Skocz do zawartości

Krzyże wokół Warszawy

KamAndy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Jakiś czas temu (chyba około miesiąc) przy drogach wyjazdowych z Warszawy pojawiły się podwójne dębowe krzyże. Na zdjęciu obok te, które są na trasie w kierunku Mińska Maz. po lewej stronie przed Starą Miłosną. Ale widziałem takie na drogach w kierunku Otwocka, Nieporętu. Jest ich pewnie więcej. Wcześniej ich tam nie było, więc jak się domyślam postawione zostały niedawno, pewnie w celu upamiętnienia tragicznych wydarzeń historycznych.
Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakąś większą wiedzę na ten temat, to byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam. Andrzej.

Napisano
no już nie doszukujmy się wszędzie na siłę tematów.
po prostu jest to standard na polskich drogach, takie krzyże zdarzają się co kilka-kilkanaście kilometrów.

zapewne jakiś wypadek samochodowy(smiertelny) i stoi krzyż w celu upamiętnienia
Napisano
Raczej z upamiętnieniem miejsca wypadków nie ma to nc wspólnego.Bardziej dotyczy to pań które właśnie pracują przy drogach trasa na Wyszków n.p pozdro.
Napisano
Nie róbcie sobie jaj... Ja też je zauważyłem i sam jestem ciekaw kto je stawia. Kilka kilometrów za Jabłonną w kierunku na NDM też stoją, chyba nawet trzy.

Osobiście mi się wydaje że to coś w stylu MEMENTO MORI.

1. Gdyby to były krzyże upamiętniające wypadki samochodowe nie byłyby kopiowane i w takim samym stylu umieszczane w różnych miejscach.
2. Wobec postu odnośnie trasy na Mińsk i pań - bez komentarza.

3. GDDKiA też chyba nie - oni nie mają kasy na takie inwestycje

4. Oże to jakiś bogaty sprawca stawia krzyże pokutne ?

Pozdro !

Ps. Myślę że sprawa godna oparcia o Nie do wiary "
;-)
Napisano
A no ciekawe !
Nie tylko koło Warszawy stoją takie krzyże , ale i na obwodnicy Siedlec i przed Międzyrzecem Podlaskiem. Też zastanawiam sie co oznaczają, nie wyglądją na miejsce tragedii raczej coś symbolizują.
Pozdrawiam!
Napisano
Małe OT, ale skojarzyła mi się taka adegdotka związana z krzyżami przy drogach symbolizującymi wypadki śmiertelne. Kolega pracował w japońskiej firmie w Warszawie. No i jednego razu kiedy jechał z nimi gdzieś w trasie, to jeden z Japońców się go zapytał, czy w Polsce jest taka tradycja, że ofiary wypadków chowa się przy drogach, bo widzieli już sporo takich krzyży przy drogach i od dawna się nad tym zastanawiali...
Napisano
Witam,
ja takie krzyże widziałem na trasie lubelskiej, za Garwolinem, w kierunku na Ryki oraz na trasie Warszawa - Kielce, gdzieś koło Kielc. Też mnie intryguje, kto to stawia i w jakim celu, bo ofiary wypadków są upamiętniane w bardziej zindywidualizowany sposób, raczej w zależności od zasobności kieszeni osób upamiętniających.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Dla uściślenia, to krzyże te mają ponad 2 METRY wysokości i wykonane są z belek dębowych o średnicy około 15 cm. Zdjęcie było robione z drugiej strony trasy i może dlatego widać,że są małe. Moim zdaniem nie mają nic wspólnego z ofiarami wypadków samochodowych.
Pozdrawiam. Andrzej.
Napisano
Kurnia znowu teoria spiskowa.Jak nie ofiary wypadków to co?Lądowanie Talibów?(ale to by stały w Klewkach).Miejsce oddania moczu przez Hansa i Kurta?Tez raczej odpada.Rezerwacja miejsca pod sprzedaz sezonową lesnego runa?tez raczej nie.Pozostają tylko miejsca gdzie ktoś definitywnie żucił palenie.
Pozdrawiam
Napisano
Mają chyba coś wspólnego z kościołem i drogą krzyżową ,tak coś kojarzę.Ale pewny nie jestem .Stawia sie je chyba w obrębie granic parafii ,jest procesja i wierni modlą się jak podczas nabożeństwa drogi krzyżowej. Ale jak pisałem pewny nie jestem . Pozdro...
Napisano
Witam,
swego czasu była/jest taka akcja Kościoła - mialo skłaniac do zdjęcia nogi z gazu i przemysleń. No ale chyba nie takich jak te z postów powyżej:)))
Stało o tym w gazetach...

POZ
M
Napisano
Jest to akcja drogowców mająca na celu sprawienie by kierowcy
ściągnęli nogę z gazu. Krzyże mają swoją symbolikę i to ma działać na psychikę.Szczytny cel ale czy moralnie uzasadniony...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie