muslim Napisano 3 Październik 2003 Autor Napisano 3 Październik 2003 Mam smentka i czasami rozstraja mi się na słońcu. Dlaczego?
Gość Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Też mam Smętka i też mi sie rozstraja gdy wyjde z cienia na słońce. Jest to spowodowane wzrostem temperatury cewki i układu elektronicznego, co ma wpływ na poziom sygnału. Można to zjawisko wyeliminować przez naciśnięcie przycisku pamięci w rękojeści. w moim sprzęcie nie jest to zbyt dokuczliwe. Gdyby jednak sie nie dało z tym żyć, to pozostaje wizyta w Warszawie u pana Smętkowskiego.( słyszałem o przypadkach gdy wyjście na oświetlony teren powodowało buczenie jakby pod cewką leżał czołg)
Gość Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Należy albo wymienić cewkę albo rozebrać dotychczas używaną i uzupałnic braki w uszczelnieniu ( pianka).Zauważcie, że przy lekkim jej zgięciu reaguje podobnie po prostu przy jej nagrzaniu na słońcu nierównomiernie się rozszerza i cewka nie stroi.Nara
proscan Napisano 22 Październik 2003 Napisano 22 Październik 2003 Odradzam rozbieranie tej cewki - to się najpprawdopodobniej skończy koniecznością jej wymiany.Jeśli jest nieszczelna - to należy ją dodatkowo uszczelnić klejem do plastiku. Płynięcie elektroniki wraz z temperaturą nie jest niczym nadzwyczajnym. Można to minimalizować na poziomie projektowania i produkcji (inny układ elektroniczny, lepsze podzespoły), ale wyeliminować do zera się nie da.To jest jeden z powodów dla którego tak popularne są wykrywacze ruchowe.proscan
SZZ Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Witam wszystkich użytkowników HS-3 i Proscana!Na wczorajszym spacerze ze Smętkiem zauważyłem, że cewka dziwnie łapie namierzany obiekt. Kiedy przesuwałem ją powoli nad znalezionym przedmiotem z lewej strony na prawą i z powrotem - to wykrywacz raz dawał sygnał dopiero wtedy, kiedy znalazła się nad przedmiotem prawa strona wewnętrznego okręgu cewki, przy następnych próbach z domierzaniem dawał sygnał już po najechaniu okręgiem zewnętrznym, a często łapał tylko lewą stroną okręgu wewnętrznego.W związku z tym mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkowników wykrywaczy - czy jest to norma, czy cewka tak powinna działać, czy też takie działanie cewki świadczy, że nie wszystko z nią jest w porządku?A może to nie wynika z działania cewki, a z czego innego?Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,SZZ
wicja1 Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Kiedy miałem Smętka" trafiła mi się podobna przypadłość.Przyczyną okazał się słaby lut na płytce lub którymś z potencjometrów,poprawiłem lutowania i wszystko było ok.
duzy Napisano 19 Listopad 2003 Napisano 19 Listopad 2003 A czy ktoś używa tego wykrywacza w trybie Auto? Może warto się przestawić? Ja jakoś nie mogę się przekonać. Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
SZZ Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Do wicja1 - dzięki za informację, będę musiał wybrać się do p. Smętkowskiego - wszak sprzęt jest na gwarancji. Co masz teraz zamiast HS-3?Pozdrawiam:-)SZZ
wicja1 Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Poszedłem bardziej w monety" i obecnie używam Tesoro Eldorado",ale nie gardzę militariami.Wczoraj wracając z wyprawy/olaliśmy nową ustawę/doszliśmy z kolegądo wnisku,że najlepsze efekty mieliśmy latając z Rambo i zVikingiem 6.Kumpel ma W'6000.Może im lepiej tym gorzej,a może nic już nie ma Matka Ziemia ? :)
SZZ Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Do wicja1 - a jak oceniasz przydatność HS-3 w poszukiwaniach monet? Mnie w tym roku po weekendzie na plaży w Łebie - która była w nocy przeczesana przez ekipę z Sopotu - udało się jeszcze znaleźć w ciągu 4 godzin 28 monet i srebrną bransoletkę, nie licząc setek kapsli, zakrętek i otwieraczy od puszek. Czy Tesoro Eldorado zapewnia eliminację kapsli i otwieraczy od puszek? Czy można ocenić np., że namierzany obiekt jest aluminiową zakrętką od butelki po wódce (moje najczęstsze znalezisko w podwarszawskich lasach). Na jakich maksymalnych głębokosciach znajdujesz tym sprzętem niewielkie przedmioty z metali kolorowych, a jakie masz zasięgi w przypadku średniej wielkości (np. wielkości 6 funtowej kuli armatniej) i dużego żelastwa (np. hełm)? Czy na podstawie sygnału można w miarę precyzyjnie ocenić co może być pod cewką?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:-)SZZ
SZZ Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Do wicja1 - po wizycie na stronie Tesoro przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - co zadecydowało o tym, że wybrałeś model Eldorado, a nie np. Euro Sabre, albo De Leon?Pozdrawiam:-)SZZ
wicja1 Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 Przydatność HS3 do szukania monet jest,moim zdaniem,raczejśrednia.Coś tam się znajdzie,ale ktoś nastawiony typowo naszukanie monet nie będzie wniebowzięty.Szukanie na plażyto moim zdaniem temat na osobny post.Polecam wszystkimorędownikom zjednoczenia środowiska" plażową szkołe miłości i przychylności ze strony innych detektorystów.A co do Tesoro,jego wybór był dobrze przemyślanym kompromisem miedzy ceną,wagą,osiągami,możliwością złożeniana trzy części/bardzo ważne/ i uniwersalnością,kolejność może być inna.Jeżeli interesują cię sprawy bardziej techniczne/mam na myśli Tesoro/zwróc się z pytaniem do Raneda.Swoje subiktywne oceny mogę przesłać na priva.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.