KamAndy Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 Witam.Jakiś czas temu (chyba około miesiąc) przy drogach wyjazdowych z Warszawy pojawiły się podwójne dębowe krzyże. Na zdjęciu obok te, które są na trasie w kierunku Mińska Maz. po lewej stronie przed Starą Miłosną. Ale widziałem takie na drogach w kierunku Otwocka, Nieporętu. Jest ich pewnie więcej. Wcześniej ich tam nie było, więc jak się domyślam postawione zostały niedawno, pewnie w celu upamiętnienia tragicznych wydarzeń historycznych.Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakąś większą wiedzę na ten temat, to byłbym wdzięczny za informacje.Pozdrawiam. Andrzej.
mauser29 Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 no już nie doszukujmy się wszędzie na siłę tematów.po prostu jest to standard na polskich drogach, takie krzyże zdarzają się co kilka-kilkanaście kilometrów.zapewne jakiś wypadek samochodowy(smiertelny) i stoi krzyż w celu upamiętnienia
Darek419 Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Raczej z upamiętnieniem miejsca wypadków nie ma to nc wspólnego.Bardziej dotyczy to pań które właśnie pracują przy drogach trasa na Wyszków n.p pozdro.
kocur Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Nie róbcie sobie jaj... Ja też je zauważyłem i sam jestem ciekaw kto je stawia. Kilka kilometrów za Jabłonną w kierunku na NDM też stoją, chyba nawet trzy.Osobiście mi się wydaje że to coś w stylu MEMENTO MORI.1. Gdyby to były krzyże upamiętniające wypadki samochodowe nie byłyby kopiowane i w takim samym stylu umieszczane w różnych miejscach.2. Wobec postu odnośnie trasy na Mińsk i pań - bez komentarza.3. GDDKiA też chyba nie - oni nie mają kasy na takie inwestycje4. Oże to jakiś bogaty sprawca stawia krzyże pokutne ?Pozdro !Ps. Myślę że sprawa godna oparcia o Nie do wiary ";-)
ZUBIKED Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 A no ciekawe !Nie tylko koło Warszawy stoją takie krzyże , ale i na obwodnicy Siedlec i przed Międzyrzecem Podlaskiem. Też zastanawiam sie co oznaczają, nie wyglądją na miejsce tragedii raczej coś symbolizują.Pozdrawiam!
XANTOS Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Małe OT, ale skojarzyła mi się taka adegdotka związana z krzyżami przy drogach symbolizującymi wypadki śmiertelne. Kolega pracował w japońskiej firmie w Warszawie. No i jednego razu kiedy jechał z nimi gdzieś w trasie, to jeden z Japońców się go zapytał, czy w Polsce jest taka tradycja, że ofiary wypadków chowa się przy drogach, bo widzieli już sporo takich krzyży przy drogach i od dawna się nad tym zastanawiali...
jaca2003 Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Trasa Ostróda Olsztyn jest tych krzyżyków kilkanaście.Pozdrawiam
SZZ Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Witam,ja takie krzyże widziałem na trasie lubelskiej, za Garwolinem, w kierunku na Ryki oraz na trasie Warszawa - Kielce, gdzieś koło Kielc. Też mnie intryguje, kto to stawia i w jakim celu, bo ofiary wypadków są upamiętniane w bardziej zindywidualizowany sposób, raczej w zależności od zasobności kieszeni osób upamiętniających.Pozdrawiam
KamAndy Napisano 8 Listopad 2006 Autor Napisano 8 Listopad 2006 Witam.Dla uściślenia, to krzyże te mają ponad 2 METRY wysokości i wykonane są z belek dębowych o średnicy około 15 cm. Zdjęcie było robione z drugiej strony trasy i może dlatego widać,że są małe. Moim zdaniem nie mają nic wspólnego z ofiarami wypadków samochodowych.Pozdrawiam. Andrzej.
jaca2003 Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Kurnia znowu teoria spiskowa.Jak nie ofiary wypadków to co?Lądowanie Talibów?(ale to by stały w Klewkach).Miejsce oddania moczu przez Hansa i Kurta?Tez raczej odpada.Rezerwacja miejsca pod sprzedaz sezonową lesnego runa?tez raczej nie.Pozostają tylko miejsca gdzie ktoś definitywnie żucił palenie.Pozdrawiam
kokesh Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Mają chyba coś wspólnego z kościołem i drogą krzyżową ,tak coś kojarzę.Ale pewny nie jestem .Stawia sie je chyba w obrębie granic parafii ,jest procesja i wierni modlą się jak podczas nabożeństwa drogi krzyżowej. Ale jak pisałem pewny nie jestem . Pozdro...
XANTOS Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 A może to trasy pielgrzymek pieszych do jakiś sanktuariów i są tam jakieś miejsca modlitewne czy coś podobnego?
Ptaku51 Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Witam,swego czasu była/jest taka akcja Kościoła - mialo skłaniac do zdjęcia nogi z gazu i przemysleń. No ale chyba nie takich jak te z postów powyżej:)))Stało o tym w gazetach...POZM
Sylwester/Fidest Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 heę w mojej okolicy tez teraz stoja takie... popytam sie miejscowych co i jak...
maras Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Jest to akcja drogowców mająca na celu sprawienie by kierowcy ściągnęli nogę z gazu. Krzyże mają swoją symbolikę i to ma działać na psychikę.Szczytny cel ale czy moralnie uzasadniony...
krasnoludek Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Krzyży na trasie Ostróda Olsztyn, nie ma juz od ponad roku. I służyły tylko jako przestroga. To tak gwoli ścisłości
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.