrego dostrojenia do gruntu ? ;)pzdr.
tosh Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 WitamNa poczatku irytowaly mnie te podwojne sygnaly na dynamiku a po przelaczeniu na statyk ALL zero reakcji, ale wystarczy pokopac troche z ciekawosci w sziemi aby sie przekonac, ze przewaznie sa to kamienie. Metode opracowalem sam i do tej pory sie sprawdza. Od czasu do czasu podczas chodzenia dostrajam grunt, aby miec pewnosc, ze wykrywka bedzie miala zasieg maksymalny. Co do opoznionej reakcji wykrywacza na metale zasygnalizowanych przez DJ MHz to takich problemow ze swoim nie mialem, choc ostatnio chodzilem i bylo chlodno...jedyna reakcja wykrywki na nizsze temperatury byl dluzszy czas dostosowania sie sprzetu przy przelaczaniu miedzy trybami, ale roznica niewielka, kilka sekund.Jeszcze takie zapytanie z mojej strony: czy zdarza sie Wam zwiekszanie natezenia sygnalu (wykrywacz zaczyna buczec coraz glosniej) wiodacego w trybie statycznym ALL, gdy wykrywka dluzsza chwile lezy na ziemi, a warunki sa stale (naslonecznienie, temperatura i td...) bo wtedy delikatnie skrecam grunt w lewo i wykrywka milknie...pozdrawiam
zibi4t Napisano 14 Listopad 2006 Autor Napisano 14 Listopad 2006 Witam. Mam jeszcze jedno pytanie,czy przed rozpoczęciem pracy w trybie statycznym z dyskryminacją dostrajacie go do gruntu w trybie all metal i dopiero potem przełączacie na statyka z dyskryminacją,czy może są jeszcze inne sposoby strojenia.Pzdr Żaba.
dareQ Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Ja też mam pytanie echniczne":- czy w waszych U2 mimo max.dokręcenia skrętki rurek - dolna część nadal się troche obraca? przy machaniu sondą bywa że się ciut przekręca..jak toto uszczelnić"? macie jakiś patent..pzdr.
DJ MHz Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Mi też się tak obraca. Ale można przeczyć. Tosh- jeśli właśnie wkurzają Cię takie podwójne sygnały to to jest objaw złego dostrojenia :P. Jeśli tak masz to w takim momencie właśnie obróć grunt w prawo do tego momentu aż takie podwójne sygnały znikną. To pomaga :D
zibi4t Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Witam.Może ktoś w końcu napisze coś o dostrajaniu do gruntu w trybie statycznym z dyskryminacją jeśli można.Pozdrawiam Żaba.
acer Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Na początek dyskryminację na zero przy włączeniu sprzęta - potem włączenie - zerowanie i kręcenie dyskrymą do czasu zaniku sygnału.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.