Skocz do zawartości

dziś ziemia sypnęła złotem...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

takie cuś dziś wylazło... może ktoś wie co to i czy coś warte.. oprócz tego trochę monet ale jakość marna i ładne guziki z przedwojennego polskiego umundurowania.
rewers dodam za chwilę...

Napisano
i już wiem co to....

Monety złote, Niderlandy-Republika Batawska, dukat, 1800, Geldria, bardzo rzadki, złoto 3.44 g.

nieraz opłaca się wyjść w pole w psią pogodę... hip,hip,uraaa!!!
Napisano
coś wara mi opadła po przeczytaniu kilku postów.. takie monety były fałszowane często,
czy możliwe żeby to była fałszywka? po czym można poznać czy to oryginał?
przy wyciąganiu z piachu (gleba okropna -wilgotny czarnoziem) od razu zabłyszczała i nie wymagała doczyszczania oprócz wypłukania pod wodą.

fachowców za opinię będę wdzięczny.
Napisano

a może ktoś wie z jakiego okresu jest ten guzik? szukałem w necie ale nijak nie mogę namierzyć.. zdjęcie ze skanera więc tło jest trochę zamazne. guzik ma 22mm fi i w środku jest pusty(złożony z dwóch części), uszko stalowe reszta nie.
też dziś wykopany na tym samym polu...

Napisano
Hej Diabelski.Super trafienie.Jeśli moneta wyszła od razu błyszcząca z piachu to znaczy że na 100% złoto ,im bardziej ziemia od tego odpada ,im mniej nalotu na złocie tym jest większej próby.Fałszerstwo w danej epoce nie pomniejsza wartości monety a czasem nawet przewyższa orginał - tym bym się nie przejmował.Współcześnie jak fałszuja to żadko ze złota i również baaardzo żadko gubią monety na polach.Skoro sam znalazłeś to możesz być pewny orginalności monety.Sprawdzałeś już ile może być warta? I z ciekowości w jakim regionie/województwie tego typu trafienie?Pozdrawiam.Michał.
Napisano
witam, znaleziona została na polach w okolicach Kozienic w miejscu gdzie niegdyś stały zabudowania (wiem bo info o tym było przekazywane z dziada pradziada - a raczej z babki prababki)na głebokości ok 20cm, mnóstwo śmieci dookoła i amunicji z różnych epok, monet i guzików. Grunt zmineralizowany na maksa, tak że nie można dostroić piszczałki.Dynamika głupiała więc chodziłem na mixie, ale statyka" nie widziała monety (za duża dysrym.) tylko był stały sygnał z dynamiki bez podkładu" więc ten wykopek to głównie z ciekawości co to takiego"?
pozdrawiam wszystkich i od tej pory kopię wszystko!
Napisano
Pewnie nie muszę mówić ale proponuję aby dkoładnie przeszukać okolice miejsca znalezienia monety.nie tylko pole ale i miedzę ,okolice starych drzew wkoło.Z tego co wiem tego typu znaleziska często nie są osamotnione.Pozatym to jakiego używasz wykrywacza?redukcja kamieni magnetycznych nie pomaga?pozdrawiam.
Napisano
chodzę z solarisem, ale mam zamiar dokupić X-terra70, może ten sprzęt nie będzie tam głupiał i szybko się zwróci.. he,he..
pozdrawiam (niedługo wekend i: hej szpadle w dłoń!!!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie