SHARKYGSM Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 jeszcze sie trafiaja takie sztuki - to juz 3 w mojej kadencji - ciewkawe jest to,ze bardzo ladnie wkopane , oblozone kamieniami - ciekawy jest mechanizm detonujacy - raz ,ze mogla dzialac naciskowo - to jeszcze miala wyprowadzenie na 2 druty potykaczy - w srodku kwas pikrynowy :) juz 3 dzien mam zolte lapki jak chinczyk - 3 godziny wyplukiwania tego paskudztwa ...ta ma sygnowania tylko data i nic wiecej - natomiast mam jeszcze sztuke sprzed 9 lat - ta ma jeszcze pieknego orla KuK :)
acer Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 uuuj, paskudztwo kwas pikrynowy, łapki dobrze wymyć...
SHARKYGSM Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 najwyzej troszke sie skorka zluszczy z lapek - nie pierwszy i mam nadzieje , nie ostatni raz ... ale wole pikryne od trotylu :) latwiej ja wyplukac niz trotyl wydlubywac. do pikryny wystarczy goraca woda :)
klemas Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Witam fajny fancik ,czy można prosić o fotke zapalnika do tego cudapozdrawiam Piotr
militarny Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Moze ktos napisze wiecej o tym, nigdy sie nie spotkałem z takim czyms. pozd
katla Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 WitamNie jest to przypadkiem Votulia" - mina specjalna o opóźnionym działaniu z zapalnikiem chemicznym ? Jest może z blach cynkowej ?
SHARKYGSM Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 powiem tak - na przepiersiach twierdzy - byly stosowane rozne miny - np stare kule armatnie wypelnione czarnym prochem z wkreconymi zapalnikami w otwory lontowe itp, kartacze z zapalnikami - ale to jest fabryczna konstrukcja - zapalnik w tekj jest inny niz w tej poprzedniej. tak blacha cynkowa - ale zapalniki sa rozne. Odszukam w oryg. austriackich instrukcjach ( a mam takowe dot. min i pol minowych) co i jak - w tej chwili nie za bardzo mam czas - poskanuje i zamieszcze jakies zdjecia. Np w Bieszczadach na niektorych pozycjach wyciagalem podobne - ale o ksztalcie cylindrycznym - 2 razy wieksze, tez wypelnione pikryna - ale dodatkowo mialy plaskie plastry olowiu powkladane w srodku - i ponacinane - tak oryg odlane - cos ala koszulka odlamkowa ale wewnetrzna - no i obowiazkowo kulki olowiane :)te iny byly ukladna w odstepach ZAWSZE 2 metrow ! i tak je znajduje :) ta byla wyjeta z glebokosci 40 cm do gornego dekla - sygnal na garrecie gti2500 byl juz slabiutki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.