piryt Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Proszę o pomoc w identyfikacji. Jaki to typ sklepienia, jaki okres, z czym Wam się to kojarzy?Pozdrawiam - Piryt
piryt Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 ...i to co stało tam kiedyś. Ciekawe co jest pod płytą betonową na zdjęciu poprzedzającym. (sprawa zaczyna się komplikować)
piryt Napisano 8 Listopad 2006 Autor Napisano 8 Listopad 2006 Przepraszam, że nie mogłem się wcześniej odnieść do tych wypowiedzi. Są one bardzo ciekawe i logiczne. Nasuwa mi się jeszcze jeden pomysł na to sklepienie. Czy może to być fragment (wejście) kanału? Bo sklepienie to (ja widać na foto) ulokowane jest na ścianie przylegającej do ulicy. Jej nazwa to Młyńska, czyżby kiedyś znajdował się tu młyn? Czy odsłonięte przez robotników ściany mogły być czymś w rodzaju zbiornika?Odnosząc się do kwestii prac archeologicznych, to problem ten też dostrzegłem. Widać to zresztą na ścianach, gdzie pozostały ślady po ciężkim sprzęcie budowlanym. Inwestor nie postarał się też o tablicę informacyjną dotyczącą wznoszonego obiektu. Zastanawiam się, jaka instytucja mogłaby się zainteresować tymi wątpliwościami?Pzdr - piryt
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Witam!Piryt. Skontaktowałem się z urzędem konserwatorskim w Katowicach. Poinformowalem ich o tych pracach na miejscu po byłej syngodze (zburzonej w 1958 r.). Mają ustalić, czy wydawali zgodę, czy były wydawane uzgodnienia i czy jest tam jakiś nadzór konserwatorski. Jutro powinienem wiedzieć więcej. Jak tylko się dowiem to dam znać.Pozdrawiamwars98
piryt Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Serdeczne dzięki i czekam na dalsze newsy :-]
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Raciborska synagoga. Widok od pl. Dominikańskiego
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Raciborska Synagoga, widok od ul. Mickiewicza
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Raciborska Synagoga, widok z okolic placu Marcelego
piryt Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Jestem pod wrażeniem, tych fotek nie widziałem.
piryt Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 inne ujęcia; ściana południowa (to sklepienie znajduje się na lewej ścianie w narożniku)
Boruta Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Co oni tu budują? Rozwalili kawał jakiś starych murów.Pozdrawiam
piryt Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 ...ściana wschodnia, przylegająca do ulicy Młyńskiej (a może nazwa ulicy jest kluczem do rozwiązania zagadki?)
piryt Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 ... no i widok na zachód. Właśnie staram się dociec, co oni tam odkopali i co chcą tam zbudować?
Parowóz Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 trudno jednoznacznie okreslić przeznaczenie tego łęgu na podstawie fotografi - piwnice prwdp. 18 ,19 w - byc moze napotkano przeszkodę w postaci istniejacej studni lub duzej skały zalegającej w gruncie na głębokosci posadowienia i w ten sposób przeskoczono nad czymś co mogłoby złamać ceglany fundament budynku . Być moze były to elementy starszej zabudowy -trudno powiedzieć Samo sklepienie trójkatne nie jest niczym niezwykłym - choć dość rzadko spotykanym na fotografi natomiast widać wykonywanie fundamentu żelbetowego pod budynek na płycie dennej zbrojonej górą i dołem -fundament taki wykonuje sie w gruntach słabych lub na terenach starej zabudowy gdzie nie całkiem do końca wiadomo co znajduje sie pod spodem Brak śladów robót archeologicznych
Sylwester/Fidest Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 mało mi sie to podoba.... cza narobic rabanu i powiadomic kogo cza...
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Prawdopodobnie w Raciborzu istniały trzy synagogi, żadna z nich nie przetrwała do dzisiaj. Pierwsza, według podań ludowych znajdowała się na miejscu obecnego kościoła św. Mikołaja, druga przy ul. Sukienniczej, obecnie róg ul. Solnej i Leczniczej, a ostatnia, rozebrana w latach pięćdziesiątych przy Szewskiej.W 1495 roku ludność żydowska posiadała już synagogę, która mieściła się ona przy ul. Sukienniczej, obecnie róg ul. Solnej i Leczniczej. Jednak stracili ją wraz z przymusem opuszczenia miasta 1 marca 1510 roku.W 1825 roku gmina żydowska zakupiła za 1650 talarów działkę przy obecnej ulicy Szewskiej pod przyszłą synagogę. Jej budowa trwała dwa lata i zakończyła się w 1830 roku. Budynek synagogi został wybudowany w stylu klasycystycznym oraz posiadał odrębne miejsca dla kobiet i mężczyzn, a jego największą ozdobą była sprowadzona z Barcelony menora.W 1887 roku, wskutek powiększania się liczby członków gminy żydowskiej w miejscu dotychczasowej synagogi rozpoczęto budowę nowej, a prace zakończono w 1889 roku. Efektem prac była nowa większa synagoga wybudowana w imponującym stylu mauretańskim. Synagoga do lat 50 XX wieku istniała, przetrwała pożar podczas Nocy Kryształowej w 1938 roku oraz II wojnę światową. W 1958 roku z polecenia władz została rozebrana. W jej miejscu urządzono skwer. Pozdrawiamwars98
wars98 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Tak to miejsce wyglądało w październiku(?) przed wylaniem betonu.Czyżby jednak były jakieś badania prowadzone?
Pytanie
piryt
Proszę o pomoc w identyfikacji. Jaki to typ sklepienia, jaki okres, z czym Wam się to kojarzy?
Pozdrawiam - Piryt
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.