Tempest Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 SALUTOWANIE W WOJSKU POLSKIMWiem ze to nietypowy watek ale zastanawia mnie skad w naszej armii salutowanie za pomoca dwóch palcy podczas kiedy wiekszosc armii robi to cala dlonia.Czy ktos wie skad to sie wzieło?Pozdrawiam
Tempest Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 SALUTOWANIE W WOJSKU POLSKIMWiem ze to nietypowy watek ale zastanawia mnie skad w naszej armii salutowanie za pomoca dwóch palcy podczas kiedy wiekszosc armii robi to cala dlonia.Czy ktos wie skad to sie wzieło?Pozdrawiam
grba Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 W XVII wieku wojsko nosiło kapelusze z szerokim rondem. Chcąc pozdrowić osobę wyższej rangi kapelusz zdejmowano z głowy i wprawnym ruchem nim „zamiatano” przed sobą. Kapelusz ten miał bardzo szerokie rondo, potrafił zasłonić złośliwie widok w chwili oddawania strzału. Rondo zaczęto podpinać; początkowo w jednym miejscu, potem w dwóch (bicorne), następnie w trzech (tricorne). W tym samym czasie zaczęto nosić peruki, bo ówczesna estetyka lubiła pięknie w pukle owłosione głowy, a liszaje, choroby, najczęściej weneryczne skazywały na brak owłosienia. W XVIII wieku pojawiła się peruka wojskowa, często robiona z końskiego włosia z tzw. harcapem na karku, który chronił przed cięciem białej broni; harcap chronił bo wewnątrz miał stalowy pręt. Kapelusz zakładany na głowę z peruką często spadał, więc został na stałe przyszpilony i nie można go było w sposób łatwy zdjąć z głowy by pozdrowić dowódcę, ograniczono się do gestu markującego chęć zdjęcia nakrycia głowy, przykładając dłoń do kapelusza.Salutowanie dwoma palcami ma pochodzenie... rosyjskie. Wielki Książę Konstanty w armii Królestwa Kongresowego wprowadził rosyjski regulamin, armia rosyjska wtedy salutował dwoma palcami… Powstańcy listopadowi salutowali więc dwoma palcami i stąd ta nasza tradycja i odmienność.http://galeria.klp.pl/p-7128.html
Tempest Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Dzieki wielkie.Zaspokoiłeś moją ciekawość.Pozdro.
Pytanie
Tempest
Wiem ze to nietypowy watek ale zastanawia mnie skad w naszej armii salutowanie za pomoca dwóch palcy podczas kiedy wiekszosc armii robi to cala dlonia.
Czy ktos wie skad to sie wzieło?
Pozdrawiam
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.