Pablo02 Napisano 3 Listopad 2006 Autor Napisano 3 Listopad 2006 Witam. Co wiadomo Wam na temat niemieckich hełmów M 35 , na wyposażeniu naszych wojsk we wrześniu 1939 roku?
Czarek Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 hm...z tego co słyszałem tylko okazjonalnie zdobyczne wykorzystywano...
Pablo02 Napisano 3 Listopad 2006 Autor Napisano 3 Listopad 2006 Dlaczego zadałem to pytanie? Często podpytuje mojego dziadka, żołnierza Września 39 ( obrona Kępy Oksywskiej ) o różne tematy dotyczące jego uczestnictwa w wojnie obronnej, i ostatnio poruszyłem temat wyposażenia i uzbrojenia. Jakoś tak zeszło na temat hełmów. Dziadek należący do Morskiego Pułku Strzelców nie posiadał na wyposażeniu hełmu ( nie licząc zdobytych już w czasie działań wojennych, hełmów niemieckich, które były używane w czasie silnego ostrzału artyleryjskiego nieprzyjaciela , ale nigdy w czasie działań ofensywnych ), i twierdzi z całym przekonaniem, że hełmy jakich używali Niemcy, były także w niewielkiej ilości na wyposażeniu naszych żołnierzy. Temat mnie bardzo zaintrygował, gdyż Dziadek mimo podeszłego wieku jest osobą o świetnej kondycji psychicznej i jeśli czegoś nie wie, lub nie pamięta to wprost o tym mówi. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam.
woytas Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 a byly byly 10 Brygada Kawalerii takie cos uzywala
Czarek Napisano 3 Listopad 2006 Napisano 3 Listopad 2006 a no to inna bajka -bo dziadkowi napewno chodziło o niemieckie hełmy wz.16(http://www.cascoscoleccion.com/alemania/al16.htm) pochodzace z czasów 1szej swiatowej i późniejszych zakupów-te były faktycznie używane w WP
Berlin Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 CześćTrudna sprawa- w ksiażkach jak i dokumentach/wspomnieniach żołnierzy z LOW ja nigdzie nie natknąłem się na ta wzmianke, byc może gdzieś są. To bardzo ciekawe. Mógłbyś coś jeszcze napisać o czym dziadek opowiada? :) Był w pułku z Wejherowa czy Gdyni? w której kompani etc :)Tutaj lub na poniższym forumJa i grupa kumpli interesujemy się Lądową Obroną Wybrzeża. Jeśli chcesz wymienić sie ciekawstakami lub dowiedzieć czegoś więcej to zajrzyj-> www.lowyb.fora.pl lub www.low1939.prv.plPozdrawiam
Mirek69 Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Zgadzam się z kol. Czarkiem. Jeśli wziąć pod uwagę, że ogacze" w kampanii wrześniowej nie były w WH rzadkością, to sprawa zaczyna się układać w logiczną całość. Reasumując: obie strony używały kapelusików" niemieckich, acz nie M35, a np. M16...
Pablo02 Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 Oczywiście, dziadek nie jest w stanie po tylu latach wychwycić różnicy pomiędzy M 35 a M 16, więc mogły to być M 16-ki. Z tym M 35 to już moja inwencja twórcza:). Czyli reasumując, można gdybać, że w sytuacji dużych niedoborów sprzętowo-ekwipunkowych, ( a takie były ), sięgano po zalegające w magazynach np. niemieckie hełmy zdobyczne. Mogło to tak wyglądać. Co do szlaku bojowego dziadka, to na pewno były miejscowości: Chylonia, Dębogórze, a kapitulowali z 18 na 19 września przy Babich Dołach. Następnie obóz przejściowy, i marsz 300 km do obozów jenieckich pod obecnym Stargardem Szczecińskim, a następnie w miejscowości Przybiernów ( obecne Zachodniopomorskie ).
kolekcj Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 W jednym z MPS faktycznie były hełmy niemieckie z namalowanymi orłami. Widziałem zdjęcia.
Kłosek Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 To zdjęcie z kompanii ckm z 1932 roku z 1 Batalionu Morskiego.
Berlin Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Ze szlaku który wymieniłeś to twój dziadek służył w 1MPS - najprawdopodobniej te hełmy używane na początku lat 30tych zostały w magazynie 1 MBS i zostały wydane podczas mobilizacji [z braku polskiego wyposażenia] gdy 1MBS [morski batalion strzelców]został rozwinięty według płacht mobilizacyjnych w 3 batalionowy pułk strzelców morskich. Pułk ten wchodził w skład OW Wejherowo walczący na zachód od Wejherowa następnie Reda-Rumia i tam wycofał się przez błota przez Dębogórze na Kępę Oksywską [tak w skrócie]
Kłosek Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Adiutant dowódcy III batalionu rezerwowego, porucznik Jan Zamoyski w swoich wspomnieniach tak pisze:...Na tle jaśniejszego nieba wyraźnie rysowały się sylwetki niemieckich hełmów. Ale nawet w tedy nie miałem stuprocentowej pewności, że to Niemcy. Oddziały nasze były przecież tak różnorodnie umundurowane i uzbrojone ! Nawet w mojej dawnej kompanii (3 kompania) jeden z sierżantów po wypadzie na Osowę paradował w Niemieckim hełmie"...
Pablo02 Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Czyli potwierdziło się to, co mówił dziadek. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem! Jak zwykle można liczyć na Waszą ogromną wiedzę. Pozdrawiam sedecznie!
Pablo02 Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Dot. postu Kolegi Berlin. Z tego co napisałeś, trochę się nie zgadza, więc (aby nie zanudzać innych), przesyłam Ci na priva, to co udało mi się spisać ze wspomnień mojego dziadka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.